Hoe ziet een goed cv er uit?

Hoe ziet een goed cv er uit? Als je solliciteert naar een functie, wordt er vaak gevraagd of je je cv kunt opsturen. Je curriculum vitae geeft werkgevers een indruk welke ervaring je hebt en of je geschikt bent voor de functie die je ambieert. Vaak wordt een motivatiebrief pas gelezen als een cv voldoet aan de eisen van de werkgever. Het is dan ook belangrijk om je cv goed in orde te hebben om zo je kansen te vergroten om uitgenodigd te worden op het sollicitatiegesprek.

Ervaring

Een cv of curriculum vitae beschrijft een samenvatting van je leven met gewoonlijk een focus op de opleiding die je genoten hebt en de werkervaring die je hebt opgedaan. Via een cv kun je een werkgever laten zien hoe de ervaringen die je hebt opgedaan belangrijk zijn voor de functie waar je naar solliciteert; het gaat hier met name om je opleiding, je werkervaring en nevenactiviteiten. Een cv is overzichtelijk en kort en ongeveer twee pagina's lang. Je kun een cv opstellen en meesturen met een motivatiebrief, maar je kunt ook een toegankelijk digitaal cv opstellen, bijvoorbeeld via LinkedIn of vacaturewebsites. Er zijn grofweg twee typen cv's: het (omgekeerd) chronologisch cv en het competentiegerichte cv.

Omgekeerd chronologisch cv

Op een omgekeerd chronologisch cv beschrijf je als eerste de dingen die je het meest recent hebt gedaan. Verder is er een standaard opzet die wordt gehanteerd bij dit type cv's:

Personalia

Begin met je personalia, oftewel persoonsgegevens. Bovenaan zet je je naam, adres, geboortedatum, contactgegevens en eventueel per wanneer je beschikbaar bent. Ook is een verwijzing naar je LinkedIn-pagina of website (als je die hebt) hier handig. Je kunt hier eventueel noemen of je een rijbewijs je hebt.

Persoonlijke profiel

In het persoonlijke profiel vertel je kort iets over jezelf. Wat zijn je vaardigheden, ambities en wat maakt jou uniek? Dit kun je het makkelijk afleiden uit je personal brand. Hierdoor kan de werkgever snel afleiden of jij goed pas bij het functieprofiel van de vacature.

Opleidingen

In het kopje opleidingen som je vanaf de middelbare school je opleidingen op, waarbij je de titel van de opleiding, het onderwijsinstituut en de plaats vermeldt. Zet de meest recente opleiding bovenaan en vermeld eventueel ook kort de specifieke onderwerpen waar je je mee bezig hebt gehouden tijdens je opleiding als dit relevant is voor de functie. Vergeet niet de titels van je eindopdrachten en scripties te vermelden.

Werkervaring

Bij het onderdeel werkervaring vermeld je kort welke werkervaringen je hebt opgedaan, wederom beginnend met de meest recente functie die je hebt vervult. Benoem de functies die je hebt gehad, het bedrijf waar je hebt gewerkt en in welke periode je deze functie hebt gehad. Je kunt de functies toelichten met een omschrijving van werkzaamheden, verantwoordelijkheden en verworvenheden. Op het moment dat je meer ervaring opbouwt, kun je ervoor kiezen je oude bijbaantjes of minder relevante werkervaring niet of samengevat te benoemen. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat je tussen 2000 en 2005 verschillende bijbanen hebt gehad in de administratie zodat je wel laat zien dat je gewerkt hebt in die periode, maar dat dit minder afleidt van de meer relevante ervaring.

Cursussen

Daarna noem je de cursussen die je hebt gevolgd, zoals taalcursussen of presentatiecursussen.

Publicaties

Ook publicaties - als je deze hebt tenminste - kunnen deel uitmaken van een cv. Als je veel publicaties hebt, is het verstandig een aparte publicatielijst op te stellen en mee te sturen of hier een publieke internetsite voor op te stellen. Zorg voor een eenduidige en correcte verwijzing.

Vaardigheden

Vervolgens worden de vaardigheden vermeld die niet eerder vermeld zijn. Het kan hier bijvoorbeeld gaan om bepaalde taalvaardigheid of ICT-kennis. Geef bovendien aan hoe vaardig je ergens in bent, want voor sommige functies wordt specifiek een professionele werkvaardigheid geëist. Ook een basiskennis van iets kan aangeven dat je bereid bent je op een bepaald gebied te ontwikkelen.

Interesses, hobby's of nevenactiviteiten

Ten slotte kun je ervoor kiezen iets toe te voegen over je interesses, hobby's of nevenactiviteiten. Let hierbij goed op hoe je dit het beste kunt aansluiten op de vacature. Als er bijvoorbeeld wordt gevraagd naar maatschappelijke betrokkenheid, kun je ervoor kiezen om hier te vermelden dat je vrijwilligerswerk hebt gedaan.

Een Europees erkende variant van het chronologisch cv is het Europass cv. Dit is een cv dat erkend is in alle EU-landen volgens een gestandaardiseerd Europees format. Met name als je wilt gaan solliciteren voor een Europese international functie, is het aan te raden om een dergelijk cv aan te maken. Dit kan via de Europass website.

Competentiegericht cv

Een competentiegericht cv richt zich meer op de persoonlijke ontwikkeling die je door je looptijd hebt meegemaakt, namelijk op de competenties, vaardigheden en prestaties die je hebt behaald en minder op een opsomming van je werkervaring. Hierdoor kun je je goed richten op het specifieke functieprofiel waar de werkgever naar op zoek is. Bovendien is het geschikt voor wanneer je grotere gaten op je chronologisch cv zou hebben, aangezien het hier minder de aandacht op vestigt.

Personalia

Begin met je personalia, oftewel persoonsgegevens. Bovenaan zet je je naam, adres, geboortedatum, contactgegevens en eventueel per wanneer je beschikbaar bent. Ook is een verwijzing naar je LinkedIn-pagina of website (als je die hebt) hier handig. Je kunt hier eventueel noemen of je een rijbewijs je hebt.

Functie

Vernoem eventueel de functie waar je naar solliciteert.

Opleidingen

In het kopje opleidingen som je vanaf de middelbare school je opleidingen op, waarbij je de titel van de opleiding, het onderwijsinstituut en de plaats vermeldt. Vermeld eventueel ook kort de specifieke onderwerpen waar je je mee bezig hebt gehouden tijdens je opleiding als dit relevant is voor de functie. Vergeet niet de titels van je eindopdrachten en scripties te vermelden.

Competenties en vaardigheden

Vervolgens ga je over tot de kern van je cv: je competenties en vaardigheden. Vertel in een aantal korte alinea's wat jouw belangrijkste vaardigheden zijn en hoe je deze hebt ontwikkeld. Deze vaardigheden kunnen variëren van taal- en computerkennis tot persoonlijke vaardigheden. Ook kun je deze vaardigheden overal hebben opgedaan, bijvoorbeeld een opleiding, stage of rondreis. Bekijk hiervoor goed de vacature en bedenk je wat deze werkgever zoekt in een werknemer. Om je beter te kunnen onderscheiden van andere sollicitanten, kun je in dit aspect van je cv wederom goed gebruik maken van je personal brand.

Prestaties

Onder prestaties kun je publicaties of speciale projecten die je hebt uitgevoerd vermelden. Je kunt benoemen wat je hebt gepresteerd, waarom en waar je dit hebt gedaan en wat dit betekent voor je persoonlijke ontwikkeling. Als je hier geen ervaring in hebt, dan kun je dit weglaten.

Werkervaring

Ten slotte vermeld je je werkervaring, maar op een andere manier dan bij een chronologisch cv. Het uitgangspunt is de rol die je tijdens je functie hebt gehad en welke competenties je hierbij nodig had of hebt ontwikkeld. De nadruk ligt dus niet op welke functie je had of bij welk bedrijf je hebt gewerkt, maar op wat je gedaan hebt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je je onderzoeksvaardigheden op verschillende plekken hebt ontwikkeld of dat je verschillende evenementen hebt georganiseerd voor een vrijwilligersorganisatie.

Voordat je gaat solliciteren

Probeer een cv altijd aan te passen op de vacature of het bedrijf waar je voor solliciteert. Net zoals je voor elke sollicitatie een aparte brief schrijft, is het het beste als je voor elke sollicitatie een apart cv opstelt. Dit lijkt veel werk, maar je kunt voor jezelf een standaard cv opstellen en deze aanpassen, uitbreiden of inkorten voor specifieke functies. Verder is een cv nooit af. Als je je persoonlijk ontwikkelt en meer ervaring doet, dan moet je je cv ook veranderen. Met name voor digitale cv's als LinkedIn is dit zeer belangrijk, aangezien mensen vrije toegang hebben tot deze informatie.

Controleer een cv altijd op spel- en stijlfouten. Net zoals een motivatiebrief, moet een cv foutloos zijn om professioneel en serieus over te kunnen komen. Wees ook consistent in je opmaak: gebruik bijvoorbeeld hetzelfde lettertype en dezelfde grootte kopjes. Probeer ook 'gaten' op je cv te voorkomen of heb hier een goede reden voor. Als je hier geen goede reden voor hebt, dan is het verstandig om een competentiegericht cv te gebruiken in plaats van een chronologisch cv. Als je je cv in orde hebt en bent uitgenodigd op een sollicitatiegesprek, dan zijn er ook sollicitatietips beschikbaar.

Lees verder

© 2015 - 2023 Daninu, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vragen en tips over solliciteren voor een jobVragen en tips over solliciteren voor een jobWanneer je op een vacature wilt gaan solliciteren moet je perfect voorbereid zijn. Zo zal het de inleidende sollicitatie…
Solliciteren bij Albert Heijn, hoe werkt dat?Solliciteren bij Albert Heijn, hoe werkt dat?Albert Heijn is de grootste supermarktketen van Nederland en een populaire werkgever onder jongeren. Het werk in een sup…
Sollicitatiebrief kan eenvoudig: voorbeeldenSollicitatiebrief kan eenvoudig: voorbeeldenIn tegenstelling tot wat altijd wordt beweerd, is het niet voor elke functie nodig om een sollicitatiebrief te schrijven…
Voorbeeld van een CV in WordVoorbeeld van een CV in WordWil je een nieuwe baan, dan is de kans groot dat je hiervoor eerst moet solliciteren, waarbij het aanleveren van een Cur…

Zaakwaarnemer in het voetbal wordenZaakwaarnemer in het voetbal wordenZaakwaarnemers in het voetbal staan bekend als mannen die veel geld opstrijken bij het afronden van een contractonderhan…
Een carrière in het buitenland: voorbereidingEen carrière in het buitenland: voorbereidingWerken in het buitenland wordt gezien als een verrijking van je carrière. Je kunt bepalen om een nieuwe stap te maken in…
Daninu (27 artikelen)
Gepubliceerd: 07-04-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.