Andere baan: Voordelen van wisselen van werk

Andere baan: Voordelen van wisselen van werk Een andere baan brengt veel veranderingen met zich mee en is daarmee vaak een behoorlijk stap. Maar ander werk heeft ook voordelen. Zo kan een nieuwe baan een hoger salaris opleveren, je carrièrekansen vergroten, en je voorzien van nieuwe kennis en inzichten. Tegelijkertijd betekent ander werk ook een nieuwe uitdaging en een uitbreiding van je netwerk. Het is niet verstandig om elk jaar van baan te wisselen, maar het kan geen kwaad om je zo af en toe eens af te vragen of je nog wel voor de juiste werkgever werkt, en of het niet eens tijd wordt voor een andere baan.

Een andere baan voor een hoger salaris

Wanneer je wisselt van baan, en je krijgt dezelfde functie binnen het nieuwe bedrijf of organisatie, dan is de kans erg klein dat je er in salaris op achteruit gaat. Er is zelfs een behoorlijke kans dat je meer gaat verdienen. Je nieuwe werkgever zal in veel gevallen vragen naar je oude salaris en dat als referentie nemen om je nieuwe salaris vast te stellen. Het komt nogal eens voor dat er hierbij naar boven wordt afgerond. Als je een andere functie krijgt bij je nieuwe werkgever, is er ook een aannemelijke kans dat je meer gaat verdienen; zeker wanneer je in je nieuwe baan ook meer verantwoordelijkheden krijgt.

Ander werk zorgt voor uitbreiding van je netwerk

Een nieuwe baan betekent nieuwe collega's, nieuwe klanten en nieuwe leveranciers. Maar tegelijkertijd zal ook een groot deel van je oude netwerk blijven bestaan; zeker als je daar een beetje je best voor doet. Door wisselen van werkgever vergroot je je mogelijkheden doordat er meer mensen zijn waar je een beroep op kunt doen als je ze ergens voor nodig hebt. Tegelijkertijd maakt jou dat interessanter voor anderen. Als jij namelijk veel mensen kent, kunnen zij via jou met veel personen in contact komen.

Een andere baan met een betere positie

Door te wisselen van baan kun je soms makkelijker promotie maken dan wanneer je bij dezelfde werkgever blijft werken. Houd er wel rekening mee dat posities met dezelfde naam bij verschillende bedrijven soms een andere inhoud en functieomschrijving hebben.

Een nieuwe baan om carrièrekansen te vergroten

Als je op dit moment in de twintig bent, klaar met school en je begint aan je eerste baan, dan is de kans erg klein dat je met je pensioen nog bij dezelfde werkgever in dienst bent. Mensen wisselen tegenwoordig regelmatig van baan. En omdat het systeem zo in elkaar zit, is het ook goed om van tijd tot tijd op zoek te gaan naar iets anders. Als je namelijk erg lang bij een werkgever blijft hangen, word je over het algemeen minder interessant voor potentiële nieuwe werkgevers. Zij zijn bang dat je helemaal vergroeid bent met je oude baan, en niet makkelijk zult kunnen wennen aan iets nieuws.

Aan de andere kant wordt het in de meeste branches ook niet erg gewaardeerd wanneer je continu van de ene naar de andere baan hopt. Een werkgever zal niet snel kiezen voor iemand die in de afgelopen 10 jaar acht verschillende banen heeft gehad. De kans is namelijk nogal groot dat die persoon ook bij hem weer snel vertrokken is. Je moet dus op zoek naar een bepaalde balans.

Een andere baan voor nieuwe kennis en inzichten

Een nieuwe baan betekent dat je je nieuwe kennis en vaardigheden eigen moet maken, en dat je nieuwe inzichten opdoet. Tegelijkertijd neem je kennis en inzichten uit je oude baan mee. Afhankelijk van het verband tussen je nieuwe en oude werk is het heel goed mogelijk dat je deze ook weer aan elkaar kunt koppelen, en daarmee nieuwe inzichten op kunt doen. Dat is mogelijk interessant voor je werkgever, maar misschien maakt het je werk voor jezelf ook wel een stuk interessanter.

Een nieuwe baan als een nieuwe uitdaging

De meeste mensen kiezen voor werk dat bij hen past: wat ze leuk vinden of wat hen ligt. Maar wanneer je lange tijd achter elkaar hetzelfde werk doet, ontstaat er vrijwel automatisch sleur. Werken wordt dan een verplicht nummertje, iets wat je voornamelijk op de automatische piloot doet; echt leven doe je buiten je werk. Om dit patroon te doorbreken kan het verstandig zijn om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Ander werk betekent een nieuwe uitdaging. Dat kost energie, maar levert je ook weer nieuwe energie op.

Ander werk op een betere locatie

Werken kost veel tijd, maar wanneer je je werk leuk vindt hoeft dat geen probleem te zijn. Reistijd is vaak wel zonde, omdat je in die tijd vaak weinig anders kunt dan radio luisteren. Een betere locatie kan daarom een hele acceptabele reden zijn om te kiezen voor ander werk. Een betere locatie hoeft overigens niet altijd een bedrijf te zijn wat dichterbij is dan je huidige werk. Het kan ook gaan om betere bereikbaarheid, minder last van files, goede aansluitingen met openbaar vervoer of de mogelijkheid om meer thuis te gaan werken.

Lees verder

© 2014 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vastzitten in een goede baanVastzitten in een goede baanMet een fulltimebaan bent u vier tot vijf dagen in de week bezig. Het is hierdoor van groot belang dat u met plezier naa…
Salaris belangrijkste motivatie om bij werkgever te blijvenSalaris belangrijkste motivatie om bij werkgever te blijvenSommige mensen vliegen bewust van de ene baan naar de andere. Anderen durven de stap niet te zetten en blijven hangen in…
Bezwaren bij het solliciterenDe werkgevers stellen steeds strengere eisen aan nieuwe en bestaande medewerkers. Voor de meest eenvoudige banen vragen…
Een functie bekleden die te zwaar isIemand die fulltime werkt, moet een baan hebben die geen te zware belasting vormt. U kunt niet een functie bekleden die…

PostNL: Salaris postbezorger en zaterdagbesteller 2015PostNL: Salaris postbezorger en zaterdagbesteller 2015Ben je werkzaam bij PostNL en ben je benieuwd wanneer je je salaris krijgt uitbetaald? Ben je op zoek naar een (bij)baan…
Wat zegt 'een carrière hebben' eigenlijk?Wat zegt 'een carrière hebben' eigenlijk?We zien 'een carrière hebben' vaak als succesvol zijn (maatschappelijk én financieel) en dat maakt de definitie nogal ma…
Bronnen en referenties
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 03-07-2016
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.