Een functie bekleden die te zwaar is

Iemand die fulltime werkt, moet een baan hebben die geen te zware belasting vormt. U kunt niet een functie bekleden die eigenlijk te zwaar is. U moet in gesprek gaan met de leidinggevende om de mogelijkheden te bespreken. Geen mens houdt het vol om meerdere dagen in de week te werken in een functie die eigenlijk te zwaar is. Dit moet namelijk invloed hebben op het plezier dat u in uw werk hebt. Met tegenzin aan het werk gaan kunt u weken of misschien maanden vol houden, maar uiteindelijk moet er toch iets veranderen. Daarnaast zal de leidinggevende ook niet tevreden zijn met de prestaties die er neergezet worden. Iemand die zijn baan te zwaar vindt, zal waarschijnlijk ook niet voldoende presteren op zijn werk.

Vastzitten in een baan

Niet iedereen gaat met plezier naar zijn werk. De tegenzin zal nog veel groter zijn bij de medewerkers die het gevoel hebben dat ze de functie niet aan kunnen. U kunt echter niet zomaar van baan wisselen, dus gaat u eerst proberen om de problemen in uw werk weg te nemen. Dit zou kunnen door extra cursussen en opleidingen. Door meer kennis te vergaren, vallen mogelijk zaken op zijn plek en kunt u de functie toch blijven uitvoeren, anders moet u gewoon iets anders gaan zoeken.

Het inkomen als reden om door te gaan

U moet met een gezin ook een inkomen binnenhalen om van te kunnen leven. Een werknemer in een baan die eigenlijk te zwaar is, zal wel eerst tot het uiterste gaan om de baan te kunnen behouden. Een alternatief is om te kiezen voor een andere baan, maar daarmee wordt ook weer een stukje financiele zekerheid op het spel gezet. Dit geldt zeker in het geval van een vaste baan. Bij het overstappen naar een andere werkgever, zal er over het algemeen eerst een tijdelijk contract worden aangeboden.

Andere functie bij dezelfde werkgever

Een veilige ontsnappingsmogelijkheid is om te kiezen voor een andere functie bij dezelfde werkgever. Het voordeel hierbij is dat u het vast contract en de vertrouwde omgeving kunt behouden. Toch zal dit vaak niet meevallen. U krijgt namelijk een negatieve stempel op uw naam gedrukt bij de werkgever.

Door blijven gaan in de te zware functie

U kunt door blijven werken, en waarschijnlijk kunt u het ook nog wel maanden vol houden. Op den duur zult u er toch iets mee moeten doen, tenzij u nog maar kort voor uw pensionering zit. U kunt namelijk niet nog tientallen jaren blijven werken in een functie die u niet ligt.

Onder de maat presteren

Een paar keer per jaar moeten er functioneringsgesprekken gehouden worden tussen leidinggevenden en de medewerkers. In deze gesprekken worden er afspraken voor de toekomst gemaakt en wordt er gekeken naar de manier van presteren. Indien u niet voldoet aan de eisen die worden gesteld binnen uw functie, zult u eind van het jaar slecht beoordeeld gaan worden. Dit moet u zien te voorkomen, mede om uw toekomst bij de werkgever veilig te stellen.

Door een open gesprek aan te gaan met de leidinggevende, kunnen jullie samen kijken naar de mogelijkheden om de situatie te verbeteren. U moet weer plezier krijgen in uw werk, en de werkgever moet de juiste mensen in de juiste functies hebben.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WW-uitkering - wat is een passende baan?WW-uitkering - wat is een passende baan?Een WW-uitkering is een opgebouwd recht. Tijdens uw werkzame periode is er premie betaald om in geval van ontslag een va…
Wat is garantiedagloon?Wat is garantiedagloon?Bij het aanvaarden van een nieuwe baan vanuit een WW-uitkering kan de situatie ontstaan dat u na afloop van een tijdelij…
Een andere baan zoeken op hogere leeftijdEen andere baan zoeken op hogere leeftijdOudere werknemers hebben vaak moeite om een andere baan te vinden. In bepaalde situaties moeten ze toch een andere funct…
Regels WW-uitkering maken niet werken soms aantrekkelijkRegels WW-uitkering maken niet werken soms aantrekkelijkWerknemers die door het verliezen van hun baan recht hebben op een WW-uitkering, moeten gemotiveerd worden om zo snel mo…

Hobby's waarmee je scoort op je cvHobby's waarmee je scoort op je cvHobby's zijn niet onbelangrijk voor op je cv. De werkgever maakt op basis van wat je hobby's al een kleine beoordeling o…
Jobhoppen: voordelen & nadelenJe bent, bedoeld of onbedoeld, vaak van baan veranderd. Een recruiter zal je snel bestempelen als een “jobhopper”. Wat z…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 23-07-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.