Overdrachten: verschillende soorten voor ondernemingen

Elk jaar vinden er veel bedrijfsoverdrachten (verkopen) plaats. Er zijn vier soorten overnames, overdracht op familie, overdracht op derden, samengaan met derden, sluiten van bedrijf. Onder deze vormen zijn weer specifieke overdrachten zoals, management buy-in en management buy-out. Het verkopen, laten overnemen, voortzetten of overdragen van een bedrijf is niet makkelijk er gaan veel emoties mee gemoeid.

Verschillende overdrachtsvormen

Bij bedrijfsoverdracht is het belangrijk voor de ondernemer om te weten aan wie hij het verkoopt. Het is namelijk zijn bedrijf en heeft daar een emotionele band mee. Daarom verkopen veel ondernemers hun bedrijf voor een mindere prijs, maar aan een bekend iemand. Een bekend iemand kan zijn , familie of management.

De verschillende vormen van overdracht
  • Overdracht familie
  • Overdracht derden
  • Samengaan met derden
  • Sluiten bedrijf

Overdracht binnen de familie

De groei en overlevingskans van MKB-bedrijven zijn in grote mate afhankelijk van hoe verstandig de leiding en de eigendom worden overgedragen. Het is mogelijk dat zowel de leiding als eigendom in de familie blijven. Meer dan 90% van de ondernemers zou het liefst de onderneming overdragen aan de volgende generatie van de familie. Uit onderzoek van KVK is gebleken dat meer dan 75% van de ondernemingen wordt doorgezet. Ongeveer 40% van alle bedrijven gaan verder met iemand uit de familie als directeur en eigenaar.

Een overdracht binnen de familie is gecompliceerder dan een overdracht aan een externe partij. De complexiteit is te wijten aan de familierelatie die aanwezig is tussen koper en verkoper. Vooral de emoties hebben invloed op de bedrijfsoverdracht.
Voor veel ondernemers is een overdracht naar iemand buiten de familie onbespreekbaar. De mogelijkheid om de onderneming over te dragen naar iemand buiten de familie is geen optie, omdat het (familie) bedrijf meer waarde heeft dan de verkoopprijs.

Soms is het niet mogelijk om het bedrijf over te dragen aan iemand binnen de familie. Dit kan komen door verschillende oorzaken:
  • Levensvatbaarheid van het bedrijf
  • Behoefte oude generatie
  • Bereidheid en mogelijkheid van de nieuwe generatie om hieraan te voldoen
  • Mogelijkheid voor de nieuwe generatie om zich te ontplooien

Bij ongeveer 10 procent van de overdrachten wordt de leiding van het bedrijf overgedragen aan iemand buiten de familie, maar blijft de eigendom in het bezit van de familie. Het eigendom wordt dan gezien als een goede belegging. De overdrager heeft veel kennis van de markt waar het bedrijf actief in is en heeft als aandeelhouder meer invloed dan wanneer hij zijn geld op de beurs belegt.

Er zijn twee soorten overdrachten binnen de familie mogelijk.
  • Familie eigendom en leiding
  • Familie eigendom, leiding derden

Overdracht aan derden

Management buy-out (MBO)

Wanneer de bedrijfsoverdracht wordt gevonden onder de medewerkers van de eigen onderneming is er sprake van een management buy-out. Ongeveer 20% van de bedrijfsoverdrachten vindt plaats via een MBO. Hier is vaak sprake van een kleine onderneming, minder dan 50 werknemers. Bij een MBO neemt een van de werknemers, manager of bedrijfsleider, de onderneming over. Overdrachten in de vorm van MBO komen ook vaak voor wanneer er een bedrijfsonderdeel wordt afgestoten.

Management buy-in (MBI)

Als de overdracht voor het grootste gedeelte plaats vindt aan derde, dan is er sprake van een MBI. In zulke situaties wordt het management versterkt met mensen van buitenaf. Vaak krijgen ze een aandeel in het eigendom. Er worden dus mensen aangetrokken van buitenaf en die nemen dan een deel van het eigendom over. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een MBI als er geen andere mogelijkheden blijken te zijn.

Investors Buy-In

Bij investors buy-in ligt de nadruk niet op het aantrekken van management, maar op het aantrekken van vermogen. Dit kan op twee manieren, vreemd vermogen of via eigenvermogen. Vreemd vermogen is aan te trekken via leningen. Eigenvermogen is aan te trekken via het uitgeven van aandelen. De investeerder zal in zekere maten invloed op de beslissingen van de onderneming willen uitoefenen. Dit is mogelijk via een plaats in het management of in de raad van commissarissen van het bedrijf.

Overname

Hierbij wordt de eigendom en leiding volledig overgenomen door derden. Dit kan bestaan uit 1 of meerdere personen, maar kan ook een bedrijf of concurrent zijn.

Samengaan met derden

Dit lijkt op een overname binnen de familie en derden gecombineerd. Het samengaan met derden vindt plaats in de vorm van een juridische fusie. De 2 partijen die samengaan zijn ongeveer van vergelijkbare grootte. Het management wordt samengesteld uit het management van de beide ondernemingen.

Sluiten bedrijf

Ongeveer 75% wordt van de ondernemingen wordt doorgezet. Dit betekend dat 25% niet wordt doorgezet, maar wordt gesloten. Alle activiteiten worden gestopt en het bedrijfspand wordt verkocht.
© 2010 - 2024 Aron, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bedrijfsovername en bedrijfsverkoop: het proces in 6 fasenBedrijfsovername en bedrijfsverkoop: het proces in 6 fasenBij een overname, overdracht of verkoop van een bedrijf komt veel kijken. Veel mensen weten niet hoeveel werk er in een…
De noodzaak van een Due Diligence bij bedrijfsovernameDe noodzaak van een Due Diligence bij bedrijfsovernameOm een bedrijfsovername goed te kunnen regelen, dient er een "Due Diligence" te worden uitgevoerd. Dit wordt ook wel de…
Koffie - van Douwe Egberts naar Jacob Douwe EgbertsKoffie - van Douwe Egberts naar Jacob Douwe EgbertsHet is een bekende naam in Nederland; wie koffie zegt, zegt al gauw Douwe Egberts. Douwe Egberts is de zoon van Egbert D…

NadeelcompensatieNadeelcompensatieNadeelcompensatie kan ook wel gezien worden als schadevergoeding toegekend naar aanleiding van het rechtmatig handelen v…
Wet koop op afstandDe Wet koop op afstand is een beschermingsmiddel voor de consument bij het doen van aankopen op het internet. Producten…
Aron (60 artikelen)
Laatste update: 30-01-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.