Leer vacatures lezen - zo vind je een betere baan!

Leer vacatures lezen - zo vind je een betere baan! Vacatures, vacatures en nog eens vacatures. Om ze te doorzien en erachter te komen wat bedrijven nu echt van je willen, moet je ze leren lezen. Dat betekent dat je erachter probeert te komen wat een functieomschrijving in de praktijk inhoudt en hoe jij er het beste op in kunt spelen met je sollicitatiebrief. En: wil je bepaalde banen wel echt?

Termen en betekenis

Je wilt natuurlijk ten eerste graag weten wat er wordt bedoeld met bepaalde termen uit vacatures - en nog belangrijker, hoe je deze in kunt zetten om sneller op gesprek te mogen komen en je nieuwe baan binnen te slepen! Daarom hier een overzicht plus tips voor het gebruik van termen uit de vacature in je sollicitatiebrief of motivatiebrief.

Geen 9 tot 5-mentaliteit

Hiermee bedoelen ze dat je weliswaar acht uur op een dag werkt, maar dat je niet moet zeuren als je langer blijft. Ook wil een bedrijf dat je niet 'op de klok' werkt. Ben je bijvoorbeeld om vijf uur klaar, dan moet je niet elke dag om een minuut voor vijf je computer afsluiten en om stipt vijf uur je jas aan hebben om weg te gaan.

  • Je bent standaard een kwartier voor negen uur aanwezig en
  • je maakt iets af voor je naar huis gaat (ook als dat betekent dat je een kwartier (onbetaald) langer zit)

Hoe gebruik je het in je sollicitatiebrief/motivatiebrief?
Gebruik woorden als 'gemotiveerd' en 'resultaatgericht'. Heel sterk is als je in je brief kunt verwerken (of anders kun je dit in je gesprek gebruiken) dat je altijd afmaakt waar je mee begint en dat je met plezier aan een project werkt en dit goed wilt afronden.

Jong, junior

Jong en junior staan gelijk aan goedkoop en kneedbaar. Waarom bedrijven jonge mensen nodig hebben? Deze kunnen ze voor weinig inhuren, opleiden zodat ze precies volgens de ideeën van het bedrijf werken.

Hoe gebruik je het in je sollicitatiebrief/motivatiebrief?
Gebruik de woorden jong, net afgestudeert en 'na het afronden van mijn opleiding ben ik op zoek naar...'

Een echte teamplayer

Je werkt uitstekend samen en als iemand uit het team iets bedenkt, moet je niet zelf met de eer willen strijken.

Hoe gebruik je het in je sollicitatiebrief/motivatiebrief?
Zinnen als:

Ik vind het fijn om in samenwerking met anderen tot een goed eindproduct te komen.

en/of:

In een team kunnen werken is voor mij een pré.

Vertel ook waarom je dit fijn vindt, bijvoorbeeld: '... twee weten meer dan één, en in een team kun je goed ideeën uitwisselen en zo tot betere oplossingen komen.'

Daadkrachtig

Je krijgt dingen daadwerkelijk voor elkaar.

Hoe gebruik je het in je sollicitatiebrief/motivatiebrief?
Gebruik voorbeelden, liefst met cijfers.

Toen ik in 2012 een nieuw merk pasta in de markt wilde zetten, zorgde ik er {vul hier in hoe je dit deed} voor dat 26% van de mensen gelijk dit merk noemde als ze aan deze pasta dachten.

Ik wilde op mijn veertigste aanzienlijke leiderschapservaring hebben. Inmiddels heb ik bij drie bedrijven met succes een managersrol vervuld.

Representatief

Voor mannen en vrouwen: een jasje en een nette broek. Geen sportschoenen. Vrouwen kunnen ook rokken of jurken dragen. Let op je decolleté: dat is al snel te veel! Verder is je haar verzorgd, zitten er geen gaten in je kleding en draag je geen opzichtige make-up. Vet haar, een onverzorgd gebit en/of een slechte huid (ook als man: probeer wat make-up!) zijn ook not done.

Hoe gebruik je het in je sollicitatiebrief/motivatiebrief?
Al mag er dan niet op uiterlijk beoordeeld worden, met 'representatief' wordt toch gesuggereerd dat dit wel gebeurt. Een foto meesturen kan daarom gepast zijn. Zorg voor een professionele foto of een pasfoto. Google jezelf. Zijn er foto's te vinden waar je dronken op staat? Zorg dat je online reputatie qua foto's en te vinden informatie ook representatief is!

In je brief kun je benadrukken dat je jezelf goed presenteren belangrijk vindt.

Meer tips voor het lezen van de vacature

Soms moet je goed lezen wat een vacature inhoudt en wat een bedrijf de belangrijkste aspecten vindt van een nieuwe werknemer. Zo kan het zijn dat je niet aan alle eisen voldoet. Bedenk dan goed of je de baan alsnog aan denkt te kunnen. Je kunt je motivatiebrief of sollicitatiebrief dan zo inkleden dat je de nadruk legt op alles waar je wel aan voldoet. Bepaalde vaardigheden zijn aan te leren en 'werken in een bepaald CMS' is een kwestie van inwerken. Kortom: er valt altijd wel een mouw aan te passen. Staar je dus niet blind op alle eisen van vacatures en weet dat je met doorzettingsvermogen en leergierigheid een hoop komt. Dat weten bedrijven ook.

Lees verder

© 2012 - 2024 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werk zoeken op internet?Werk zoeken op internet?Een leuke baan kun je op veel plaatsen vinden, op jobboards, social networks, in de krant, op internet en bij een uitzen…
Klaar met je opleiding, wat nu?Klaar met je opleiding, wat nu?Je bent klaar met je opleiding, en je zoekt een baan. Maar waar moet je het precies zoeken? Het is lastig om in deze tij…
Werk zoeken: vacature vinden en solliciterenWerk zoeken: vacature vinden en solliciterenJe bent ontslagen, hebt ontslag genomen of je contract is simpelweg niet verlengd. Of je bent je huidige baan helemaal z…
Internationale banen & internationale vacaturesIn deze wereld komen maatschappijen, culturen en economieën steeds dichter bij elkaar. Als je ervan houdt om vreemde tal…

Wel of geen eigen webwinkel? Tips, voor-en nadelenEen eigen webwinkel starten. Lekker vanuit huis werken. Maar is het wel wat voor u? Er komt nog een hoop kijken bij een…
Werken in een dierenwinkelWerken in een dierenwinkelAls u werkt in een dierenwinkel bent u de gehele dag bezig met en voor dieren. Het is een afwisselende baan maar vaak me…
Maresa (130 artikelen)
Laatste update: 21-07-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.