Traineeship: oriëntatie en mogelijkheden

Traineeship: oriëntatie en mogelijkheden Traineeships zijn een goede manier om een nieuwe werkgever te leren kennen en om een werkgever jou te laten leren kennen. Je doet binnen een bedrijf of overheid werkervaring op, terwijl je tegelijkertijd door kunt leren. Ook kun je na het afronden van een traineeship programma bij het bedrijf werkzaam blijven. Oftewel, de ideale opstap naar je carrière! Voordat je echter kunt beginnen met solliciteren, moet je wel eerst weten welke soorten traineeships er precies zijn. Hoe kun je je oriënteren? Een traineeship of management traineeship is een gecombineerd werk- en leerprogramma. Sommige werkgevers bieden een traineeship aan aan hoogopgeleide starters of mensen met beperkte werkervaring op de arbeidsmarkt. Werkgevers die traineeships aanbieden variëren van bedrijven en multinationals tot landelijke en lokale overheden. Een traineeship is vaak een meerjarig programma waarbij leren en werken gecombineerd worden. Zo draait een trainee vaak fulltime mee in een bedrijf of instelling, maar worden daarnaast ook andere cursussen aangeboden. Deze cursussen kunnen betrekking hebben op bepaalde vaardigheden, zoals presenteren en debatteren, maar ook op kennis, zoals een extra taal of achtergrondkennis van relevante onderwerpen binnen het bedrijf.

Ook kan het zijn dat een trainee na een bepaalde periode wisselt van afdeling, filiaal of opdracht, zodat diegene meerder aspecten van de werkgever kan meemaken tijdens zijn of haar traineeship. Voor de selectie van een trainee wordt er vaak gebruik gemaakt van een assessment, zoals een intelligentietest of een simulatiespel. Voordat je kunt beginnen met solliciteren voor een traineeship, moet je natuurlijk eerst oriënteren en bepalen welk traineeship je wilt gaan doen. Hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden.

Websites

Op de websites van verschillende bedrijven en overheden staat vaak aangegeven of men een traineeship programma heeft. Let hierbij goed op de deadlines, voorwaarden en procedures. Voor een traineeship moet je zijn afgestudeerd en meestal een beperkt aantal jaren werkervaring hebben. Let er ook op of je studie wel aansluit bij het traineeship of bedrijf en zo niet, hoe je je dan toch kunt profileren om in aanmerking te komen voor het programma. Verder is er een deadline waarvoor of een specifieke periode waarbinnen je kunt solliciteren naar het traineeship; zorg ervoor dat je deze niet mist! Ook is het handig om alvast te kijken naar welke (en hoeveel) sollicitatieprocedures men hanteert, zodat je je hierop alvast kunt voorbereiden. Als er bijvoorbeeld sprake is van een intelligentietest, dan kun je beginnen met oefenen of als er sprake is van gesprekken op een bepaalde dag, dan kun je deze dag vrijhouden.

Vacaturebanken

Naast de websites van het bedrijf of de overheid, zijn er verschillende vacaturebanken waarop traineeship vacatures worden gepost. Traineeship vacatures worden geplaatst op reguliere vacaturesites, maar er zijn ook vacaturesites die specifiek zijn ingericht op traineeships, zoals Traineeshipsoverzicht en Traineeshipplaza. Aangezien er veel traineeships beschikbaar zijn, is het handig om te selecteren op bepaalde kenmerken. Dit kan onder andere op niveau (heb je een WO of HBO opleiding afgerond?), op branche en op regio. Bedenk dus goed van tevoren wat voor type traineeship je wilt en of je bereidt bent om te reizen of te verhuizen. Ook is het handig om een overzicht voor jezelf te maken welke traineeships je interesseert en wat de deadlines hiervoor zijn, zodat je overzichtelijk kunt solliciteren.

Carrière-evenementen

Verder kun je je oriënteren door middel van carrière-evenementen. Er zijn landelijke evenementen waar bedrijven en overheden stands hebben. Tijdens deze evenementen kun je op een persoonlijke en laagdrempelige manier in contact komen met de werkgever die jou aanspreekt. Probeer je wel van tevoren enigszins te verdiepen in het bedrijf, anders kom je onvoorbereid over. Echter, als je specifieke vragen hebt over een traineeship en je vindt het toch te eng om te bellen naar een werkgever, dan zijn carrière-evenementen het moment om vragen te stellen, cv's uit te delen en je aan te melden voor programma's. Als je tijdens een sollicitatiebrief bovendien refereert naar een ontmoeting op een carrière-evenement, dan komt dit geïnteresseerd en betrokken over.

Een scala aan opties

Naast websites van bedrijven, vacaturebanken en carrière-evenementen, zijn er andere media waarmee je je kunt oriënteren. Een optie is sociale media; via LinkedIn zie je bijvoorbeeld dat connecties geïnteresseerd zijn in bepaalde traineeships. Misschien had je nooit in eerste instantie gedacht dat je in dat traineeship geïnteresseerd zou zijn, maar sluit het bij nader inzien toch goed aan bij je ervaringen en interesses. Via vrienden en kennissen kom je dan ook meer te weten over de opties. Vraag gerust na of mensen suggesties voor je hebben en of er traineeship mogelijkheden zijn in het bedrijf waar hij of zij werkzaam is. Ook organiseren bedrijven zelf open dagen waarbij je kennismaakt met het bedrijf en een eventueel traineeship programma. Dit is het ideale moment om je vragen te stellen en om natuurlijk een goede indruk achter te laten. Kortom, er zijn voldoende opties en bronnen die je kunt gebruiken om je te oriënteren op traineeship gebied.

Lees verder

© 2015 - 2025 Daninu, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cv zonder werkervaringCv zonder werkervaringAls starter op de arbeidsmarkt is het niet eenvoudig om op te vallen tussen de grote hoeveelheid sollicitanten. Bedrijve…
Welke salarisschaal?In welke salarisschaal zit je? Niet alle bedrijven hanteren salarisschalen, maar de meeste organisaties bepalen het sala…
Werken bij McDonald's (Mac Donald's)Werken bij McDonald's (Mac Donald's)McDonald's is een ongelofelijk populaire werkgever. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld. Er zijn allerlei…
Te weinig werkervaring: werkervaring opdoenWerkgevers vinden werkervaring belangrijk. Als je als starter op de arbeidsmarkt steeds afwijzingen krijgt wegens “te we…

Hoe ziet een goed cv er uit?Hoe ziet een goed cv er uit?Als je solliciteert naar een functie, wordt er vaak gevraagd of je je cv kunt opsturen. Je curriculum vitae geeft werkge…
Discriminatie van parttimersDiscriminatie van parttimersNederland telt het hoogste percentage aan parttimers in vergelijking met de rest van Europa. Met name Nederlandse vrouwe…
Daninu (27 artikelen)
Gepubliceerd: 01-04-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.