Tijdelijk contract opzeggen

Een tijdelijk contract loopt van rechtswege af, dus na afloop van de termijn die in het contract wordt genoemd. Het is echter mogelijk om een tijdelijk contract (arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd) tussentijds op te zeggen, voor zowel werknemer als werkgever. De werknemer riskeert echter een schadevergoeding als de arbeidsovereenkomst niet met wederzijds goedvinden wordt beëindigd. Hoe kan men een tijdelijk contract opzeggen?

Tijdelijke arbeidscontracten

Een tijdelijk arbeidscontract wordt “contract voor bepaalde tijd” genoemd in het Burgerlijk Wetboek. Tussentijdse opzegging van een tijdelijk contract is in beginsel niet mogelijk. Werkgever en werknemer die een contract voor een jaar sluiten, zitten daar in principe voor het hele jaar aan vast. Als de werkgever en werknemer wel de mogelijkheid willen hebben om de arbeidsovereenkomst tussentijds te beëindigen, moeten zij uitdrukkelijk in het arbeidscontract vastleggen dat tussentijdse opzeggen van het tijdelijk contract mogelijk is.

Einde tijdelijk contract

Een tijdelijk contract eindigt in principe van rechtswege, op de datum die genoemd is in het contract.

Tussentijdse opzegging tijdelijk contract door werknemer

Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (een tijdelijk contract) kan tussentijd worden beëindigd mits dit schriftelijk is vastgelegd. De werknemer dient zich dan aan de opzegtermijn te houden. Als de mogelijkheid van tussentijdse opzegging niet schriftelijk overeen is gekomen, kan de werknemer de tijdelijke arbeidsovereenkomst alleen tussentijds beëindigen “met wederzijds goedvinden”, dus als de werkgever akkoord gaat.

Schadevergoeding bij tussentijds opzeggen tijdelijk contract

Als een arbeidscontract voor bepaalde tijd wordt opgezegd door de werknemer, terwijl de werkgever niet instemt, zal de werknemer moeten doorwerken tot de datum is aangebroken die in het arbeidscontract vermeld staat. Maar als de werknemer besluit om desondanks toch eerder te stoppen met werken, is hij schadeplichtig. De werkgever kan dan een schadevergoeding eisen.

Procedure kantonrechter

De werkgever kan een procedure starten bij de kantonrechter om een schadevergoeding te bedingen van de werknemer. De hoogte van de schadevergoeding is gelijk aan het loon dat de werkgever had moeten betalen als de werknemer wel tot het einde van de arbeidsovereenkomst was doorgewerkt. Dus als het contract nog twee maanden door zou lopen en de werknemer had recht op €2.000, dan bedraagt de schadevergoeding €4.000.

Tijdelijk contract opzeggen door werkgever

Voor de werkgever is het moeilijker om de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd tussentijds te beëindigen. Hij moet namelijk zijn besluit uitvoerig kunnen motiveren. Voor de tussentijdse opzegging is toestemming nodig van de kantonrechter. Er zal een ‘ontbindingsprocedure” moeten worden gestart. Een andere mogelijkheid is om een ontslagvergunning aan te vragen bij het CWI. In beide gevallen moet de werkgever zwaarwegende redenen hebben om de arbeidsovereenkomst voortijdig te beëindigen.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opzegtermijn arbeidsovereenkomst werkgever en werknemerAls de werkgever of werknemer de arbeidsovereenkomst wil beëindigen, moet er een opzegtermijn in acht worden genomen. In…
Wat is een arbeidsovereenkomst?Wat is een arbeidsovereenkomst?In de arbeidsvoorwaarden worden de condities die gelden tussen de werkgever en de werknemers vastgelegd. Beide partijen…
Nul uren contract heeft alleen maar nadelenNul uren contract heeft alleen maar nadelenEen nul uren contract biedt voor de werkgever veel voordelen. Voor een werknemer heeft het alleen maar nadelen.
Proeftijd - wat mag wel en wat mag niet?Proeftijd - wat mag wel en wat mag niet?In een arbeidsovereenkomst wordt vaak een proeftijd ingebouwd. In deze periode kunnen de werkgever en de werknemer uitzo…

Geschiedenis van het sociale zekerheidsrechtGeschiedenis van het sociale zekerheidsrechtSociale zekerheidsrecht kan worden omschreven als het geheel van rechtsnormen dat betrekking heeft op het verschijnsel s…
Strafonderbreking (SOB) tijdens gevangenisstraf of detentieStrafonderbreking (SOB) tijdens gevangenisstraf of detentieTijdelijke strafonderbreking (SOB) tijdens gevangenisstraf of detentie. Een strafonderbreking stelt een gedetineerde in…
Bronnen en referenties
  • MKB servicesdesk
  • Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid
  • Rijksoverheid
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 08-05-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.