De voor en nadelen van een Besloten Vennootschap
Om de juiste rechtsvorm te kiezen voor je bedrijf is het goed te weten wat de voor en nadelen van een Besloten Vennootschap (B.V.) zijn. Dit artikel zal je informeren en meer inzicht geven welke rechtsvorm het beste bij jouw bedrijf past.
Besloten Vennootschap
Een Besloten Vennootschap is een rechtsvorm (soort bedrijf) die je kan aanvragen bij kamer van koophandel. In tegenstelling tot een eenmanszaak is een B.V. zelf aansprakelijk voor eventuele schulden, claims en dergelijke. De eigenaar van de B.V. (directeur) is zelf in dienst van de B.V. en heeft daarbij zijn prive vermogen ingedekt en gescheiden van de B.V. Dit zijn naast de geringe fiscale voordelen zeker de grootste voordelen om een B.V. op te starten.
Voorwaarden Besloten Vennootschap
Bij het oprichten van een B.V. moet aan een aantal voorwaarden voldoen worden met betrekking tot de oprichting en enkele fiscale verplichtingen. Enkele voorwaarden van een B.V. zijn:
- Een notariële akte met daarin de statuten opgemaakt door een officiële notaris.
- Verklaring van geen bezwaar welke de notaris voor je regelt.
- Oprichters mogen in de laatste 8 jaar voor oprichting niet te maken gehad hebben met een faillissement of vermogensdelict.
- Minimaal 18.000 euro in de vennootschap storten in de vorm van onroerend goed of euro's.
- Inschrijving in het handelsregister van Kamer van Koophandel.
- Jaarlijks de jaarrekening deponeren bij Kamer van Koophande.l
Overschakelen van een rechtsvorm naar een B.V.
Het is ook mogelijk om van bijvoorbeeld een eenmanszaak over te schakelen naar een B.V. De meest voorkomende reden is hiervoor; "aansprakelijkheid" naar de B.V. verplaatsen en fiscale voordelen.
Aansprakelijkheid en uitzonderingen
- Bij een B.V. is de directeur met zijn prive vermogen niet aansprakelijk echter hier gelden wel een aantal uitzonderingen voor namelijk:
Wanbeleid.
- Niet op tijd vermelden aan belastingdienst dat premies en belastingen niet op tijd betaald kunnen worden.
- Het niet voldoen aan de voorwaarden zoals bijvoorbeeld het jaarlijks deponeren van de jaarstukken (geldend voor de laatste 3 jaar voor faillissement.
Belastingen bij de B.V.
De dga (directeur-grootaandeelhouder) inkomstenbelasting over het loon (loonheffing) en dividendbelasting indien er dividend opname is geweest. De B.V. betaald vennootschapsbelasting over de winst. In totaal zijn er dus 3 soorten belastingen bij een B.V.:
Inkomstenbelasting
Dit is de loonheffing van je eigen loon als dga bestaande uit; inkomstenbelasting, premie volksverzekeringen en zorgverzekeringswet.
Vennootschapsbelasting
Alles wat aan inkomen (min inkoop, kosten en schulden) word belast. Deze tarieven kunnen jaarlijks veranderen.
Dividendbelasting
Bij een opname in gelden uit de B.V. naar "prive" moet er dividendbelasting betaald worden. Dividend bedraagt al jaren 25%.