Commanditaire Vennootschap (CV)

Commanditaire Vennootschap (CV) De Commanditaire Vennootschap of CV -ook wel vennootschap bij wijze van geldschieting genoemd- is een vorm van vennootschap onder firma. Wat is nu precies het verschil tussen deze vennootschap en een VOF? De commanditaire of stille vennoten; wat zijn dit en welke aansprakelijkheid hebben ze? Wat gebeurt er bij een faillissement? Hoe werkt het met intredende en uittredende ondernemers? In dit artikel meer over de commanditaire vennootschap en commanditaire of stille vennoten.

Commanditaire Vennootschap: vennootschap bij geldschieting

De commanditaire vennootschap wordt ook wel vennootschap bij wijze van geldschieting genoemd, is een bijzondere vorm van een vennootschap onder firma.

Commanditaire Vennootschap: stille vennoten

Het bijzondere van de commanditaire vennootschap is, dat er twee soorten firmanten zijn. Naast de bekende firmanten als bij een Vennootschap VOF, die beherend vennoten genoemd kunnen worden, zijn er de zogenaamde commanditaire c.q. stille vennoten die zich niet met het beheer mogen bemoeien, maar alleen geld in de vennootschap stoppen.

De stille vennoten moeten, zoals de naam al aangeeft, ‘stil’ zijn. Dit houdt in dat ze zich naar derden toe niet met het beheer of bestuur van de vennootschap bemoeien. Intern, dat wil zeggen tussen de firmanten onderling, kan een stille vennoot rustig zijn invloed uitoefenen. Zodra een stille vennoot zich echter met uitvoering van zaken bezig gaat houden, wordt deze aangemerkt als beherend vennoot en wordt dan net als beherende vennoten hoofdelijk aansprakelijk. Ook de stille vennoot kan dan aangesproken worden tot gehele betaling van overeenkomsten die door (andere) beherend vennoten afgesloten zijn.

Aansprakelijkheid

Een stille vennoot moet er dus voor waken zich met de uitvoering van het beheer en het bestuur bezig te houden. Zijn/haar aansprakelijkheid blijft dan maar beperkt tot maximaal het bedrag dat hij/zij als geldschieter in de vennootschap heeft gestoken en hij/zij deelt maximaal tot zover in gemaakte verliezen van de vennootschap. Bovendien gaat een stille vennoot in tegenstelling tot een beherend vennoot, niet automatisch failliet in geval van faillissement van de commanditaire vennootschap. Als beloning voor de financiële steun aan de commanditaire vennootschap deelt een stille vennoot in het algemeen voor een bepaald percentage in de winsten.

Inschrijving Handelsregister KvK

Net als bij de VOF dient een commanditair vennootschap met de schriftelijke overeenkomst, waarin allerlei afspraken zijn vastgelegd, te worden ingeschreven in het handelsregister. Ten aanzien van de stille vennoten kan voor wat betreft die inschrijving worden volstaan met opgave van het aantal en het totale bedrag waarvoor ze in de commanditaire vennootschap deelnemen. Opgave van namen en adressen is voor de stille vennoten dus niet nodig.

Bijzondere situaties

Commanditaire rechtsvorm

De rechtsvorm commanditaire vennootschap komt nogal eens voor in situaties waarbij iemand in een onderneming kan stappen zonder daarvoor de nodige geldmiddelen op tafel te kunnen leggen.

Uittredende ondernemer

De uittredende ondernemer kan een gedeelte van zijn/haar geldmiddelen als commanditaire vennoot in de vennootschap laten zitten. De intredende ondernemer kan dan met behulp van de in de loop der jaren te realiseren winsten de uittredende ondernemer weer ‘uitkopen’.

De commanditaire vennootschap komt daarnaast nogal eens voor in situaties waarin iemand zich langzaam uit de onderneming terugtrekt, maar daar nog de nodige geldmiddelen in wil laten om daarmee te delen in toekomstige winsten als aanvulling op zijn/haar pensioen of AOW.

Lees verder

© 2007 - 2020 Sila, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Personenvennootschap: openbare/stille personenvennootschapDe samenwerking van twee of meer mensen in een onderneming kan vorm krijgen door de oprichting van een personenvennootsc…
Juridische ondernemingsvormenJuridische ondernemingsvormenAls startende ondernemer kom je op het punt dat je je gaat afvragen voor welke juridische ondernemingvorm je gaat kiezen…
Beleggen in cv’s een prima optieBeleggen in cv’s een prima optieBeleggen in een cv kan een prima optie zijn in plaats van te beleggen in aandelen of obligaties. Je investeert in een cv…
Rechtsvorm: de Vennootschap onder firma (vof)Een vennootschap onder firma is een rechtsvorm waarbij meerdere personen onder een gezamenlijke naam een bedrijf beheren…

Faillissement & faillissementswet: dwangakkoord in 2020Faillissement & faillissementswet: dwangakkoord in 2020Een faillissement komt vaak voor, surseance van betaling ook. Maar het gebeurt uiteraard ook dat een bedrijf in financië…
De Coöperatieve VerenigingDe Coöperatieve VerenigingDe Coöperatieve Vereniging is een speciale vorm van de vereniging met volledige rechtsbevoegdheid. In tegenstelling tot…
Bronnen en referenties
  • Groenhart et al. Uw advocaat Thuis. Amsterdam: Trendboek

Reageer op het artikel "Commanditaire Vennootschap (CV)"

De infoteur van dit artikel heeft aangegeven wegens omstandigheden moeilijk of niet te kunnen reageren.
Reageren op het artikel of reageren op reacties blijft mogelijk, maar antwoord van de infoteur zal mogelijk uitblijven.

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

R. Bakker, 14-02-2018 16:20 #1
Kan indien er privéschulden zijn bij de beherende vennoot, beslag worden gelegd op bankrekening en of goederen en of lopende inkomsten?

Infoteur: Sila
Laatste update: 25-02-2008
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Schrijf mee!