De voor en nadelen van een Besloten Vennootschap

De voor en nadelen van een Besloten Vennootschap Om de juiste rechtsvorm te kiezen voor je bedrijf is het goed te weten wat de voor en nadelen van een Besloten Vennootschap (B.V.) zijn. Dit artikel zal je informeren en meer inzicht geven welke rechtsvorm het beste bij jouw bedrijf past.

Besloten Vennootschap

Een Besloten Vennootschap is een rechtsvorm (soort bedrijf) die je kan aanvragen bij kamer van koophandel. In tegenstelling tot een eenmanszaak is een B.V. zelf aansprakelijk voor eventuele schulden, claims en dergelijke. De eigenaar van de B.V. (directeur) is zelf in dienst van de B.V. en heeft daarbij zijn prive vermogen ingedekt en gescheiden van de B.V. Dit zijn naast de geringe fiscale voordelen zeker de grootste voordelen om een B.V. op te starten.

Voorwaarden Besloten Vennootschap

Bij het oprichten van een B.V. moet aan een aantal voorwaarden voldoen worden met betrekking tot de oprichting en enkele fiscale verplichtingen. Enkele voorwaarden van een B.V. zijn:
  • Een notariële akte met daarin de statuten opgemaakt door een officiële notaris.
  • Verklaring van geen bezwaar welke de notaris voor je regelt.
  • Oprichters mogen in de laatste 8 jaar voor oprichting niet te maken gehad hebben met een faillissement of vermogensdelict.
  • Minimaal 18.000 euro in de vennootschap storten in de vorm van onroerend goed of euro's.
  • Inschrijving in het handelsregister van Kamer van Koophandel.
  • Jaarlijks de jaarrekening deponeren bij Kamer van Koophande.l

Overschakelen van een rechtsvorm naar een B.V.

Het is ook mogelijk om van bijvoorbeeld een eenmanszaak over te schakelen naar een B.V. De meest voorkomende reden is hiervoor; "aansprakelijkheid" naar de B.V. verplaatsen en fiscale voordelen.

Aansprakelijkheid en uitzonderingen

  • Bij een B.V. is de directeur met zijn prive vermogen niet aansprakelijk echter hier gelden wel een aantal uitzonderingen voor namelijk:

Wanbeleid.
  • Niet op tijd vermelden aan belastingdienst dat premies en belastingen niet op tijd betaald kunnen worden.
  • Het niet voldoen aan de voorwaarden zoals bijvoorbeeld het jaarlijks deponeren van de jaarstukken (geldend voor de laatste 3 jaar voor faillissement.

Belastingen bij de B.V.

De dga (directeur-grootaandeelhouder) inkomstenbelasting over het loon (loonheffing) en dividendbelasting indien er dividend opname is geweest. De B.V. betaald vennootschapsbelasting over de winst. In totaal zijn er dus 3 soorten belastingen bij een B.V.:

Inkomstenbelasting

Dit is de loonheffing van je eigen loon als dga bestaande uit; inkomstenbelasting, premie volksverzekeringen en zorgverzekeringswet.

Vennootschapsbelasting

Alles wat aan inkomen (min inkoop, kosten en schulden) word belast. Deze tarieven kunnen jaarlijks veranderen.

Dividendbelasting

Bij een opname in gelden uit de B.V. naar "prive" moet er dividendbelasting betaald worden. Dividend bedraagt al jaren 25%.
© 2011 - 2024 Knowledge4all, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Commerciële en niet-commerciële organisatiesCommerciële en niet-commerciële organisatiesAls mensen met elkaar gaan samenwerken om een bepaald doel te behalen, ontstaat er een organisatie. Voorbeelden van orga…
Pensioen DGA - afkoopPensioen DGA - afkoopAls directeur groot aandeelhouder (DGA) moet je zelf aan pensioenopbouw werken. Dit kan op verschillende manieren. Eén v…
Echtscheiding en de besloten vennootschapEchtscheiding en de besloten vennootschapScheiden doet lijden. Dit is helaas maar al te vaak het geval. Als je ondernemer bent en je hebt een goed draaiende onde…
Personenvennootschap: openbare/stille personenvennootschapDe samenwerking van twee of meer mensen in een onderneming kan vorm krijgen door de oprichting van een personenvennootsc…

Exporteren naar DuitslandExporteren naar DuitslandHet grootste deel van de Nederlandse export gaat naar Duitsland. Het is erg aantrekkelijk voor Nederland om handel te dr…
Projecten en beleidsontwikkeling: de projectorganisatieBij het uitvoeren van projecten binnen een onderneming, speelt de projectorganisatie altijd een belangrijke rol. Deze pr…
Bronnen en referenties
  • http://www.kvk.nl/wetten_en_regels/rechtsvormen/overzicht_rechtsvormen/de_besloten_vennootschap_bv/
Knowledge4all (41 artikelen)
Gepubliceerd: 17-01-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.