Rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid

Als u een bedrijf opricht, moet u een keuze maken uit een rechtsvorm. Er zijn rechtsvormen met en zonder rechtspersoonlijkheid. Als de rechtsvorm rechtspersoonlijkheid bezit, is uw privévermogen afgeschermd van het vermogen van het bedrijf. U kunt niet privé niet aansprakelijk worden gesteld voor de schulden van uw onderneming. Welke rechtsvormen hebben rechtspersoonlijkheid?

Rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid

De volgende rechtsvormen hebben rechtspersoonlijkheid:
  • Besloten Vennootschap (BV)
  • Naamloze Vennootschap (NV)
  • Vereniging
  • Coöperatie
  • Onderlinge waarborgmaatschappij
  • Stichting

Wat is rechtspersoonlijkheid?

Als uw bedrijf rechtspersoonlijkheid bezit, bent u niet persoonlijk aansprakelijk voor schulden van uw bedrijf. Uitzonderingen zijn als er sprake is van onbehoorlijk bestuur of wanbeleid. Dan kunt u hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld.

Besloten Vennootschap (BV)

Het bedrijfskapitaal van een BV is verdeeld in aandelen die in bezit zijn van een besloten kring van aandeelhouders. Het besloten karakter van de BV komt naar voren in de zogenaamde “blokkeringsregeling” die in de statuten moet worden opgenomen.. Aandelen zijn niet vrij overdraagbaar en ze staan op naam. Het overdragen van de aandelen kan alleen middels een notariële akte.

Naamloze Vennootschap (NV)

Een naamloze vennootschap is een vennootschap waarvan het kapitaal is verdeeld in aandelen die vrij overdraagbaar zijn. In tegenstelling tot de BV is er bij de NV geen blokkeringsregeling opgenomen in de statuen. NV’s zijn doorgaans groter dan BV”s. De BV en de NV moeten jaarstukken met financiële cijfers opstellen en inleveren bij de Kamer van Koophandel. Hoeveel financiële gegevens er beschikbaar moeten worden gesteld, is afhankelijk van de groote van de NV of BV.

Vereniging & aansprakelijkheid

Er zijn twee sooorten verenigingen:
  • De vereniging met volledige rechtsbevoegdheid. U bent als bestuurder in principe niet met uw privé-vermogen aansprakelijk voor de verplichtingen. U moet dan de vereniging oprichten via een akte van de notaris.
  • De vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid. De vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid wordt buiten de notaris om opgericht. U bent als bestuurder met uw privévermogen aansprakelijk. De aansprakelijkheid kan worden beperkt door de vereniging in te schrijven bij het Handelsregister van de KvK.

Coöperatie

Een coöperatie komt op voor de materiële belangen van haar leden. De winst mag worden uitgekeerd aan de leden. De oprichting van de coöperatie gaat bij notariële akte, die moet worden ingeschreven bij de KvK. De cooperatie is als rechtspersoon zelf aansprakelijk. De aansprakelijkheid van de leden kan worden beperkt of uitgesloten in de statuten.

Onderlinge waarborgmaatschappij

Een onderlinge waarborgmaatschappij is een vereniging van ondernemers die zich bezig houden met verzekeren. Dezelfde regels gelden als bij een coöperatie.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rechtsvorm: de EenmanszaakDe meest eenvoudige rechtsvorm is de eenmanszaak: behalve inschrijving bij de Kamer van Koophandel zijn er weinig lastig…
Rechtsvorm kiezenAls je start met een onderneming moet je een rechtsvorm kiezen voor het bedrijf. De meeste starters beginnen als zelfsta…
Personenvennootschap: openbare/stille personenvennootschapDe samenwerking van twee of meer mensen in een onderneming kan vorm krijgen door de oprichting van een personenvennootsc…
Rechtsvorm: de VerenigingNaast de commerciële (profit) organisaties, zijn er ook non-profitorganisaties, zoals de vereniging. De vereniging stree…

Het succes van de franchise-formuleHet succes van de franchise-formuleSteeds meer starters kiezen voor het lidmaatschap van een franchiseketen. De franchise-formule heeft zich immers in deta…
Franchising: de geschiedenisFranchising: de geschiedenisAls grondlegger van moderne systemen van franchising wordt Isaac Singer gezien, de uitvinder van de naaimachine. Hij voe…
Bronnen en referenties
  • KvK
  • Basisboek Recht - L. Janssen
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 07-04-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.