Besparingstips voor ZZP’ers

Besparingstips voor ZZP’ers Lang niet alle ZZP’ers hebben veel geld te besteden en soms willen ze juist extra geld sparen om meer te kunnen investeren in het bedrijf. Er zijn dus verschillende redenen te bedenken waarom je als ZZP’er moet besparen. Voor ZZP’ers zijn er verschillende besparingstips die nuttig kunnen zijn. Wat kun je zoal besparen?

ZZP’er

ZZP betekent ‘Zelfstandige zonder personeel’. Het houdt in dat je een eigen onderneming hebt. Er zijn talloze beroepen waarbij je ZZP’er kunt zijn. Het kan lastig zijn om te beginnen als ZZP’er. Hoe kom je bijvoorbeeld aan nieuwe opdrachten? Soms zul je ook je eigen geld moeten gebruiken voor investeringen in de zaak. Het is niet altijd gemakkelijk om aan geld te komen wanneer je ZZP’er bent en daarom kan het handig zijn om te besparen. Hoe kun je als ZZP’er nou eigenlijk goed besparen?

Zorg voor een goede administratie

Een goede administratie is van groot belang wanneer je als ZZP’er aan de slag gaat. Wanneer je niet goed weet wat je inkomsten en uitgaven zijn, ben je eerder geneigd meer geld uit te geven dan nodig is. Ook kun je met een goede administratie gemakkelijker zien waar de mogelijkheden zitten om geld te besparen.

Bespaar op je werkplaats

Veel ZZP’ers werken vanuit huis. In huis heb je echter allerlei afleidingen en daarom kiezen veel mensen ervoor een kantoorruimte te huren of gaan ze naar een flexwerkplek. Het nadeel van een kantoorruimte of flexwerkplek is dat het geld kost. Dit kan goedkoper. Ga bijvoorbeeld naar de bibliotheek of kies een andere plek waar je rustig kunt werken. Sommige lunchrooms hebben rustigere ruimtes en je betaalt dan alleen wat te eten of drinken. Dit scheelt dus enorm veel in de kosten. Check goed wat er bij jou in de omgeving allemaal te vinden is. Heb je toch echt een kantoorruimte nodig? Kijk dan eens of er andere ZZP’ers in de buurt zijn die ook zoiets zoeken. Je kunt dan besparen op de huurkosten door deze met elkaar te delen.

Producten of diensten ruilen

Als ZZP’er bied je waarschijnlijk een product of een dienst waar andere ZZP’ers wat mee kunnen. Zo kun je gemakkelijk diensten of producten met elkaar ruilen en geld besparen. Een voorbeeld: stel je bent een goede tekstschrijver, maar je kunt geen websites bouwen. Ruil je dienst dan met een webmaster, die jouw site kan maken. Jij schrijft voor de webmaster dan wat teksten. Op deze manier kun je je eigen bedrijf beter promoten, zonder dat het je geld kost.

Dure software?

Wanneer je wilt besparen als ZZP’er, kun je eens goed kijken naar de software die je gebruikt. Van veel bekende software zijn ook gratis alternatieven beschikbaar. Heb je bijvoorbeeld daadwerking Microsoft Office nodig, of kun je het ook doen met het gratis OpenOffice? Dit soort software kan enorm veel geld schelen.

Fiscale regelingen

Voor startende en kleine ondernemingen zijn er talloze regelingen en aftrekposten waar ZZP’ers van kunnen profiteren. Zorg dat je hier optimaal gebruik van maakt, omdat dit uiteindelijk ook flink wat geld kan besparen.

Voorkom leningen

Het is altijd beter om te sparen voor een uitgave dan dat je een lening afsluit. Bedenk van tevoren goed of bepaalde investeringen werkelijk nodig zijn voor je bedrijf. Kan het wachten? Spaar er dan voor en neem geen lening. Bij een lening moet je immers altijd de rente betalen en je kunt hier dus flink mee besparen als je geen leningen hebt.

Lees verder

© 2014 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een dubbeltje op zijn kant: boek met geld- en bespaartipsrecensieEen dubbeltje op zijn kant: boek met geld- en bespaartips'Een dubbeltje op zijn kant: praktische geldtips en slimme besparingen', zo heet het boek van John Williams en Annemarie…
Bespaartips met een babyBespaartips met een babyEen baby kost geld. Hoeveel geld? Dat hangt af van een hele hoop factoren. Natuurlijk zijn er de basisbehoefte en benodi…
Besparen door minder water te gebruikenBesparen door minder water te gebruikenBesparen op water levert niet zoveel op als besparen op gas en elektriciteit. Desondanks is waterbesparing zeker de moei…
Een goede boekhouding is onderdeel van het succesEen goede boekhouding is onderdeel van het succesEen goede boekhouding is van cruciaal belang voor het succes van een bedrijf. Het inschakelen van een accountantskantoor…

Hoe kies ik een goede domeinnaam voor mijn bedrijf?Hoe kies ik een goede domeinnaam voor mijn bedrijf?Wie kiest voor een bestaan als zelfstandig ondernemer moet van vele markten thuis zijn. Vooral kleine ondernemers doen a…
VOC eerste grote handelsmaatschappij van de wereldVOC staat voor Verenigde Oost-Indische Compagnie. Die compagnie werd in 1602 opgericht. In het Zeeuwse Middelburg beston…
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 30-05-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.