Coöperatie oprichten: fiscaal voordeel en aansprakelijkheid

Coöperatie oprichten: fiscaal voordeel en aansprakelijkheid U kunt in 2020 een coöperatie oprichten, daardoor minder belasting betalen en minder risico lopen. Maar wat is de coöperatie voor rechtsvorm, wat zijn de voordelen van het oprichten van een coöperatie? In veel gevallen is de coöperatie voor u als ondernemer beter dan een eenmanszaak of een vereniging onder firma. U kunt in deze vereniging veel beter de zakelijke aansprakelijkheid scheiden van uw privé aansprakelijkheid en uw privé vermogen. Kies zo eenvoudig voor een beperkte aansprakelijkheid of een sluit aansprakelijkheid volledig uit als ondernemer. De keuze van de rechtsvorm is immers een belangrijk besluit.

In 2020 een onderneming starten, maar met welke rechtsvorm oprichten?

U wilt een onderneming starten, maar weet nog niet voor welke rechtsvorm u het beste kunt kiezen. Velen gingen u voor en kozen voor een eenmanszaak, een vereniging onder firma, maatschap of een bv dan wel nv. Wie als zzp'er wil starten kiest al snel voor een eenmanszaak of een onderneming met een collega in de vorm van een vereniging onder firma, de vof. Alle rechtsvormen hebben zo hun karakteristieken, voorwaarden, voordelen en nadelen.

Wat als een onderneming failliet gaat

Het belangrijkste gevaar van een eenmanszaak of een vereniging onder firma vof is uw privé aansprakelijkheid. Als het fout loopt met de onderneming en de onderneming failliet gaat, breekt de constructie van een eenmanszaak of vof u ook persoonlijk op. Bij deze rechtsvormen is er namelijk geen verschil tussen privé vermogen en het zakelijke vermogen. Anders gezegd: als er teveel schulden zijn of als de zaak failliet gaat, kunnen de schuldeisers u ook privé volledig uitkleden en aanspreken om persoonlijk de schulden volledig te voldoen. De persoonlijke aansprakelijkheid zit volledig in deze ondernemingen ingebakken. Een groot verschil met de bv of nv, waar een bestuurlijke aansprakelijkheid geldt als sprake is van verwijtbaar onverantwoordelijk bestuur. Weet daarom wanneer u ook privé aansprakelijk bent bij een faillissement.

Coöperatie oprichten

Maar u kunt ook een coöperatie oprichten en die inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dan gaat de coöperatie namens u en minimaal een andere onderneming de zakelijke overeenkomsten aan. De coöperatie treedt namens zijn leden op en kan uw onderneming uit de wind houden als u dat bij de oprichting van deze rechtsvorm dat zo regelt. Minimaal is er een andere onderneming nodig en u kunt het aantal leden verder uitbreiden. Zo is de Rabobank een coöperatie en is Friesland Campina een bekend voorbeeld van grote coöperaties, maar u kunt gewoon klein beginnen. Het grote voordeel is dat u aan aantal dingen kunt samen doen en gezamenlijk naar buiten toe kunt optreden. De rechtsvorm laat u oprichten bij de notaris, waarbij u ook afspraken maak hoe de winst onderling verdeeld zal worden en hoe de onderlinge aansprakelijkheid moet worden geregeld. De coöperatie is onderworpen aan vennootschapsbelasting.

Fiscale voordelen

Enkele voordelen zijn:
  • U mag kiezen voor een winstuitkering.
  • De winstuitkering aan de leden is onbelast, ongeacht het aantal leden. Vergelijk dat eens met de belastingheffing voor een dga.

Aansprakelijkheid van een coöperatie

De Algemene Ledenvergadering benoemt het bestuur en de leden betalen de kosten voor de oprichting en het runnen van de van de coöperatie. De coöperatie is in eerste instantie aansprakelijk en als deze wordt ontbonden, komt men alsnog bij de leden terecht. Die kunnen als u het niet goed aanpakt alsnog aansprakelijk worden gesteld. Daarom moet u de aansprakelijkheid direct goed in statuten van de akte van de coöperatie regelen. Daarbij kunt u kiezen uit een BA, een coöperatie met beperkte aansprakelijkheid van de leden, of een UA, een coöperatie met uitgesloten aansprakelijkheid van de leden. Deze letters keren terug in de handelsnaam, anders is er wel sprake van een wettelijke aansprakelijkheid. Bespreek deze mogelijkheden goed met de notaris die uw akte opstelt, en vraag de notaris welke aanvullende afspraken nog van nut kunnen zijn. De notaris kan u prima verder adviseren en natuurlijk de Kamer van Koophandel uit uw regio. Vooraf goed informatie inwinnen is essentieel om de oprichtingsakte zo in te kleden dat het de gehele looptijd van de onderneming aan uw eisen zal voldoen. Niets weerhoudt u dan meer om uw onderneming op te richten. Vervolgens wordt het ingeschreven in het Handelsregister.

Coöperatie of maatschap in 2020?

U kunt ook kiezen voor een maatschap. De maatschap zien we vaak bij huisartsen, consultants, artsen of advocaten die vooral de gezamenlijke kosten willen delen, maar wel hun eigen klandizie hebben. Maar zij moeten wel een aparte verzekering afsluiten om de persoonlijke aansprakelijkheid uit te sluiten, iets wat u met de oprichting van de coöperatie al direct hebt geregeld zonder een extra verzekering te hoeven afsluiten.

Conclusie

De coöperatie is in een aantal gevallen de slimme rechtsvorm om te kiezen.

Lees verder

© 2013 - 2020 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Rechtsvorm kiezenAls je start met een onderneming moet je een rechtsvorm kiezen voor het bedrijf. De meeste starters beginnen als zelfsta…
Voor jezelf beginnenVeel mensen denken erover om voor zichzelf te beginnen, een eenmanszaak. Maar waar moet je op letten als je voor jezelf…
Limited Liability Partnership (LLP): voordelen en nadelenLimited Liability Partnership (LLP): voordelen en nadelenDe Limited Liability Partnership (LLP) is een Engelse rechtsvorm die ook in Nederland voor vrije beroepsbeoefenaren en k…
Commerciële en niet-commerciële organisatiesCommerciële en niet-commerciële organisatiesAls mensen met elkaar gaan samenwerken om een bepaald doel te behalen, ontstaat er een organisatie. Voorbeelden van orga…

Werken als verkoperWerken als verkoperHet is misschien niet het oudste beroep van de wereld, maar zeker wel het op-een-na-oudste beroep ter wereld: verkoper.…
Persoonlijk failliet laten verklaren: regels en voorwaardenJe persoonlijk failliet laten verklaren is geen prettige beslissing, maar in bepaalde gevallen echter wel de beste besli…

Reageer op het artikel "Coöperatie oprichten: fiscaal voordeel en aansprakelijkheid"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 16-01-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Special: Faillissement
Schrijf mee!