Oprichtingsvoorwaarden opstart van een nieuw bedrijf (BE)

Vooraleer u een zaak wilt opstarten, moet u volgens de wet voldoen aan algemene- en specifieke oprichtingsvoorwaarden. De leeftijd, het bedrijfsbeheer, de vestigingswet, mogelijke milieuvergunningen, het minimumkapitaal en het aantal vennoten zijn belangrijke voorwaarden waarnaar de toekomstige oprichters van een nieuw bedrijf moeten kijken.

Algemene oprichtingsvoorwaarden

Leeftijd

Ieder persoon die een onderneming wil oprichten, moet de leeftijd van 18 jaar bereikt hebben.

Bedrijfsbeheer

Elke kandidaat ondernemer moet de verplichte kennis van bedrijfsbeheer bezitten. Dit houdt in kennis van recht, handel, boekhouden en informatica.

Vestigingswet

De vestigingswet houdt in dat we over een minimumkennis van bedrijfsbeheer en vakbekwaamheid beschikken. De koning(in) bepaalt of een bepaalde bedrijvigheid onder de vestigingswet valt of niet.

De beroepen die onder de vestigingswet vallen, worden ingedeeld in 4 clusters:
  • Bouw (metser, schrijnwerker,...)
  • Personenverzorging (kapper, begrafenisondernemer,...)
  • Voertuigen (motorvoertuigen, motorvoertuigen met een massa van meer dan 3,5 ton)
  • Horeca en voedingsberoepen (kok, bakker,...)

Vergunningen

Bij de oprichting van een onderneming moet u rekening houden met enkele milieuvergunningen van 'VLAREM I'.

VLAREM I geeft een lijst van alle activiteiten die als hinderlijk worden beschouwd, de procedure die gevolgd moet worden om een vergunning te verkrijgen en wie de controle uitoefent.

De activiteiten zijn ingedeeld in drie categorieën volgens de hinder die zij veroorzaken. Voor elke categorie "klasse genoemd" geldt er een andere procedure en/of is een andere overheid verantwoordelijk.
  • Klasse 3: meldingsplichtige inrichtingen. Ze zijn weinig hinderlijk of eerder kleinschalig. Vooraleer de activiteit kan starten, dient de ondernemer het college van burgemeester en schepenen hiervan schriftelijk in te lichten.
  • Klasse 2: vergunningsplichtige inrichtingen. Het gaat om activiteiten die hinderlijker zijn en die bijgevolg een schriftelijke toelating van de overheid vereisen. Het college van burgemeester en schepenen zijn voor deze activiteiten bevoegd.
  • Klasse 1: idem klasse 2. Het verschil is dat het provinciebestuur bevoegd is voor deze activiteiten.

Een aanvraag wordt behandeld nadat een dossiertaks overgeschreven is op de financiële rekening van AMINAL, Afdeling Milieusvergunningen met de vermelding "VLAREM-dossiertaks".

Specifieke oprichtingsvoorwaarden

Minimumkapitaal van een bvba

Het minimumkapitaal van een bvba bedraagt 18 550,00 EUR. Het vol te storten kapitaal is 1/5 van het totaal bedrag. Dit gedeelte kaptiaal moet bij de start van de onderneming op een bankrekening staan. Het kapitaal kan ingebracht worden in geld of in natura. Inbreng in natura bestaat bijvoorbeeld uit een gebouw of een terrein. Een bedrijfsrevisor schat de waarde van de inbreng in natura.

Opgepast dit minimumkapitaal is enkel geldig voor bvba. Voor andere vennootschappen geldt een ander minimumkapitaal. Namelijk het minimumkapitaal voor een nv bedraagt 61 500,00 EUR.

Aantal vennoten

Een bvba en nv kan pas opgericht worden door 2 of meerdere vennoten. Het voordeel is dat de verschillende personen hun middelen samen brengen.

Indien er maar 1 vennoot is, kan je kiezen voor een eenmanszaak of ebvba ( eenmans besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid).
© 2011 - 2024 Karlvanosselaer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een vennootschap oprichten: NV of BVBA? (BE)Een vennootschap oprichten: NV of BVBA? (BE)Elke ondernemer die een vennootschap wil oprichten, moet een bepaalde vennootschapsvorm kiezen. In België zijn de bekend…
Starters BVBA oprichten in België: voordelen en nadelenStarters BVBA oprichten in België: voordelen en nadelenSinds de wet van 12 januari 2010 bestaat in België een nieuwe vennootschapsvorm: de Starters BVBA, ook wel ’S-BVBA’ geno…
Wat is een Besloten Vennootschap?De Besloten Vennootschap of BV is een populaire rechtsvorm voor ondernemingen. In dit artikel wordt een overzicht gegeve…
De wettelijke regels van een vennootschap onder firma (VOF)De wettelijke regels van een vennootschap onder firma (VOF)Vennootschap onder firma is een samenwerkingsverband tussen 2 of meer personen om een bedrijf uit te oefenen. Het is een…

OAT Typologie: HandelsorganisatieOAT Typologie: HandelsorganisatieEen artikel met informatie over de typologie handelsorganisatie. Er zijn twee soorten te onderkennen, namelijk handel me…
De keuze van juridische ondernemingsvormenIedere persoon die een onderneming wil oprichten, moet aan verschillende oprichtingsvoorwaarden voldoen. Bijvoorbeeld mo…
Bronnen en referenties
  • Vlarem
Karlvanosselaer (15 artikelen)
Gepubliceerd: 18-06-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.