Beoordeling cv en motivatiebrief door het bedrijf

Beoordeling cv en motivatiebrief door het bedrijf Een mooi opgebouwd cv en een goede motivatiebrief kunnen het verschil maken tussen het wel of niet ontvangen van een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Immers, een eerste indruk kan slechts eenmaal worden gemaakt. Bij het opstellen van het cv en de motivatiebrief is het dan ook van essentieel belang om de lezer in voldoende mate te overtuigen. Echter, alvorens de lezer daadwerkelijk kan worden overtuigd moet de sollicitant zich verplaatsen in het bedrijf en meer specifiek de uiteindelijke lezer(s). Maar hoe kijkt en beoordeelt de lezer het cv en de motivatiebrief van de sollicitant?

Inhoudsopgave


Curriculum vitae (cv)

Ook in 2017 is het cv nog steeds het belangrijkste document tijdens de sollicitatieprocedure. Het cv bevat in ieder geval de personalia van de sollicitant, een omschrijving van genoten opleidingen, werkervaring en verrichte nevenactiviteiten die relevant zijn voor de functie waarop wordt gesolliciteerd. In die zin is het cv te beschouwen als een beknopt overzicht van de kennis, capaciteiten en competenties van de sollicitant.

Beoordeling door het bedrijf

Men moet zich allereerst realiseren dat de sollicitant waarschijnlijk niet de enige is die op de functie heeft gesolliciteerd bij het bedrijf. Het is goed mogelijk dat het bedrijf tientallen sollicitaties heeft ontvangen voor de functie en dientengevolge de lezer eenzelfde aantal cv's en motivatiebrieven moet bekijken. Omwille van zowel schaarste in tijd alsook geld zullen doorgaans maximaal vijf sollicitanten voor een eerste sollicitatiegesprek worden uitgenodigd door het bedrijf. Bij het selecteren van deze vijf sollicitanten wordt door de lezer een snelle beoordeling gemaakt op basis van het cv.

Eén minuut!

Een cv wordt daarbij kort bekeken - soms slechts één minuut! - en vervolgens direct bepaald of de sollicitant in aanmerking komt voor een uitnodiging, moet worden afgewezen of een twijfelgeval is. Enkel in de gevallen waarin de sollicitant wordt uitgenodigd of een twijfelgeval is, zal de lezer de meegezonden motivatiebrief bekijken en betrekken in de beoordeling. Een sollicitant kan dus een hele goede motivatiebrief hebben geschreven, maar als het cv niet goed is samengesteld of fouten bevat zal de motivatiebrief geen meerwaarde hebben. Met het cv moet dus meteen een goede eerste indruk worden gemaakt op de lezer.

Scan- en leesbaarheid

Een belangrijk punt om te onthouden is dat het cv gedurende de sollicitatieprocedure meerdere keren en door meerdere personen zal worden bekeken. Het cv van de sollicitant zal dan ook niet alleen de initiële lezer moeten boeien, maar ook toekomstige lezers die met een andere insteek het cv bekijken. In die zin moet het leesbaar zijn in één minuut (voor de eerste schifting in de procedure), maar vervolgens ook voldoende informatie bevatten om een andere lezer in tien minuten te kunnen overtuigen van de meerwaarde van de sollicitant. Om dit te bereiken kan bijvoorbeeld de kerninformatie (denk aan opleidingen en werkervaring) vetgedrukt worden opgenomen op het cv met daaronder een toelichting van de vetgedrukte informatie. Op deze wijze blijft het cv overzichtelijk en bevat het wel de benodigde informatie voor het vervolg van de sollicitatieprocedure.

Het cv is een belangrijk document tijdens de sollicitatieprocedure. / Bron: Tobyherrmann, PixabayHet cv is een belangrijk document tijdens de sollicitatieprocedure. / Bron: Tobyherrmann, Pixabay

Standaard cv of maatwerk?

Het is belangrijk om te realiseren dat het cv voor veel sollicitatiegesprekken als gespreksagenda dient. In zekere zin kan de sollicitant het sollicitatiegesprek daarmee in een bepaalde mate richting geven. Als een sollicitant een onderwerp zeker aan bod wil laten komen tijdens het gesprek, dan kan - bijvoorbeeld als een sollicitant cum laude is afgestudeerd maar weinig relevante werkervaring heeft - ervoor worden gekozen om op het cv (na de personalia) te starten met de opleidingen in plaats van werkervaring. De kans is groot dat daardoor de gevolgde opleidingen eerder of meer ter sprake komen dan de ontbrekende werkervaring. Ook de gesprekspartner is slechts een mens en zal doorgaans zonder meer aannemen dat de volgorde van het cv de meeste logische volgorde is. Evenwel moet dit niet worden overdreven door de sollicitant. De sollicitant die het cv start met hobby's slaat de plank mis en valt bij de beoordeling van het cv direct door de mand.

Maatwerk!

In algemeenheid geldt dat de sollicitant de focus in het cv moet leggen op ervaringen en competenties die goed aansluiten bij het bedrijf en meer specifiek de functie waarop wordt gesolliciteerd. Als bijvoorbeeld wordt gesolliciteerd op een functie als juridisch medewerker dan is het goed om de nadruk te leggen op relevante opleidingen, een voltooide student-stage bij een advocatenkantoor en juist minder op een rondreis door Azië of een bijbaan in de plaatselijke supermarkt. Maatwerk is dus in verreweg de meeste gevallen te prefereren boven het gebruik van een standaard cv.

Lay-out

Een niet te onderschatten onderdeel van het cv is de gekozen lay-out. Deze dient overzichtelijk te zijn, zodat de essentiële informatie van de sollicitant snel opvalt bij de lezer. In principe zijn er geen vaste spelregels voor de lay-out en kan de sollicitant derhalve doen en laten wat hij of zij wil. Evenwel moet het directe doel van het cv niet worden vergeten, namelijk door de eerste selectie van de lezer geraken. Uitbundige cv's kunnen zeer fraai ogen, maar als de lezer niet binnen een minuut een beoordeling van de inhoud kan maken, dan zal de sollicitant vermoedelijk worden afgewezen. Raadzaam is om vooral consequent om te springen met de opmaak van het cv. Denk daarbij aan uniformiteit in de marges tussen de stukken, het gebruik van slechts één lettertype en grootte en het vermijden van lange zinnen.

Motivatiebrief van de sollicitant

Het is niet slim om zomaar te beginnen met het schrijven van de motivatiebrief. De sollicitant doet er verstandig aan om eerst te bedenken welke boodschap overgebracht moet worden op de lezer. Daarbij vormen de antwoorden op drie belangrijke vragen de basis van de algehele boodschap die de sollicitant met motivatiebrief wil overbrengen. In ieder geval zal de sollicitant in de motivatiebrief moeten aangeven:
  • Waarom de sollicitant juist bij dit bedrijf werkzaam wil zijn?
  • Waarom wil de sollicitant deze functie?
  • Waarom is de sollicitant geschikt voor deze functie?

Boodschap uitwerken

De antwoorden op deze vragen kan de sollicitant op papier zetten en voorzien van argumenten of andere zaken die de gegeven antwoorden ondersteunen. Hiermee kan de lezer worden overtuigd van de meerwaarde van de sollicitant voor het bedrijf. Daarnaast is het zaak om een logische volgorde aan te brengen in de motivatiebrief. Een frequent toegepaste basisstructuur in motivatiebrieven werkt als volgt: aandacht trekken van de lezer, interesse tonen in het bedrijf en de functie, aangeven waarom de sollicitant geschikt is en afsluiten met welke actie de sollicitant van de lezer verlangt.

Andere tips motivatiebrief

Een groot deel van de aandachtspunten bij de beoordeling van het cv zijn ook onverkort van toepassing op de motivatiebrief. Niet alleen de daadwerkelijke inhoud van motivatiebrief bepaalt of de sollicitant wordt uitgenodigd voor een eerste gesprek. Andere factoren zoals: de structuur, opbouw, schrijfstijl en lay-out worden door de lezer eveneens meegewogen. Een andere niet te onderschatten factor is de lengte van de motivatiebrief. Een motivatiebrief bestaat doorgaans uit maximaal één A4'tje!

Meer tips van deskundigen

Naast alle informatie in dit artikel valt over de beoordeling van het cv en de motivatiebrief nog veel meer te zeggen. Op het internet zijn daartoe tal van voorbeelden van cv's en motivatiebrieven beschikbaar die de sollicitant een beeld kunnen geven van waar bedrijven op letten bij het beoordelen van een sollicitatie. Ook zijn legio boeken verschenen over solliciteren en meer specifiek omtrent het opstellen van een gedegen cv, het schrijven van een goede sollicitatiebrief en de beoordelingscriteria die daarbij meespelen. Deze zijn onder meer te vinden in elke openbare bibliotheek of wellicht dat een bekende zelfs zo'n boek in de kast heeft staan. Voor de sollicitant die niets aan het toeval wenst over te laten bieden deze boeken bruikbare tips.

Lees verder

© 2017 - 2024 Wetboek, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe maak je een goede motivatiebrief/solicitatiebrief?Hoe schrijf je een passende motivatiebrief (sollicitatiebrief) en wat vermeld je hier precies in? Een recruiter zal op b…
Leer vacatures lezen - zo vind je een betere baan!Leer vacatures lezen - zo vind je een betere baan!Vacatures, vacatures en nog eens vacatures. Om ze te doorzien en erachter te komen wat bedrijven nu echt van je willen,…
Academische/Universitaire Pabo: ALPOALPO staat voor academische lerarenopleiding primair onderwijs. De ALPO wordt ook wel academische –of universitaire pabo…
Personal branding: do's & don'tsPersonal branding: do's & don'tsAls je op zoek bent naar een baan, is personal branding een unieke manier om jezelf in de markt te zetten. Je kunt jezel…

Virtual assistant: thuiswerker met toekomstVirtual assistant: thuiswerker met toekomstDe arbeidswereld verandert voortdurend. Anno 2018 wordt van werknemers meer dan ooit flexibiliteit gevraagd. Banen veran…
De secretaresse: de ondersteunende krachtDe secretaresse: de ondersteunende krachtAls secretaresse vervul je een ondersteunende rol binnen je organisatie en heb je vaak heel veel verschillende taken die…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • https://www.werk.nl/portal/page/portal/werk_nl/werknemer/solliciteren/solliciteren-werk-zoeken/cv
  • http://www.carrieretijger.nl/carriere/solliciteren/sollicitatiebrief-en-cv/cv-opstellen
  • https://www.jobnet.nl/solliciteren/curriculum-vitae/de-6-seconden-waarin-recruiters-je-cv-beoordelen./item17356
  • http://sollicitatieinfo.nl/motivatiebrief/
  • http://www.carrieretijger.nl/functioneren/communiceren/schriftelijk/modellen/motivatiebrief
  • Afbeelding bron 1: Tobyherrmann, Pixabay
Wetboek (31 artikelen)
Laatste update: 15-10-2017
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.