Hoe wordt de statutair directeur aangesteld?

Hoe wordt de statutair directeur aangesteld? Voor het leiden van een bedrijf dient normaal een directeur aangesteld te worden en deze heeft de eindverantwoordelijkheid over de resultaten. Dat houdt in dat er een grote last op diens schouders rust en dus dient er een zeer capabele persoon de leiding te hebben. Ondernemingen vallen of staan door de besluitvaardigheid en overtuigingskracht binnen het aansturen van de werkzaamheden om tot de bedrijfsdoelstellingen te komen. Wat doet een statutair directeur op welke manier wordt deze aangenomen?

Statutair directeur aanstellen


Hoofdonderscheid in directeurschap

De manier waarop een directeur wordt aangesteld vormt de basis van wat de onderlinge relatie met het bedrijf is. De volgende verschillen kunnen worden aangegeven:
  • directeur die de titel automatisch heeft het verworven door het bedrijf zelf op te zetten. Dit is de eigenlijke directeur ook wel de titulaire directeur genoemd:
  • directeur die wegens een aanstelling is aangenomen als directeur oftewel de statutair directeur.
Deze twee hoofdvormen kunnen dan verder worden onderverdeeld in financieel, algemeen, deel directeur enzovoorts. Normaal zal dit als een statutaire relatie zijn vastgelegd.

Wat moet men doen?

Het doel bij het instellen van een directeur is het bereiken van goede omzet- en winstresultaten. De onderneming dient aan (retail) winstmaximalisatie te werken in combinatie met risiciominimalisatie. Op die manier kan een bedrijf optimaal draaien. Het is aan de leider gelegen om managers en organisatie-onderdelen dermate effectief aan te sturen, zodat optimale resultaten kunnen worden behaald. De bestuurder draagt de verantwoordelijkheid aangaande de behaalde resultaten, waarop deze kan worden beloond echter ook kan worden afgerekend. Hoe dit tot stand komt hangt af van de wijze waarop de werkrelatie is ontstaan.

Hoe wordt de statutair directeur aangesteld?

Deze bestuurder kan op een tweetal manieren worden aangesteld. Dit zijn de volgende:
  • het aanstellen geschiedt middels een besluit van de AvA oftewel de Algemene vergadering van Aandeelhouders. Daartoe wordt uit een groep van aandeelhouders de meest capabele persoon aangesteld om zo de onderneming te leiden, vorm te geven en een heldere koers uit te zetten;
  • men wordt aangenomen op basis van een arbeidscontract. Dat houdt in dat de beloning contractueel rechtsgeldig is, waartoe het arbeidsrecht van toepassing is.

Voldoet de nieuwe leider?

De AvA stelt de bestuurder aan om resultaten te behalen. Daartoe worden doelstellingen gedefinieerd, welke naar alle redelijkheid moeten worden behaald of overtroffen. Dat houdt in dat er veel van een nieuwe bestuurder wordt gevraagd. Is men nieuw aangesteld dan moet er alles aan gedaan worden om één en ander waar te maken. Een nieuwe visie in combinatie met een frisse wind kan ervoor zorgen dat er snel goede winst- en ondernemingsresultaten kunnen worden behaald. Dat houdt veelal in dat nieuwe maatregelen met veel efficiëntie moeten worden doorgevoerd om die eisen en wensen te behalen.

Afrekening van het beleid

Met volle moed gaat men als bestuurder een nieuw beleid doorvoeren. Dit dient ook concreet tot een verbetering van de organisatie leiden. Indien de plannen goed zijn toegepast dan kan dit tot tevreden resultaten leiden. Dit ligt anders als het op een ongelukkige manier uitpakt. In beide gevallen wordt het beleid afgerekend in de vorm van een beloning of een bestuurlijke afstraffing. Alhoewel het invoeren van goed beleid soms tijd neemt zal men de hand boven het hoofd worden gehouden. Indien er echter bewust falend beleid is toegepast of is er sprake van onbehoorlijk bestuur dan kan men daarop worden afgerekend.

Nieuwe bestuurder middels verandermanagement

Wordt er een nieuwe statutair directeur aangesteld in combinatie met managementveranderingen dan kan het nuttig zijn om changemanagement toe te passen. Dit behelst het op een gestructureerde manier doorvoeren van bedrijfsprocessen, opdat bij het personeel draagkracht wordt gerealiseerd. Door het tijdig betrekken van werknemers verandermanagement kan weerstand op de werkvloer worden voorkomen, waarbij de veranderingen snel en effectief worden toegepast. Het resultaat zal zich snel laten zien in een beter gestructureerde organisatie met de nieuwe statutair ingestelde directeur aan het hoofd.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat verdient een piloot, financieel directeur of advocaatWat verdient een piloot, financieel directeur of advocaatEen nieuwe baan in 2023, maar wat verdient uw buurman of buurvrouw? Of wat verdient een piloot, de huisarts, de postbode…
Best betaalde banenBest betaalde banenDit artikel biedt een overzicht van de best betaalde banen. Bijna iedereen is wel op zoek naar een goed betaalde baan. D…
Tijdelijk contract opzeggenEen tijdelijk contract loopt van rechtswege af, dus na afloop van de termijn die in het contract wordt genoemd. Het is e…
Overdrachten: verschillende soorten voor ondernemingenElk jaar vinden er veel bedrijfsoverdrachten (verkopen) plaats. Er zijn vier soorten overnames, overdracht op familie, o…

Curator of bewindvoerder wordenCurator of bewindvoerder wordenWanneer iemand op wil treden voor een ander persoon als curator of bewindvoerder, dan moet hij of zij daarvoor door de k…
Duurzaamheid op de Tweede MaasvlakteDuurzaamheid op de Tweede MaasvlakteDe Tweede Maasvlakte: er wordt al jaren over gesproken. Deze uitbreiding van de Rotterdamse haven moet ervoor gaan zorge…
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 16-03-2017
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.