Hoe kies ik een goede domeinnaam voor mijn bedrijf?

Hoe kies ik een goede domeinnaam voor mijn bedrijf? Wie kiest voor een bestaan als zelfstandig ondernemer moet van vele markten thuis zijn. Vooral kleine ondernemers doen alles zelf. Van de financiële administratie tot en met de PR en een website. Bij dat laatste hoort ook het kiezen van een goede domeinnaam. Om tot een passende domeinnaam te komen zijn enkele belangrijke afwegingen nodig.

Website voor ondernemer

Het ontwikkelen en promoten van een website is voor een kleine ondernemer al lastig genoeg. Maar alles begint met een goede domeinnaam. Maar wat is een goede domeinnaam?

Een domeinnaam kiezen

In het proces van het zoeken en vinden van een goede domeinnaam komen een aantal stappen en overwegingen telkens terug.

1. Eigennaam als domeinnaam

Wie als zelfstandig ondernemer onder eigen naam de markt opgaat moet eerst controleren of die eigennaam als domein nog vrij is. Daarbij is er de keus voor enkel de achternaam of de roep- en achternaam. Voor 'Pietje Bel' kun je dus kijken of het domein bel.nl nog vrij is, of anders pietjebel.nl. Als beide domeinnamen vrij zijn is het aan te raden ook beide namen te claimen.

Voor de variatie – of omdat het domein met jouw naam al geclaimd is – kun je voor en achternaam ook omdraaien. pietjebel.nl wordt dan belpietje.nl Dat levert in dit geval ook nog een domeinnaam op met een leuke call to action.

2. Bedrijfsnamen

Een bedrijfsnaam is een voor de hand liggende domeinnaam. Maar ook hier kan iemand anders je al voor zijn geweest. Dan kan ook de toevoeging van NV of BV uitkomst bieden. De domeinnaam wordt dan bedrijfsnaambv.nl of bedrijfsnaamnv.nl

3. Prikkelende domeinnaam verzinnen

Een andere optie is te kiezen voor een informatieve of prikkelende domeinnaam. In deze naam kun je een bepaalde uitstraling nastreven. Ben je een designer dan is een domeinnaam als 'ontwerpeniskunst.nl' misschien een goede keus. Deze optie geeft je de kans al in de domeinnaam iets te vertellen over wat jou drijft in je vak.

Voordeel is dat je meer creatieve vrijheid hebt dan met je eigen naam. Nadeel is dat je veel aan branding (naamsbekendheid) moet werken. Je moet je plek op de markt nog veroveren.

4. Keyword-rijke domeinnaam

Veel ondernemers kiezen voor een keyword-rijke domeinnaam. Een keyword is een belangrijk trefwoord waarop je gevonden wilt worden bij zoekmachines.

  • Keyword + plaats: Wie een fietsenwinkel in Utrecht heeft, wordt bijvoorbeeld goed gevonden met de domeinnaam fietsenwinkelutrecht.nl
  • Keyword + je naam: Heet je Tijn en schrijf je teksten, dan is de domeinnaam tijntekstschrijver.nl een idee.

Heel veel keyword-rijke domeinnamen zijn al geclaimd. Ook werden de domeinnamen steeds langer. Het vraagt dus enige creativiteit om nog een goede en korte keyword-rijke domeinnaam te vinden.

5. Een domein claimen

Nederlandse .nl extensies kun je controleren via de website van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (www.sidn.nl). Je ziet direct of een domein nog vrij is.

Ook op de websites van hosting providers kun je controleren of een .nl domein nog vrij is. Dat geldt ook voor alle andere extensies (.com, .biz, etc.). Op deze websites zie je ook wat het kost om een domein te claimen.

6. Het domein is al bezet. Wat nu?

Wanneer de domeinnaam die je zoekt al bezet is kun je proberen uit te zoeken wie het domein op dit moment heeft. Voor Nederlandse domeinen controleer je dit via sidn.nl onder de knop ´whois´. Je ziet dan door wie het domein geclaimd is. Deze persoon of organisatie kun je vervolgens benaderen met de vraag of men afstand wil doen van de domeinnaam.

Houd er rekening mee dat de huidige naamhouder hier geld voor zal vragen. Een domeinnaam met een of meer zinnige keywords erin zal al snel een bedrag tussen de 500 en 1.000 euro kosten. Wie wat te besteden heeft kan eens kijken op www.sedo.com Dit is een grote internationale marktplaats waar domeinnamen worden aangeboden en geveild.

7. Spelfouten in domeinnamen

Misschien is het je wel eens opgevallen: je maakt een typefout als je een domeinnaam in de browser typt en toch kom je op de goede website. In dat geval heeft de eigenaar van de website besloten ook enkele domeinnamen met veel voorkomende typefouten geregistreerd. De eigenaar heeft ze daarna voorzien van een zogeheten 301-redirect. Dat wil zeggen dat ze doorverwijzen naar het juiste domein met de juiste website.

8. Meerdere domeinnamen claimen

Zakelijk gezien is het handig om naast het .nl domein ook de .com extensie te claimen. De extra extensies kun je laten doorverwijzen naar het hoofddomein. Zo kunnen klanten je altijd vinden.

Een tweede belangrijke overweging om meerdere extensies of domeinen te claimen is dat een ander – lees: concurrent – er niet mee aan de haal kan gaan.

9. Excentrieke domeinnamen

De laatste jaren worden steeds meer bijzondere extensies vrijgegeven. Extensies zoals bijvoorbeeld .guru, .cheap, .exposed, .dance, .tips, .training om er een paar te noemen. Is het slim om deze extensies te gebruiken? Dat hangt ervan af.

Wie een dancing of een club runt, zou baat kunnen hebben bij de extensie .dancing Als je club Tropical heet, wordt het webadres www.tropcal.dancing En dat klinkt zeker niet slecht.

Al deze excentrieke extensies hebben echter allemaal één groot nadeel: de bezoeker moet niet alleen je domeinnaam onthouden, maar ook je extensie. Een .nl domein is zo vanzelfsprekend dat je geen extra moeite hoeft te doen om de extensie tussen de oren van je doelgroep te krijgen. Om te bereiken dat je webadres goed te onthouden is, zul je dus een logische woordcombinatie in het domein moeten vinden.

Websites voor het controleren van vrije domeinnamen


Duur van een domeinregistratie

Een domeinregistratie loopt altijd over de periode van twaalf maanden. Wie geen gebruik meer maakt van een domein kan altijd besluiten de registratie op te zeggen. Dat doe je bij de organisatie waar je je domeinnaam ook hebt geclaimd.

Opzeggen domeinregistratie

Opzeggen kan doorgaans tot een maand voor het einde van de registratieperiode. Zonder opzegging wordt de registratie automatisch met een jaar verlengd.
© 2014 - 2024 Tijnvanhenbeek, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Domeinnaam: Geld verdienen met handelen in domeinnamenDomeinnaam: Geld verdienen met handelen in domeinnamenEr kan goed geld worden verdiend met het kopen en doorverkopen van domeinnamen. Vooral na de oprichting van het internet…
Een domeinnaam registreren, tips voor de juiste keuze ervanEen domeinnaam registreren, tips voor de juiste keuze ervanEen domeinnaam registreren maakt tegenwoordig deel uit van het dagelijkse leven. Bedrijven, verenigingen of gewoon de fa…
Domeinnaam uit quarantaine kopenDomeinnaam uit quarantaine kopenEr is een levendige handel in domeinnamen die uit quarantaine komen. Dit zijn domeinnamen die verlopen doordat de eigena…
Domeinnaam: kleine investering, wellicht een grote opbrengstDomeinnaam: kleine investering, wellicht een grote opbrengstHet is eenvoudig en goedkoop een domeinnaam te registreren. Bedenk een goede naam, en je zet het in een handomdraai onli…

Eenmanszaak starten, een stappenplanEenmanszaak starten, een stappenplanBij het starten van een eigen onderneming, een eenmanszaak, komt heel wat kijken. Hieronder wordt in een stappenplan van…
Besparingstips voor ZZP’ersBesparingstips voor ZZP’ersLang niet alle ZZP’ers hebben veel geld te besteden en soms willen ze juist extra geld sparen om meer te kunnen invester…
Tijnvanhenbeek (7 artikelen)
Laatste update: 09-09-2014
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.