Boekhouder of accountant inhuren

Boekhouder of accountant inhuren Veel ondernemers kiezen ervoor om de administratie uit te besteden, door het inhuren van een boekhouder of accountant. Wat is het verschil tussen een boekhouder en accountant? Waar moet je als ondernemer op letten bij het kiezen van een betrouwbaar financieel adviseur? Hoe kun je op de juiste manier de administratie en boekhouding uitbesteden?

Boekhouding uitbesteden

Als je de boekhouding uitbesteedt, is het belangrijk dat je voldoende overzicht houdt op de financiële situatie. Jij als ondernemer blijft eindverantwoordelijk voor de administratie. Als de belastingaangife bijvoorbeeld onjuist is ingevuld, krijg jij de rekening van de Belastingdienst gepresenteerd. Er zijn meerdere manieren waarop je de boekhouding kunt uitbesteden. Je kunt een deel zelf doen en een deel uitbesteden, afhankelijk van je tijd, kennis en financiële middelen.

Voordelen accountant inhuren

Het spreekt voor zich dat het het goedkoopst is om de boekhouding zelf te doen. Veel ondernemers besteden de boekhouding en administratie echter liever uit. Het inhuren van een accountant of boekhouder is tijdbesparend. Daarnaast vinden veel ondernemers de papieren rompslomp die gepaard gaat met het voeren van een eigen onderneming, saai. Je hebt te maken met een hoop regelgeving en ziet soms door de bomen het bos niet meer. Het uitbesteden van de boekhouding kan uitkomst bieden. Wellicht zijn er aftrekposten waar jij als ondernemer geen weet van hebt. De administratie wordt op jouw bedrijf afgestemd en hoe je als ondernemer voordelig kunt omgaan met de ruimte die de Belastingdienst biedt. Het is een investering, die zich op termijn zeker terug kan verdienen.

Verschil tussen boekhouder en accountant

Een accountant is hoger geschoold dan een boekhouder en beschikt over minimaal een HBO-opleiding (Accountancy). Voor een boekhouder volstaat een MBO-opleiding. Een belangrijker verschil is echter het verschil in bevoegdheden. Een accountant mag een accountantsverklaring afgegeven. Dit is een financiële verklaring, die voldoet aan allerlei criteria die zijn gesteld door beroepsorganisaties van accountants. Een ander verschil tussen de boekhouder en accountant is dat een accountant vaak onderdeel uitmaakt van een kantoor, waardoor ze veel fiscale en juridische kennis in huis hebben, die ze uitwisselen met hun collega-accountants.

Accountantsverklaring verplicht

Voor sommige zaken is een ondernemer verplicht om een accountantsverklaring te overleggen. Als je voldoet aan bepaalde criteria, ben je verplicht om de jaarrekening te laten goedkeuren door een accountant. Een accountant is gemachtigd om een dergelijke verklaring af te geven.

Boekhouder of accountant inhuren?

Een startende onderneming, een eenmanszaak of VOF kan prima een boekhouder inhuren. Voor grotere bedrijven is het inhuren van een accountant aan te raden, omdat de kennis van de boekhouder mogelijk niet toereikend is. Als de administratie en boekhouding relatief eenvoudig is, is het goedkoper om een administratiekantoor in te huren.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Financiële administratie uitbesteden: Is dat een goed idee?Veel ondernemers kiezen ervoor om de boekhouding en financiële administratie van hun bedrijf uit te besteden. Wanneer je…
Boekhouden: beginnen van een eigen administratiekantoorBoekhouden: beginnen van een eigen administratiekantoorVeel mensen willen een eigen administratiekantoor beginnen. Voor het starten van een eigen administratiekantoor hoeven m…
Wanneer een boekhouder of accountant in te hurenWanneer een boekhouder of accountant in te hurenMensen die een eigen bedrijf opgezet hebben, hebben de neiging om alle touwtjes in eigen handen te houden. Er zijn diver…
Een goede boekhouding is onderdeel van het succesEen goede boekhouding is onderdeel van het succesEen goede boekhouding is van cruciaal belang voor het succes van een bedrijf. Het inschakelen van een accountantskantoor…
Rechtsvormen: eenmanszaak, vof, nv en bvBij het opzetten van een eigen bedrijf of organisatie zal je een rechtsvorm moeten kiezen. Ook non-profit organisaties h…
Bronnen en referenties
  • Ondernemerinbusiness.nl
  • Elsevier
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 21-08-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.