Duurzaam ondernemen als verdienmodel

Duurzaam ondernemen als verdienmodel Ten onrechte denken veel ondernemers dat duurzaam ondernemen per definitie gepaard gaat met hogere kosten en lasten. Vreemd genoeg relateert men duurzaamheid niet meteen aan geld verdienen en meer winst. Maar dat beeld is aan het veranderen.

Duurzaam ondernemen kan renderen

Schone productietechnieken en goede omgang met personeel hebben een aantoonbaar positief effect op de winstgevendheid van een onderneming. En duurzaam ondernemen loont niet alleen als het bedrijven toch al voor de wind gaat. Juist in tijden van economische tegenslagen kan men er zijn voordeel mee doen.

Veel verwarring over duurzaamheid

Bedrijven worden steeds vaker aangemoedigd om te investeren in duurzaamheid. Helaas leeft bij veel ondernemers nog steeds het beeld dat duurzaam ondernemen zich alleen beperkt tot zaken als:
  • zuinig omgaan met energie;
  • het vermijden van milieubelasting;
  • inzet van veilige productietechnieken;
  • het aantrekken van mensen met minder kansen op de arbeidsmarkt.

Waarom bedrijven duurzaam ondernemen

De beweegredenen voor bedrijven om te kiezen voor een duurzaam bedrijfsconcept, zijn divers van aard:
  • vaak zijn ondernemers uit eigen beweging gestart met duurzaam ondernemen, omdat ze er de voordelen van zagen;
  • anderen deden mee omdat het van hen werd verwacht uit hoofde van gemaakte afspraken en intentieverklaringen;
  • weer anderen zagen zich ertoe genoodzaakt door wet- en regelgeving.

Maar wat ook de beweegredenen zijn geweest, lang werd duurzaamheid door het bedrijfsleven verward met hogere lasten en meer kosten. Men nam eraan deel het omdat het moest. Maar die instelling lijkt nu toch te veranderen.

In duurzaam ondernemen schuilen ook verdienmogelijkheden

Ondernemers komen meer en meer tot het besef dat in duurzaamheid ook verdienmogelijkheden schuilen. Door duurzaam te ondernemen kan men zijn omzet verhogen, de winst maximaliseren en zijn imago verbeteren. Met andere woorden, je kan geld verdienen eraan. En dan wordt een goede ondernemer plotseling wakker!

Kennelijk ligt er dus een duidelijk verband tussen het belang dat bedrijven toekennen aan duurzaam ondernemen en de resultaten van hun onderneming.

Kostenbesparing en continuïteit als drijfveren

Duurzaamheid levert iets op en dat besef dringt in het bedrijfsleven steeds meer door. Waar veel ondernemers het begrip duurzaam voorheen nog verwarden met ‘groen doen’, komt men steeds meer tot het inzicht dat duurzaamheid de continuïteit van de onderneming aangaat. Het gaat verder dan alleen het milieu en je aan de regeltjes houden. Behalve milieu-aspecten komen ook juridische, financiële, economische, technische en sociale aspecten aan de orde.

Feitelijk beoogt duurzaam ondernemen het reduceren van kosten (ook toekomstige) om het perspectief voor de toekomst te garanderen en de concurrentiekracht te verhogen.

‘People Planet Profit’ als uitgangspunt

Duurzaamheid raakt dus meerdere elementen in de bedrijfsvoering met als centrale gedachte: je kansen voor de toekomst vergroten door zuinig om te springen met de beschikbare middelen en verspilling tegen te gaan. Eigentijds ondernemen is duurzaam ondernemen.

Ter illustratie: onze multinational DSM huldigt al jarenlang het beginsel ‘People Planet Profit’ als uitgangspunt voor al zijn zakelijk handelen en oogst daar veel succes mee. Maar ook kleinere ondernemingen kunnen met een dergelijke aanpak hun voordeel doen en hun opbrengsten optimaliseren.
© 2013 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duurzaam ondernemenDuurzaam ondernemen is het vinden van een verband tussen people, planet en profit en daarmee rekening houden met stakeho…
Maatschappelijk verantwoord ondernemen: voor - en nadelenMaatschappelijk verantwoord ondernemen is tegenwoordig een populair onderwerp. Het wordt ook wel duurzame ontwikkeling g…
Maatschappelijk verantwoord ondernemenIn de horeca is het een komen en gaan van trends en ontwikkelingen, sommigen blijven hangen, anderen zijn na een jaar al…
Duurzame ontwikkeling van vastgoedDuurzame ontwikkeling van vastgoedWanneer een bedrijf zich interesseert voor verduurzaming van de huisvesting, wil zij natuurlijk direct weten welke ingre…

De vertrouwenspersoon op het werkDe vertrouwenspersoon op het werkOngewenst gedrag (pesten, seksuele intimidatie, discriminatie en agressie) kan op elke werkvloer voorkomen. Daarom zijn…
Idee voor eigen bedrijf? 75 originele ideeën guru Seth GodinBen je een echte aanpakker? Een ondernemer in hart en nieren? Je kan niet wachten om aan de slag te gaan maar er ontbree…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Presquesage, Openclipart
  • Artikelenreeks over duurzaam ondernemen in Dagblad de Limburger
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 12-06-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.