Gouden handdruk of ontslagvergoeding

Gouden handdruk of ontslagvergoeding Gouden handdruk, ontslagvergoeding, ontslag, op staande voet. Een gouden handdruk wordt ook wel een ontslagvergoeding genoemd. Deze krijgt de werkgever indien hij buiten zijn schuld om ontslagen wordt. Wie recht heeft op deze gouden handdruk en hoe hoog deze zal zijn, bepaalt de kantonrechter. Men moet dus wel altijd naar de rechter stappen bij onterecht ontslag. Er zijn er een aantal regeltjes die de hoogte van de gouden handdruk bepalen.

Ontslagen

Niet iedereen kan zomaar ontslagen worden. Wanneer iemand een contract voor onbepaalde tijd heeft of nog midden in zijn contract voor bepaalde tijd zit, kan niet zomaar de straat op worden gestuurd. Er gelden bepaalde regels en wetten. Zo worden zwangere vrouwen bijvoorbeeld behoed voor ontslag; ze mogen niet zomaar ontslagen worden. Dit heet een ontslagverbod. Ook andere werknemers mogen niet zomaar ontslagen worden. Wanneer een tijdelijke contract niet word verlengd, valt dit buiten het ontslagverbod.

Rechtbank

Wie onterecht ontslagen word, zal naar de rechter moeten om dit aan te vechten. Wie dit niet doet, zal dus akkoord gaan met het ontslag en krijgt uiteindelijk helemaal niets. In geval van een reorganisatie zal de werkgever het ontslag bij de kantonrechter aan moeten vragen. In dit geval zal de kantonrechter vaak beslissen dat de werknemer een gouden handdruk of een ontslagvergoeding zal krijgen. Dit is omdat de werknemer niet gevraagd heeft om het ontslag en hierdoor inkomsten zal mislopen. Deze gouden handdruk word in de meeste gevallen toegekend door de rechter. De werkgever kan ook het ontslag aanvragen bij de kantonrechter in andere gevallen. In geval van bijvoorbeeld diefstal door de werknemer, is de werknemer dus zelf schuld aan zijn ontslag en krijgt men geen gouden handdruk. Het ontslag moet dus ten eerste buiten de schuld van de werknemer liggen. Ten tweede moet de werkgever te verwijten zijn dat hij het ontslag heeft doorgezet.

Hoogte ontslagvergoeding/ gouden handdruk

De vraag is natuurlijk hoeveel men krijgt bij een gouden handdruk. Dit kan alleen de kantonrechter bepalen. Wel zijn er een aantal factoren die meespelen in de hoogte van de gouden handdruk:
  • leeftijd werknemer
  • aantal dienstjaren
  • bruto jaarinkomen
  • verwijtbaarheid werkgever
  • financiële situatie werkgever

Leeftijd

De leeftijd van de werknemer hangt af van de hoogte van de gouden handdruk. Gezegd kan worden dat hoe ouder de werknemer is, hoe hoger de gouden handdruk zal zijn. Dit komt omdat een jonger persoon goed in staat word geacht een andere baan te vinden, terwijl dit voor een oudere werknemer veel moeilijker wordt.

Aantal dienstjaren

Hoe langer in dienst, hoe hoger de ontslagvergoeding wordt. Iemand die 1 jaar in dienst is, krijgt ongeveer 1/10e deel van iemand die 10 jaar in dienst is. Het aantal dienstjaren speelt dus mee.

Bruto jaarinkomen

Uiteraard speelt ook het bruto jaarinkomen een rol. Men krijgt een bepaald percentage van het bruto jaarinkomen. Hoe hoger dit is, hoe meer ontslagvergoeding. twee personen met hetzelfde aantal jaren dienstverband, van dezelfde werkgever en dezelfde leeftijd, kunnen toch beiden een andere gouden handdruk krijgen wanneer hun bruto jaarinkomen verschilt.

Verwijtbaarheid werkgever

Hoe meer de werkgever te verwijten is dat deze het ontslag heeft aangevraagd, hoe meer de gouden handdruk zal bedragen. Wanneer deze normaal is, zal de gouden handdruk een correctiefactor van 1 krijgen. Wanneer de werknemer echter te verwijten is dat deze ontslag kreeg, dan is de correctiefactor 0.5 en bedraagt de ontslagvergoeding dus de helft van wat deze normaal zou bedragen. Wanneer de werkgever verwijtbaar of ernstig verwijtbaar is, kan de correctiefactor oplopen tot 2. Dit betekent dat men twee keer zoveel aan ontslagvergoeding krijgt dan het normaal zou bedragen.

Financiële situatie werkgever

De kantonrechter kijkt ook altijd naar de financiële situatie van de werkgever. Wanneer deze door een reorganisatie of door faillietverklaring geen geld meer heeft, dan kan de kantonrechter bepalen dat de hoogte van de gouden handdruk moet worden bijgesteld.

Voorbeeld

Een werknemer van 35 jaar oud wordt na 5 dienstjaren ontslagen. Zijn bruto jaarsalaris bedraagt 29.000 euro. De werkgever is normaal verwijtbaar. De gouden handdruk zal bedragen: € 6.042
Een werknemer van 50 jaar oud wordt vanwege zijn leeftijd ontslagen na 20 jaar dienstverband. Zijn bruto jaarsalaris bedraagt 33.000 euro. De werkgever is dus ernstig verwijtbaar. De gouden handdruk zal bedragen: € 110.000,-
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een ontslagvergoedingEen ontslagvergoedingJe wordt ontslagen en, terecht of onterecht, wil je een vergoeding hiervoor. Een gouden handdruk! Is een vergoeding na o…
Transitievergoeding bij ontslagTransitievergoeding bij ontslagTot 2015 geldt de ontslagvergoeding oftewel de gouden handdruk bij onvrijwillig ontslag. Vanaf 2015 geldt alleen nog maa…
Ontslag gehad? Waar heeft u recht op? Zoek juridisch adviesOntslag gehad? Waar heeft u recht op? Zoek juridisch adviesU heeft ontslag gekregen en u bent het er niet mee eens. In dit artikel leest u meer informatie over de ontslagprocedure…

Loonbeslag: bij schuldenLoonbeslag: bij schuldenLoonbeslag, schuld, schuldeiser en schuldsanering: bij schulden kan de schuldeiser loonbeslag laten leggen. Hierbij word…
Verschillende rechtsgebiedenVerschillende rechtsgebiedenHet recht gaat over vele zaken zoals, samenwonen, verzekeringen, hypotheek overeenkomen, vergunningen en ga zo maar door…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Gouden_handdruk
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 07-11-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.