Zelfstandig Ondernemen

Zelfstandig Ondernemen Steeds meer mensen starten een zelfstandige onderneming. Wat is zelfstandig ondernemen precies? Zelfstandig ondernemen is m.b.v. arbeid, goederen en kapitaal, diensten en/of goederen voort-brengen. Is er nu verschil tussen een onderneming en een bedrijf? Welke wetten en voorschriften zijn er voor de startende ondernemer? Welke wetten zijn er voor toelating tot bv. de bedrijfstak, vestigingsplaats, de handels-naam, handelsmerk of structuur van een onderneming? Dit en meer lees je in dit artikel.

Zelfstandig Ondernemen - Onderneming


Zelfstandig Ondernemen

Ondernemen is niets anders dan met behulp van arbeid, goederen en kapitaal, diensten en/of goederen voortbrengen. Het creëren van inkomsten (winst) en werkgelegenheid vormen veelal de belangrijkste motieven voor het ondernemen. Kenmerkend voor de ondernemer is het nemen van risico’s met een hoge mate van verantwoordelijkheid en zelfstandigheid.

Bedrijf en Onderneming

Onderneming en Bedrijf worden in het spraakgebruik nog al eens door elkaar gebruikt. Echter:
  • De onderneming is een economische eenheid
  • Een bedrijf vormt een technische eenheid

Ondernemen - Bedrijfstak. Bij het ondernemen heeft men de keus uit verschillende bedrijven, bijvoorbeeld het bakkersbedrijf, slagersbedrijf, de autohandel etc. Het is belangrijk om te weten tot welke bedrijfstak je behoort of gaat behoren, daar b.v. de Vestigingswet Detailhandel of de Vestigingswet Bedrijven hier op inhaken. Ook zijn bepaalde pensioenfondsen gelieerd aan specifieke bedrijfstakken.

Vrije Beroepen. Zelfstandig ondernemen kan ook plaatsvinden in een vrij beroep. In dit geval biedt men diensten aan op basis van persoonlijke kennis of kunde. Voorbeelden van vrije beroepen zijn o.a:
  • Accountant
  • Notaris
  • Arts
  • Architect
  • Psycholoog (praktijk)
  • en zo meer

Onderneming en Ondernemingsvorm

Juridische rechtsvorm. Elke startende ondernemer dient zijn onderneming een bepaalde juridische structuur te geven. De onderstaande ondernemingsvormen zijn mogelijke juridische vormen. Indien je de link aanklikt kom je in het artikel dat de betreffende ondernemingsvorm uitgebreid uiteenzet.

Ondernemingsvormen


Speciale Rechtsvormen


Ondernemer en Rechtspersoon

Belangrijk als startende ondernemer is ook om te weten of je rechtspersoon zult worden als je je onderneming begint en wat voor consequenties dit heeft, informatie hierover is te vinden in
  • Rechtspersonen

  • Onderneming Wetten Branche

    Wetten en voorschriften. Afhankelijk van het type onderneming dat je wilt starten, kunnen een aantal wetten en voorschriften een rol spelen bij een onderneming zoals de Warenwet, Hinderwet, Wet Verontreiniging Oppervlaktewater, Wet inzake de luchtverontreiniging etc.

    Kamer van Koophandel. In het geval je met bovenstaande wetten en voorschriften te maken krijgt, als je een onderneming gaat beginnen, dan verstrekken de Kamers van Koophandel en Fabrieken hier informatie over. Voor inlichtingen over vergunningen en de hiervoor te volgen procedures, kan je bij de gemeente of provincie terecht, in de plaats of streek waar de betreffende onderneming gestart zal worden.

    Onderneming Starten - Wetten

    Wetten. Iedereen die in Nederland een onderneming wil starten, komt hoe dan ook in aanraking met wetten als:
    • Toelating tot de Bedrijfstak (Vestigingswet Detailhandel en Bedrijven)
    • De Vestigingsplaats (Wet Ruimtelijke Ordening)
    • De Handelsnaam (Handelsnaamwet)
    • Het te voeren Merk (Benelux Merkenwet)
    • De Interne Structuur Bedrijf (Wet op de Ondernemingsraden)
    • Het Handelsregister (Handelsregisterwet)

    De bovenstaande wetten, eisen en voorschriften zullen elk apart in een artikel besproken worden. Het eerste artikel dat lbinnenkort zal volgen is : De Vestigingswet Detailhandel en de Vestigingswet Bedrijven.

    Onderneming Rechtsvormen

    © 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
    Gerelateerde artikelen
    Onderneming & Handelsnaam WetOnderneming & Handelsnaam WetDe Handelsnaamwet geeft een ondernemer de mogelijkheid tot alleenrecht op het gebruik van een handelsnaam. In de handels…
    Duurzaam ondernemen als verdienmodelDuurzaam ondernemen als verdienmodelTen onrechte denken veel ondernemers dat duurzaam ondernemen per definitie gepaard gaat met hogere kosten en lasten. Vre…
    Oprichtingsvoorwaarden opstart van een nieuw bedrijf (BE)Vooraleer u een zaak wilt opstarten, moet u volgens de wet voldoen aan algemene- en specifieke oprichtingsvoorwaarden. D…
    Maatschappelijk verantwoord ondernemenIn de horeca is het een komen en gaan van trends en ontwikkelingen, sommigen blijven hangen, anderen zijn na een jaar al…
    Geef strategische bedrijven niet meer vrij, bescherm zemijn kijk opGeef strategische bedrijven niet meer vrij, bescherm zeBij artikelen over het gouden aandeel en de opmars van het Oosten is nog wel eens de reactie dat opnieuw beschermingscon…
    Bronnen en referenties
    • Groenhart et al. Uw advocaat Thuis. Amsterdam: Trendboek
    Jvd (613 artikelen)
    Gepubliceerd: 05-11-2007
    Rubriek: Zakelijk
    Subrubriek: Onderneming
    Bronnen en referenties: 1
    Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.