Solliciteren: voorbereiding op een sollicitatiegesprek
Een sollicitatiegesprek vereist enige voorbereiding. Het is belangrijk dat je het bedrijf enigszins kent waarbij je solliciteert en dat je raad weet met moeilijke vragen. Daarnaast is het bij solliciteren belangrijk dat je passende kleding draagt. Vertrouwen in de goede afloop van het sollicitatiegesprek kan het verschil maken tussen wel en niet aangenomen worden. Om extra kans te maken op de baan is het een goed idee om na afloop van de sollicitatie nog iets van je te laten horen.
Een goede voorbereiding: ken het bedrijf
Als je in gesprek bent met iemand van het bedrijf waar jij graag wilt werken is het belangrijk dat je weet wat het bedrijf precies doet en hoe het in elkaar zit. Het komt heel goed over wanneer blijkt dat jij je in het bedrijf verdiept hebt: het maakt duidelijk dat je graag bij hun aan de slag wil, maar ook dat je je zaken serieus neemt. Om je voor te bereiden kun je website van het bedrijf napluizen, recente rapporten en jaarverslagen bestuderen, en lezen wat de media over het bedrijf schrijft.
Voorbereiding op moeilijke vragen in het sollicitatiegesprek
Wanneer je je voorbereid op een sollicitatiegesprek is het belangrijk dat je niet alleen stilstaat bij de dingen die jij graag wilt vertellen. Veel gesprekspartners zullen juist ook vragen stellen waarmee ze proberen te achterhalen wat de keerzijde van de medaille is. Zo zal er vaak niet alleen naar je goede eigenschappen gevraagd worden, maar ook naar je negatieve eigenschappen. Ook hier moet je een eerlijk antwoord op kunnen geven.
Een slechte eigenschap hangt vaak samen met een goede eigenschap
Tegelijkertijd is het goed om in je antwoord op zo'n vraag direct aan te geven hoe een slechte eigenschap samenhangt met een goede eigenschap, of hoe je actief bezig bent om aan deze slechte eigenschap te werken. Tijdens het gesprek heb je weinig tijd om dit soort dingen te verzinnen: denk hier daarom van tevoren goed over na!
Zorg dat je overtuigend overkomt tijdens het sollicitatiegesprek
Om overtuigender over te komen is het ook belangrijk om goed na te denken over voorbeelden die je kunt geven bij de beantwoording van verschillende vragen. Bedenk van tevoren of je prestaties hebt neergezet in eerdere banen of tijdens je opleiding waar je echt trots op bent. Ga vervolgens na hoe je dit zou kunnen verwerken in antwoord op bepaalde vragen. Misschien zijn er ook voorbeelden te geven van situaties die bijvoorbeeld duidelijk maken dat jij goed om kunt gaan met stress of met veranderende omstandigheden. Wanneer je een vraag krijgt die hierover gaat, komt het heel overtuigend over wanneer je in je antwoord kort een concreet voorbeeld aan kunt halen.
Gepaste kleding om in te solliciteren
Bewust of onbewust speelt kleding een rol in de manier waarop mensen elkaar waarderen; zo ook in sollicitatiegesprekken. Je toekomstige werkgever (of de HRM-medewerker die het sollicitatiegesprek met je voert) zal zich laten beïnvloeden door de manier waarop je je gekleed hebt. Het gaat er bij solliciteren niet om dat je zo netjes mogelijk gekleed bent; het belangrijkste is dat je kleding past bij het beroep dat je wilt gaan uitoefenen.
Als je geen idee hebt wat voor kleding je aan moet trekken: vraag ernaar
Bij veel banen is het misschien niet helemaal duidelijk welke kleding het beste past: vaak hangt dat van de cultuur binnen een bedrijf af. Voor een kantoorbaan kan een nette spijkerbroek met een overhemd voldoende zijn; terwijl het ook kan zijn dat iedereen in een driedelig pak verschijnt; dat kan dan vervolgens weer met en zonder stropdas.
Als je niet uit dit soort vragen komt is het geen gek idee om hier even over te bellen. Vaak is het telefoonnummer van een secretariaat makkelijk te achterhalen. Daar kun je vragen wat zijn aanraden om aan te trekken. Misschien denk je dat dit vreemd overkomt, maar het maakt juist duidelijk dat je de zaak heel serieus neemt. En het is een goede manier om van tevoren even je gezicht te laten zien.
Vertrouwen in een goede afloop
Het helpt heel veel wanneer je vertrouwen hebt in een goede afloop van het sollicitatiegesprek. Wanneer je vertrouwen hebt dat je grote kans maakt op de baan zul je namelijk meer glimlachen, een stevigere handdruk geven, zelfverzekerder overkomen, een open houding hebben, etc. Uiteraard kun je op al deze symptomen proberen te letten tijdens het gesprek, maar het is beter wanneer je écht gelooft in een goede afloop.
Dat is moeilijk, want er zijn waarschijnlijk nog meer kandidaten die de baan graag willen hebben. Wat kan helpen om minder zenuwachtig te zijn is beseffen dat een goed gesprek niet alleen in jouw belang is. Jij wilt uiteraard de baan graag hebben, anders had je niet gesolliciteerd. Maar de werkgever heeft er belang bij om de juiste persoon aan te nemen. Ook hij heeft dus belang bij een open en eerlijk gesprek. Het kan heel goed zijn dat hij of zij ook zenuwachtig is, want wat gebeurt er wanneer hij niet de juiste persoon aanneemt?
Bedanken en contact achteraf
Het is een goed idee om na afloop van het gesprek nog iets van je te laten horen. Dit moet je uiteraard niet te opdringerig doen, maar het is niet verkeerd om na te denken over een manier waarop je duidelijk kunt maken dat je er nog steeds bent en dat je nog steeds geïnteresseerd bent in de baan. Je zou bijvoorbeeld een e-mail kunnen sturen dat je nog enthousiaster bent geworden door het positieve gesprek.
Lees verder