Het schrijven van een sollicitatiebrief 10 tips

Het schrijven van een sollicitatiebrief 10 tips Succesvol solliciteren begint met het schrijven van een goede sollicitatiebrief. Aan de hand van je brief en CV bepaalt je potentiële toekomstige werkgever of je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Er hangt dus veel af van je brief, en het is zaak om hier veel zorg aan te besteden. Maak je sollicitiatiebrief niet te lang, en zorg dat hij netjes en zonder fouten is. Sluit in je brief goed aan bij de functie en kenmerken die in de advertentie genoemd worden, Je hoeft echter niet aan alle functie-eisen te voldoen: motivatie is vaak minstens zo belangrijk.

Tip 1: Beperk je brief tot één A4'tje

Probeer je brief op één kantje van een A4 te houden. In een sollicitatiebrief moet je reclame voor jezelf maken. Dat betekent kort en krachtig formuleren. Ook je CV moet niet te lang zijn, maar het hangt van je werkervaring en opleidingen af hoe lang dat precies is. Als je veel zaken kwijt kunt op je CV, schrap dan zoveel mogelijk dingen die eigenlijk niet ter zake doen.

Tip 2: Vermijd overlap tussen CV en sollicitatiebrief

Pas op voor overlap tussen je brief en je CV. Soms kan dit functioneel zijn: door zaken uit je CV in je brief nogmaals te noemen, kun je deze extra benadrukken. Maar opsommingen van werkervaring, cursussen, stages, etc. horen in je CV en niet (ook) in je sollicitatiebrief. Een sollicitatiebrief heet niet voor niets ook wel een motivatiebrief; daarin ga je dus vooral in op jouw motivatie voor deze specifieke functie en dit specifieke bedrijf.

Tip 3: Spelling en grammatica in je brief

Zorg ervoor dat je brief qua spelling en grammatica helemaal klopt. Niets is zo dodelijk als spelfouten in een sollicitatiebrief; zeker wanneer je solliciteert op een 'bureaufunctie'. Vertrouw niet enkel en alleen op de spellingscontrole van je computer; deze haalt niet alle fouten eruit. Als je niet zeker bent van je eigen spelling en grammatica, laat dan iemand anders je brief controleren.

Tip 4: Je sollicitatiebrief typen of schrijven

Lange tijd hing het ervan af naar welke functie je solliciteerde of je je brief beter met de hand kon schrijven of beter kon typen op de computer. Tegenwoordig zijn er nog steeds bedrijven en instellingen die niet moeilijk doen over een handgeschreven sollicitatiebrief. Maar over het algemeen is het veiliger om je brief te typen; dat wordt meestal als netter ervaren.

Tip 5: Sluit aan bij de advertentie

De sollicitatiebrief is niet bedoeld om duidelijk te maken waarom jij zo'n geschikt persoon bent; je moet duidelijk maken waarom jij geschikt bent voor deze specifieke functie. Kijk goed wat er in de advertentie gevraagd wordt en bepaal aan de hand daarvan wat je over jezelf wilt vertellen. De werkgever is op zoek naar de invulling van deze functie; als jij ook andere dingen voor hem of haar kunt betekenen is dat meer iets voor in het sollicitatiegesprek, dan voor in de brief. In de brief moet je zoveel mogelijk focus hebben.

Tip 6: Motivatie voor de functie

Wanneer je solliciteert is het niet alleen de bedoeling dat je aan de functie-eisen voldoet, maar ook dat je gemotiveerd bent voor je mogelijke nieuwe baan. Laat duidelijk merken dat de advertentie je erg aanspreekt en dat dit een functie is waarnaar jij op zoek bent. Dit kan door aan te geven waar jouw interesses liggen en welke relaties die hebben met deze functie en/of door aan te geven waarom je je aangetrokken voelt tot het bedrijf of de instelling waar het om gaat.

Tip 7: Leesbaarheid van je brief

Zorg voor niet te lange zinnen (voorkom zinnen met meer dan 25 woorden) en probeer van je brief een lopend verhaal te maken. Dat doe je onder andere door zinnen goed aan elkaar te verbinden. Heb je hier moeite mee, dan is het misschien verstandig om hulp te vragen van een familielid, vriend of huisgenoot.

Tip 8: Nalezen

Als je brief helemaal af is, probeer hem dan na te lezen vanuit het perspectief van degene die hem straks onder ogen krijgt. Als je dat moeilijk vindt, kun je iemand anders vragen dit voor je te doen. Probeer erachter te komen wat er in de brief moet staan (en wat juist niet) om een positieve indruk te maken en uitgenodigd te worden. Bedenk ook wat jouw brief onderscheidt van die van anderen.

Tip 9: Solliciteren per post of per e-mail

Een aantal jaar geleden was het nog 'not done' om een sollicitatiebrief per e-mail te versturen, maar tegenwoordig is dit eigenlijk heel normaal. Wanneer er in de advertentie een e-mailadres vermeldt staat, mag je die gebruiken om je sollicitatiebrief naar te versturen. Het gebruik van e-mail is echter nog niet overal helemaal ingeburgerd. Staat er geen e-mailadres in de advertentie - moet je er naar zoeken - of twijfel je, stuur je brief dan voor de zekerheid toch maar met de post.

Tip 10: Een kopie van de advertentie, je sollicitatiebrief en CV

Op het sollicitatiegesprek zullen de advertentie, je brief en CV besproken worden. Zorg dus daar je een kopie maakt die je mee kunt nemen. Het staat erg knullig wanneer je tijdens je sollicitatiegesprek mee moet lezen met de versie die je je gesprekspartner hebt toegestuurd.

Wanneer je brief leidt tot een uitnodiging voor een gesprek, zorg dan voor een goede voorbereiding op het sollicitatiegesprek.

Lees verder

© 2009 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Open sollicitatiebrief schrijvenOpen sollicitatiebrief schrijvenEen open sollicitatiebrief wordt vaak geschreven voor het vinden van een stageplaats. Maar ook op de arbeidsmarkt kan ee…
Succesvolle sollicitatiebrieven schrijvenSuccesvolle sollicitatiebrieven schrijvenEen sollicitatiebrief maakt het verschil tussen wel of niet uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Wordt u noo…
Originele sollicitatiebrief schrijvenOriginele sollicitatiebrief schrijvenSommige vacatures leveren tientallen sollicitanten op. Dan is het belangrijk om jezelf te onderscheiden van de andere ka…
Het kopen van een sollicitatiebriefHet kopen van een sollicitatiebriefDe sollicitatiebrief en je CV zijn het visitekaartje wat je uitstuurt naar een bedrijf wanneer je solliciteert. Op basis…

Werving en Selectie, van booming business tot faillissementWerving en Selectie, van booming business tot faillissementWerving- en selectiebureaus hebben het jaren meer dan goed gedaan. Bedrijven hadden mensen nodig en het geld rolde bijna…
Thuiswerk op papier vastleggenAls werknemers van een organisatie de mogelijkheid hebben om af en toe thuis te werken, scheelt dat in reistijd en biedt…
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 05-07-2016
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.