Werken als verkoper
Het is misschien niet het oudste beroep van de wereld, maar zeker wel het op-een-na-oudste beroep ter wereld: verkoper. Alles moet aan de man worden gebracht, van advertentie tot bestelwagen. Bijna iedereen heeft er ook wel enige ervaring in. Is het niet professioneel, dan is het wel op Koningsdag op de rommelmarkt.
Professionele verkopers zijn de kurk waar bedrijven op draaien. Zonder hen zijn er niet of nauwelijks inkomsten. Het beroep verkoper is niet voor iedere persoon weggelegd. Tegelijkertijd is het ook niet zo dat elke verkoper een gladprater is. Ook andere eigenschappen kunnen goed van pas komen, afhankelijk van de rol die iemand heeft binnen een organisatie.
Verkoper in binnendienst en buitendienst
In het bedrijfsleven wordt doorgaans het onderscheid gemaakt tussen een verkoper in binnendienst en buitendienst. Een verkoper in binnendienst doet vooral het voorbereidend werk. Daarmee ondersteunt hij of zij de verkoper in buitendienst. Zo voert de verkoper in binnendienst mogelijk de eerste gesprekken, stelt offertes samen en doet misschien de telefonische acquisitie. Een verkoper in buitendienst is vooral op pad en gaat veel langs bij bedrijven. Hij functioneert meer als de ouderwetse vertegenwoordiger en richt zich vooral op het klantencontact. De verkoper in buitendienst moet absoluut een betrouwbare uitstraling hebben. Als de klant geen vertrouwen heeft in iemand, dan zal hij of zij nooit iets kopen.
Werkzaamheden van een verkoper
Er zijn verschillende werkzaamheden die een verkoper moet verrichten. Meestal zal de bedrijfsleider of een sales manager een verkoopplan hebben gemaakt. Op basis van marktonderzoek wordt gekeken waar de beste verkoopkansen liggen. Vervolgens wordt gekeken wat de beste manier is om klanten te benaderen. Dit proces wordt allemaal omschreven onder de noemer pre sales. Daaronder valt ook het leggen van het eerste telefonische contact. Vervolgens gaat een verkoper langs. Het is vooral belangrijk dat deze zich goed voorbereidt zodat er geen vragen hoeven te worden gesteld waarop je het antwoord al had kunnen weten. Het is bij verkopen belangrijker te luisteren dan de hele tijd aan het woord te zijn.
After sales
Het laatste stuk van het verkooptraject is vervolgens de after sales. Dit gebeurt meestal door de medewerker binnendienst. Daarna is er de administratieve verwerking. Het gaat dan om het verzenden van facturen en verwerken van betalingen. Vervolgens is het belangrijk de band met de klant goed te houden. Het behouden van klanten kost fors minder energie dan het werven van nieuwe klanten. Het belangrijkste daarbij is dat de klant tevreden is, maar daarnaast om het contact goed te houden. Zorg dat er sprake is van persoonlijke relaties. Een groot relatiegeschenk hoeft niet per se. Het is belangrijk dat de klant de weg weet te vinden naar de verkoper.
Opleiding voor een verkoper
De opleiding Commerciële economie sluit het beste aan het bij het beroep van verkoper. Dit is een hbo-opleiding die aan meerdere hogescholen kan worden gevolgd. In bepaalde branches is het doorgaans belangrijk dat de verkoper een vakgerichte opleiding heeft. De specifieke kennis heeft hij nodig om met de klant op hetzelfde niveau te praten. Dit geldt bijvoorbeeld voor de technische sector. Daar is het doorgaans makkelijker als de verkoper werktuigbouwkunde of autotechniek heeft gestudeerd in plaats van Commerciële economie.
Salaris van een verkoper
De salarissen voor een verkoper verschillen zeer. Uit een enquête van het bureau Michel Page bleek dat een verkoper als basissalaris doorgaans tussen de € 27.000 en € 32.000 per jaar verdient. Dat is meestal exclusief bonussen. Een verkoper maakt goede kans om door te groeien tot verkoopleider, regiomanager of commercieel directeur