Duurzaam ondernemen als verdienmodel
Ten onrechte denken veel ondernemers dat duurzaam ondernemen per definitie gepaard gaat met hogere kosten en lasten. Vreemd genoeg relateert men duurzaamheid niet meteen aan geld verdienen en meer winst. Maar dat beeld is aan het veranderen.
Duurzaam ondernemen kan renderen
Schone productietechnieken en goede omgang met personeel hebben een aantoonbaar positief effect op de winstgevendheid van een onderneming. En
duurzaam ondernemen loont niet alleen als het bedrijven toch al voor de wind gaat. Juist in tijden van economische tegenslagen kan men er zijn voordeel mee doen.
Veel verwarring over duurzaamheid
Bedrijven worden steeds vaker aangemoedigd om te investeren in duurzaamheid. Helaas leeft bij veel ondernemers nog steeds het beeld dat duurzaam ondernemen zich alleen beperkt tot zaken als:
- zuinig omgaan met energie;
- het vermijden van milieubelasting;
- inzet van veilige productietechnieken;
- het aantrekken van mensen met minder kansen op de arbeidsmarkt.
Waarom bedrijven duurzaam ondernemen
De beweegredenen voor bedrijven om te kiezen voor een duurzaam bedrijfsconcept, zijn divers van aard:
- vaak zijn ondernemers uit eigen beweging gestart met duurzaam ondernemen, omdat ze er de voordelen van zagen;
- anderen deden mee omdat het van hen werd verwacht uit hoofde van gemaakte afspraken en intentieverklaringen;
- weer anderen zagen zich ertoe genoodzaakt door wet- en regelgeving.
Maar wat ook de beweegredenen zijn geweest, lang werd duurzaamheid door het bedrijfsleven verward met hogere lasten en meer kosten. Men nam eraan deel het omdat het moest. Maar die instelling lijkt nu toch te veranderen.
In duurzaam ondernemen schuilen ook verdienmogelijkheden
Ondernemers komen meer en meer tot het besef dat in duurzaamheid ook verdienmogelijkheden schuilen. Door duurzaam te ondernemen kan men zijn omzet verhogen, de winst maximaliseren en zijn imago verbeteren. Met andere woorden, je kan geld verdienen eraan. En dan wordt een goede ondernemer plotseling wakker!
Kennelijk ligt er dus een duidelijk verband tussen het belang dat bedrijven toekennen aan duurzaam ondernemen en de resultaten van hun onderneming.
Kostenbesparing en continuïteit als drijfveren
Duurzaamheid levert iets op en dat besef dringt in het bedrijfsleven steeds meer door. Waar veel ondernemers het begrip duurzaam voorheen nog verwarden met ‘groen doen’, komt men steeds meer tot het inzicht dat duurzaamheid de continuïteit van de onderneming aangaat. Het gaat verder dan alleen het milieu en je aan de regeltjes houden. Behalve milieu-aspecten komen ook juridische, financiële, economische, technische en sociale aspecten aan de orde.
Feitelijk beoogt duurzaam ondernemen het reduceren van kosten (ook toekomstige) om het perspectief voor de toekomst te garanderen en de concurrentiekracht te verhogen.
‘People Planet Profit’ als uitgangspunt
Duurzaamheid raakt dus meerdere elementen in de bedrijfsvoering met als centrale gedachte: je kansen voor de toekomst vergroten door zuinig om te springen met de beschikbare middelen en verspilling tegen te gaan. Eigentijds ondernemen is duurzaam ondernemen.
Ter illustratie: onze multinational DSM huldigt al jarenlang het beginsel ‘People Planet Profit’ als uitgangspunt voor al zijn zakelijk handelen en oogst daar veel succes mee. Maar ook kleinere ondernemingen kunnen met een dergelijke aanpak hun voordeel doen en hun opbrengsten optimaliseren.