Bezwaren bij het solliciteren

De werkgevers stellen steeds strengere eisen aan nieuwe en bestaande medewerkers. Voor de meest eenvoudige banen vragen ze tegenwoordig een hbo opleidingen en met een leeftijd boven de veertig jaar bent u te oud. Vroeger bleven werknemers hun hele loopbaan bij dezelfde werkgever. Tegenwoordig zijn werknemers niet meer zo trouw aan de eerste werkgever. Dit komt echter voor een groot deel door de werkgevers. Door fusies en reorganisaties moeten de werknemers vaker wisselen van baan en moeten dus vaker solliciteren. Oudere werknemers lopen ook steeds vaker op tegen het gebrek aan een hbo opleiding. Twintig jaar geleden was een mbo opleiding ruim voldoende om een leuke baan te kunnen bemachtigen. Tegenwoordig zijn de starters op de arbeidsmarkt steeds vaker hbo opgeleid. Werkgevers krijgen meer keus en kiezen liever voor de jeugd met een gedegen opleiding. Ervaring lijkt steeds minder een rol van betekenis te spelen.

Bezwaar: te oud

Werknemers zijn al gauw te oud. Ze kiezen liever voor jongere medewerkers. Ze hebben minder ervaring, maar dit compenseren ze vaak weer met een hogere opleiding en ze hebben vaak ook betere kennis van computers en hier betere vaardigheden in. Kinderen groeien tegenwoordig op met computers en weten zich hierdoor ook beter aan te passen aan veranderingen in de automatisering. Voor bepaalde functies kiezen de werkgevers bewust voor jonge medewerkers omdat ze deze jongeren een lager salaris kunnen geven. Dit zal vooral gelden bij functies waarvoor ze minimumloon betalen. Voor medewerkers tot 23 jaar gelden lagere minimum loon eisen.

Bezwaar: hoge looneisen

Veel werknemers zouden graag een carrièreswitch willen maken, maar kunnen dit niet doen om het salaris. Een ander soort baan zoeken houdt vaak ook in dat u weer opnieuw moet beginnen op de loonladder. U moet opnieuw ervaring op doen waardoor u soms wel honderden euro’s per maand moet inleveren.

Bezwaar: te hoge opleiding

Uw genoten opleiding kan ook en probleem zijn, doordat u te hoog opgeleid bent voor de functie. De werkgever zal u niet aannemen om te voorkomen dat u na een korte periode weer van baan gaat wisselen voor een functie die beter bij uw opleiding past en waarschijnlijk beter betaald.

Bezwaar: handicap

Mensen met een handicap moeten vaak meer moeite doen om een leuke baan te bemachtigen. Mensen met een handicap die hierdoor het werk minder goed en snel kunnen uitvoeren, lopen vooral tegen problemen op. De werkgever moet in sommige gevallen investeren in aanpassingen en ze moeten genoegen nemen met de bezwaren die de handicap met zich meebrengen.

Bezwaar: geslacht

Ook het geslacht zal meespelen bij het acceptatiebeleid. Dit kan verschillende oorzaken hebben. De reden kan te maken hebben met het werk zelf. De werkgever schat bijvoorbeeld in dat het werk lichamelijk te zwaar is voor een vrouw. De reden kan ook zijn dat ze liever een vrouw in het team hebben in verband met de samenstelling van het team.

Bezwaar: afstand

De werkgever zal bij gelijke geschiktheid kiezen voor een medewerker die dichterbij woont. Hierbij speelt mee dat deze medewerker goedkoper is in reiskosten, maar het brengt voor de medewerker ook veel gemak met zich mee om werknemers in dienst te hebben met weinig reistijd.

Zie ook:
WW-uitkering, de meest gestelde vragen?
Wat is een normaal startsalaris?
© 2009 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
50 jaar of ouder en zonder werk, wat nu?50 jaar of ouder en zonder werk, wat nu?De meeste werkgevers staan niet open voor oudere werknemers, als ze ook jongere werknemers kunnen aannemen.
Salaris per vier weken of per maandDe meeste werknemers krijgen uitgekeerd per maand. Enkele werknemers ontvangen salaris per vier weken. Jaarlijks ontvang…
Hoogte van het salaris van startersHoogte van het salaris van startersHoeveel gaat een starter op de arbeidsmarkt verdienen? Deze vraag is afhankelijk van de bedrijfstak waar de starter zich…
Wat is een normaal startsalaris?Wat is een normaal startsalaris?Een startsalaris waarmee je in dienst komt bij een werkgever is maatgevend voor de rest van jouw loopbaan bij die betref…

Werkweek van maximaal vier dagenIn het verleden was het gebruikelijk om vijf dagen in de week en veertig uur in totaal te werken. Steeds meer werknemers…
Consultancy: Werken als consultant, wat houdt dat nou in?Werken voor een consultancy bedrijf klinkt natuurlijk heel erg interessant. Als consultant krijg je de kans om in opdrac…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 09-10-2009
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.