Een carrière in het buitenland: voorbereiding

Een carrière in het buitenland: voorbereiding Werken in het buitenland wordt gezien als een verrijking van je carrière. Je kunt bepalen om een nieuwe stap te maken in je carrière of na je studie gelijk naar het buitenland te gaan. Er zijn echter verschillende zaken waar je aan moet denken voordat je je koffers kunt pakken en het avontuur aan kunt gaan. Hoe kun je jezelf voorbereiden op een carrière in het buitenland? Je kunt een baan in het buitenland krijgen bij bijvoorbeeld een multinational, een organisatie of een overheid. Het is een goede toevoeging op je carrière en een leuke manier om in aanraking te komen met nieuwe culturen. Als je eenmaal een baan in het buitenland gevonden hebt of aangeboden hebt gekregen, dan zijn er nog wel een aantal zaken waar je aan moet denken. Begin dan ook op tijd met voorbereiden, aangezien sommige processen enige tijd kunnen duren. Houd er ook rekening mee dat door bureaucratie sommige processen in het buitenland stroperiger kunnen verlopen dan in Nederland. Onderschat een goede en tijdige voorbereiding op een carrière in het buitenland dan ook niet!

Visum of werkvergunning

Als het land van bestemming niet een lidstaat van de Europese Unie (EU) is, dan heb je een visum of werkvergunning nodig. Zonder deze documenten mag je niet in het land verblijven of werken. Het verschilt van land tot land hoe lang het duurt om een visum of werkvergunning aan te vragen. Vaak is het relatief makkelijk om voor Europese land dat geen EU-lidstaat is een visum aan te vragen. Voor landen buiten Europa kan het enige tijd duren, variërend van enkele dagen tot meerdere maanden. Je kunt bij de ambassade van het desbetreffende land een visum of werkvergunning aanvragen en extra informatie opvragen.

Huisvesting

Zoek tijdig naar een nieuw onderkomen, zodat je een plek hebt om te wonen. Vaak kun je via je werkgever informatie opvragen over woonopties. Ook bieden sommige werkgevers onderkomens aan voor hun personeel, denk hierbij aan ambassades. Je kun er ook voor kiezen om een tijdelijke woning of een gemeubileerde woning te kopen of te huren. Daarnaast kun je eerst naar een tijdelijk onderkomen gaan, om op locatie verder te zoeken naar een geschiktere woning. Op afstand is het immers soms moeilijk te bepalen wat de daadwerkelijke kwaliteit van de woning is. Als je je inboedel mee wilt nemen naar je nieuwe woning, moet je ook transport en een verzekering van je inboedel regelen. Transport kan enige tijd duren, dus houd hier rekening mee tijdens de verhuizing.

Verzekeringen

Bij een permanente baan in het buitenland, moet je je Nederlandse zorgverzekering stopzetten. Dit betekent dat je op zoek kunt gaan naar een nieuwe zorgverzekering in het buitenland. In veel landen is dit echter niet een verplichte verzekering, dus het is een eigen keuze of je een nieuwe zorgverzekering wilt afsluiten of niet. Naast een zorgverzekering, kun je ook een extra ongevallen verzekering afsluiten. Daarnaast is een inboedelverzekering ook een optie, zodat je niet aansprakelijk gesteld kunt worden voor schade aan een huurwoning. Ook een verzekering voor het transport van je inboedel is handig wanneer je deze meeneemt naar de plaats van bestemming. Een aansprakelijkheidsverzekering is een optie, maar pas deze aan aan het cultuur van het land. Zo kun je in de Verenigde Staten te maken krijgen met hogere bedragen dan in India. Ten slotte is een doorlopende reisverzekering wenselijk als je van plan bent om regelmatig te reizen voor bijvoorbeeld je werk of wanneer je van plan bent af en toe terug te gaan naar Nederland.

Taal leren

Afhankelijk van je bestemming, kan het nodig zijn om de lokale taal te leren. Voor sommige functies is taalkennis een vereiste om aangenomen te worden. Sommige werkgevers bieden bovendien taalcursussen aan ter voorbereiding op de functie. Ook kun je je in het buitenland nog laten bijscholen, zodat je je de taal nog meer eigen kunt maken. De benodigde taalvaardigheid is met name afhankelijk van het type functie en de werkomgeving. Als je op een Nederlandstalige werkvloer in Brussel terechtkomt, is het minder nodig de taal te leren dan wanneer je een lobbyfunctie in Brazilië moet vervullen.

Inkomen

Als je emigreert, dan moet je ook een emigratieaangifte doen, zodat de fiscus een eindafrekening met je kan maken. Verder is het handig om vooronderzoek te doen naar de fiscale omstandigheden in een land. Sommige landen hebben een fiscaal verdrag met Nederland, waardoor je financiële positie kan worden beïnvloed. Bovendien is er de mogelijkheid om je AOW in het buitenland voort te zetten. Je kunt je tot een jaar na het einde van je verzekering aanmelden voor de vrijwillige verzekering. Dan betaal je jaarlijks een percentage van je inkomen aan premie.

Documenten

Overheden en werkgevers in het buitenland kunnen om verschillende documenten vragen voordat je daar kunt beginnen met je functie. Vaak kun je in Nederland dan terecht bij het Consulair Dienstencentrum van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Als je je diploma internationaal erkend wil krijgen, dan kun je een diplomabeschrijving van het Nuffic hanteren. Verder staan er op de website van de Europese Commissie een overzicht van beschermde banen per land. Je mag deze beroepen niet uitoefenen zonder toestemming van de bevoegde autoriteiten van dat land.

Overige aandachtspunten

Als je nog een studieschuld hebt, dan moet je deze blijven aflossen wanneer je woonachtig bent in heb buitenland. In de EU-lidstaten, IJsland, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen en Zwitserland gebeurt dit via een automatische incasso. Buiten deze landen zul je echter zelf iedere maand geld moeten overmaken. Specifieke informatie is te verkrijgen via DUO. Voor sommige bestemmingen zijn bepaalde inentingen noodzakelijk. Vraag dit van tevoren naar bij de GGD, je huisarts of een andere instantie die verantwoordelijk is voor inentingen. De vergoeding van inentingen verschilt per verzekeraar. Wanneer je langer dan acht maanden in het buitenland gaat verblijven, dan moet je je ook uitschrijven uit het bevolkingsregister. Dit moet je minimaal vijf dagen voor vertrek doen via de dienst Burgerzaken van je gemeente. Hiervoor moet je een aantal documenten meenemen; vraag dit na bij de gemeente. Ten slotte is het handig om een correspondentieadres voor je post te regelen, dat je geen openstaande boetes of facturen hebt en dat je alle abonnementen en contracten hebt beëindigd.

Lees verder

© 2015 - 2024 Daninu, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verzekering tegen werkloosheid afsluiten in het buitenlandVerzekering tegen werkloosheid afsluiten in het buitenlandHet is mogelijk om een verzekering af te sluiten tegen werkloosheid wanneer u in het buitenland woonachtig bent. U kunt…
Het visum voor je vakantieAls je naar het buitenland reist, dan heb je soms een visum nodig. Soms kan je deze kopen op het vliegveld van het land,…
Emigreren: checklist sociale verzekeringen en KinderbijslagEmigreren: checklist sociale verzekeringen en KinderbijslagAls je gaat emigreren heeft dit consequenties voor je recht op sociale verzekeringen en kinderbijslag in Nederland. Het…
Tips voorbereiden langdurig werken in het buitenlandTips voorbereiden langdurig werken in het buitenlandWil je langdurig werken in het buitenland of emigreren naar een ander land, dan is het de vraag wat je daarvoor zoal nod…

Hoe ziet een goed cv er uit?Hoe ziet een goed cv er uit?Als je solliciteert naar een functie, wordt er vaak gevraagd of je je cv kunt opsturen. Je curriculum vitae geeft werkge…
Discriminatie van parttimersDiscriminatie van parttimersNederland telt het hoogste percentage aan parttimers in vergelijking met de rest van Europa. Met name Nederlandse vrouwe…
Daninu (27 artikelen)
Gepubliceerd: 01-04-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.