Bedrijfsgeheimen delen: strafrecht

Bedrijfsgeheimen delen: strafrecht Het delen van bedrijfsgeheimen of fabrieksgeheimen is strafbaar. Maar wat zijn bedrijfsgeheimen precies? Het gaat hier om informatie die binnen het bedrijf behoren te blijven. Wanneer deze informatie naar buiten wordt gebracht kan het bedrijf ernstig geschaad worden. Werknemers, maar ook ex-werknemers, mogen dit soort informatie dan ook nooit delen met anderen. Doen zij dit toch dan kan de werkgever of het bestuur besluiten om de (ex)werknemer strafrechtelijk te vervolgen. Soms staat in het arbeidscontract al aangegeven dat bedrijfsgeheimen niet gedeeld mogen worden. Wanneer dit hier niet in staat moet voor de werknemer wel duidelijk zijn dat het om bedrijfsgeheimen gaat.

Wat zijn bedrijfsgeheimen?

Bedrijfsgeheimen kunnen ook wel vertaald worden naar bedrijfsinformatie die niet naar buiten gebracht mag worden en dus binnen het bedrijf moeten blijven. Dit zijn onder andere gegevens van klanten, informatie over offertes of biedingen, recepten, formules, productiewijze, omzetcijfers, verkooppolitiek, marketingplanning, onderzoekgegevens of informatie over andere interne zaken. Het gaat hier om informatie die door derden niet makkelijk toegankelijk is en de werking of toekomst van het bedrijf bepaald. Wanneer deze informatie op straat zou komen te liggen, zou het bedrijf geschaad worden.

Opzettelijk bekend maken van bedrijfsgeheimen

Werknemers of ex-werknemers die opzettelijk bedrijfsgeheimen bekend maken, zijn strafbaar bezig. Het gaat hier om misbruik van vertrouwen of contractbreuk. Vaak staat in een arbeidscontract al aangegeven dat het verboden is om bedrijfsgeheimen te delen met anderen. Mocht dit niet in een contract worden aangegeven, dan gaat het in deze gevallen om misbruik van vertrouwen. De werknemer gaat er immers van uit dat zijn werknemers de bedrijfsgeheimen niet delen met derden.

Fout ligt bij de werkgever

Net altijd kan de werknemer verweten worden dat hij bedrijfsgeheimen gedeeld heeft. Wanneer onduidelijk is dat het om bedrijfsgeheimen gaat, kan de werknemer niks verweten worden. De werkgever had duidelijker moeten zijn. Het gaat hier om informatie die normaal gesproken niet zomaar onder bedrijfsgeheimen zouden vallen, maar die de werkgever wel als zodanig beschouwt. Daarnaast is de werknemer ook verwijtbaar wanneer de werkgever zelf onzorgvuldig omgaat met bedrijfsgeheimen, door dit openbaar te maken, te publiceren of rond te laten slingeren.

Strafrecht

Het bekendmaken van bedrijfsgeheimen valt onder artikel 273 van het Wetboek van Strafrecht. Hierin staat beschreven dat iemand bestraft kan worden wanneer hij gewerkt heeft of werkzaam is en bedrijfsgeheimen bekend maakt. Hier gaat hier om bekendmaking van bedrijfsgeheimen of bijzonderheden waarvan hem of haar geheimhouding is opgelegd, of bekendmaking van gegevens die niet algemeen bekend waren.

De straffen

De straffen die opgelegd kunnen worden liegen er niet om. Bij het bekend maken van bedrijfsgeheimen is de maximumstraf zes maanden gevangenisstraf. Voor fabrieksgeheimen kan deze straf oplopen tot maximaal drie jaar gevangenisstraf. Ook kan er een geldboete worden opgelegd.

Bewijzen is nodig

Ten eerste kan een werknemer dan pas strafrechtelijk vervolgd worden, wanneer het bestuur of het bedrijf aangifte doet. Zonder aangifte kan een werknemer niet vervolgd worden. Daarnaast moet de werkgever aan kunnen tonen dat de werknemer opzettelijk bedrijfsgeheimen gedeeld of verspreid heeft. Het mailen van gegevens naar zijn of haar eigen privéadres is nog geen schending. Het delen van deze email met derden is dit wel. Wanneer de werknemer mondeling bedrijfsgeheimen heeft doorverteld, moet dit bewezen kunnen worden. Het is dus zijn woord tegen dat van de werknemer. Bewijzen zijn: opnames, getuigen en verklaringen van derden.

Zo mag een telefoongesprek opgenomen worden wanneer je zelf de beller bent, maar mag dit niet worden opgenomen wanneer je geen deelnemer aan dit gesprek bent. Ditzelfde geldt voor anderen gesprekken. Het verspreiden of gebruiken van het gesprek mag alleen wanneer de tegenpartij daar toestemming voor geeft. In een strafzaak mag onrechtmatig verkregen opnames wel gebruikt worden als bewijs. De werkgever mag dus (gesprek)opnames maken en als bewijs gebruiken wanneer hij vermoedt dat de werknemer bedrijfsgeheimen deelt. De rechter bepaald uiteindelijk of het bewijs ook daadwerkelijk gebruikt gaat worden. Alleen zeer persoonlijke gesprekken mogen niet als bewijsvoering aangebracht worden.

Ontslag of schorsing

Wie bedrijfsgeheimen deelt loopt risico op ontslag of schorsing. Schorsing is een tijdelijke ontheffing van de werkzaamheden. Dit wordt ook niet doorbetaald aan de werknemer. De werkgever bepaald wanneer en of de werknemer terug mag komen. Tijdens deze schorsing mag de werknemer niet op het werk verschijnen en geen zaken meenemen. Bij ontslag gaat het in de meeste gevallen om ontslag op staande voet. Hierbij is er geen recht op een bonus, een transitievergoeding (ontslagvergoeding) en vervalt het recht op een WW-uitkering. Wel blijft het recht op een bijstandsuitkering aanwezig. Er is geen sprake van een opzegtermijn en de werkgever heeft geen ontslagvergunning nodig.

Bij een nieuwe sollicitatie mag de potentiële werkgever alleen informatie over de potentiële werknemer inwinnen met toestemming van hem of haar. De oude werkgever mag geen onnodige negatieve informatie doorgeven. Hiermee kan de werknemer geschaad worden. Hij of zij kan vervolgens hiervan aangifte doen.
© 2014 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Advocaat – WerkzaamhedenAdvocaten kennen we allemaal van de vele televisieseries, de films of misschien wel de spannende boeken van bijvoorbeeld…
Soorten strafrechtSoorten strafrechtHet Nederlandse rechtssysteem kent vele soorten rechten en wetten die allemaal onder de noemer 'strafrecht' vallen. In d…
E-Mail van iemand anders lezen: strafbaar?E-Mail van iemand anders lezen: strafbaar?Het openen van iemand zijn e-mailprogramma of het lezen van iemand anders zijn e-mailberichten is een schending van dien…
Een inleiding op het strafrechtEen inleiding op het strafrechtMet deze gids wil ik je wegwijs maken in het Nederlandse strafrecht. Je kunt geen krant openslaan zonder een artikel te…

Geschillencommissies en hun overkoepelingGeschillencommissies en hun overkoepelingHet werk van geschillencommissies bestaat uit beslissingen nemen in die zaken waar mensen het niet met elkaar eens kunne…
Overeenkomst van opdrachtOvereenkomst van opdrachtBij een overeenkomst van opdracht voert de opdrachtnemer een opdracht uit voor de opdrachtgever in ruil voor loon. In te…
Bronnen en referenties
  • http://www.nu.nl/ondernemen/3785839/eu-wil-bedrijfsgeheimen-beter-beschermen.html
  • http://www.sandertoys.nl/speeltuin/sub/onrechtmatigheid/Bedrijfsgeheimen/
  • http://www.judex.nl/rechtsgebied/werk_%26_ontslag/solliciteren/artikelen/43/mag-een-kandidaat-werkgever-referenties-over-mij-inwinnen_.htm
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 07-09-2014
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.