Tips voor een ZZP administratie

Tips voor een ZZP administratie Voor ZZP’ers is het belangrijk dat de administratie goed op orde is. Dit is belangrijk voor de belastingdienst, maar uiteraard ook voor de onderneming zelf. Hoe houd je een goede administratie bij? Waar moet je op letten? Besteed je de administratie uit of doe je het zelf? Waar moet je zoal rekening mee houden als je een eigen bedrijf hebt?

Het belang van een goede administratie

Een goede administratie is voor ieder bedrijf erg belangrijk. Ook voor ZZP’ers dus. Een goede administratie is verplicht bij de belastingdienst en maakt het daarnaast makkelijker om de Btw-aangifte te doen. Het is daarnaast ook belangrijk voor jezelf. Met een goede administratie die je altijd bijhoudt, zie je namelijk in één oogopslag hoeveel geld je hebt ontvangen en uitgegeven. Als je zorgvuldig en netjes te werk gaat, kun je hier als ondernemer van profiteren.

Software voor administratie

Als kleine ZZP’er kun je de administratie eventueel bijhouden in een programma als Excel. Er zijn ook verschillende softwareprogramma’s waar je de administratie in kunt bijhouden. Hierbij kun je denken aan programma’s als Exact en Eboekhouders. Vaak betaal je hier maandelijks voor, maar veel is afhankelijk van de software en van het pakket dat je hebt. Goede software maakt het een stuk makkelijker de administratie bij te houden.

Houd alles goed bij

Probeer met regelmaat je administratie goed bij te houden. Het is verstandig dit minstens één keer per week te doen, maar als je administratie minder groot is, dan kan je het wellicht ook één keer per maand doen. Houd alle papieren netjes bij elkaar en verdeel ze eventueel onder in categorieën. Probeer een systeem te creëren dat voor jou heel goed werkt.

Vergeet de back-up niet

Omdat de administratie tegenwoordig grotendeels op de computer, is het heel erg belangrijk dat je een goede back-up hebt. Er kan altijd iets mis gaan met je computer en je wilt dan natuurlijk niet je hele administratie kwijtraken. Bij voorkeur heb je meerdere back-ups van je administratie. Vergeet de back-up ook niet regelmatig te updaten, want anders heb je er natuurlijk nog niks aan.

Btw-aangifte

Elk kwartaal moet je een Btw-aangifte doen. Zorg dat je dit op tijd doet. Wanneer je te laat bent, krijg je een boete en dat is natuurlijk doodzonde van je geld. Weet je niet goed hoe het allemaal werkt met de Btw-aangifte, wacht dan niet tot het laatste moment. Als er iets mis gaat, heb je namelijk geen tijd meer om wijzigingen door brengen indien je tot het laatste moment wacht.

Administratie uitbesteden of zelf doen?

ZZP’ers platform heeft in 2014 een onderzoek gedaan onder ZZP’ers en daar is uitgekomen dat ongeveer een kwart van de ZZP’ers de administratie het liefst uitbesteed. Daar zijn verschillende redenen voor. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je niet de juiste kennis in huis hebt. Of misschien heb je er helemaal geen tijd voor om de administratie goed bij te houden. Dit zijn redenen om de administratie uit te besteden. Je moet er wel rekening mee houden dat dit doorgaans wel wat meer geld kost. Dit is dus een keuze die je zelf moet maken.

Lees verder

© 2014 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekhouder of accountant inhurenBoekhouder of accountant inhurenVeel ondernemers kiezen ervoor om de administratie uit te besteden, door het inhuren van een boekhouder of accountant. W…
Financiële administratie: Software en boekhoudpakkettenZowel voor particulieren als voor ondernemingen is goede financiële administratie onontbeerlijk. Hiervoor bestaat er gel…
Een goede boekhouding is onderdeel van het succesEen goede boekhouding is onderdeel van het succesEen goede boekhouding is van cruciaal belang voor het succes van een bedrijf. Het inschakelen van een accountantskantoor…

Waarde van de voorraad bepalenWaarde van de voorraad bepalenHet is voor ondernemers belangrijk om nauwkeurig de waarde van hun voorraad te kunnen vaststellen. Het kan immers een be…
Technische aspecten bij het starten van een eigen bedrijfBij het starten van een bedrijf komt veel kijken. Maar voordat je kunt beginnen met dingen regelen, is het eerst van bel…
Bronnen en referenties
  • https://www.ikgastarten.nl/financi%C3%ABn/boekhouding-en-administratie/kwart-zzpers-baalt-van-bijhouden-administratie
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 04-07-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.