Werknemers aannemen via payrolling

Werknemers aannemen via payrolling Heb je tijdelijk als ondernemer mensen nodig dan kun je dat goed regelen middels payrolling. Je schakelt daartoe een derde onderneming in welke voor jou op zoek gaat naar de meest geschikte werknemers voor de werkzaamheden. Het geeft jou veel vrijheid en zorgt ervoor dat jij niet op zoek hoeft te gaan. Waarom kan het voor een bedrijf juist gunstig zijn om personeel op deze manier in te huren via payrolling en wat wordt er voor jou geregeld?

Payrolling


Contractuele verhouding

Door het aannamen van werknemers via een derde partij zorg je ervoor dat jouw onderneming niet de contractuele verantwoordelijkheid draagt. Oftewel je geeft via opdrachtverstrekking alles uit handen behoudens het feit dat jij toezicht houdt op wat de werknemers aan taken uitvoeren. De onderneming heeft een opdrachtcontract uitstaan via het payroll bedrijf, waarbij zij de arbeidsrelatie en –contract met de werknemer aangaan. Jij hoeft er dus geen zorgen over te maken hoe de vergoedingen en secundaire arbeidsvoorwaarden van het personeel zijn geregeld. Omdat je een opdrachtcontract hebt is er sprake van een arbeidsrelatie voor bepaalde tijd. Is de opdracht gereed gemaakt danwel een doelstelling bereikt dan stopt het contract.

Wat verzorgt de derde partij?

Je hebt goed personeel nodig, echter je wilt geen verantwoordelijkheid over hen dragen. Omdat jij slechts te maken hebt met het bereiken van een ondernemingsdoelstelling kun je van payrolling goed gebruikmaken. Tijdelijk heb je het personeel op de werkvloer en worden de taken uitgevoerd. Jij betaalt aan de regelende partij een opdrachtvergoeding, waarvan het salaris en fiscale premies van worden betaald. Omdat de derde partij het papierwerk regelt zijn zij ook verantwoordelijk voor de juiste afhandeling van de arbeidsvoorwaarden. Salaris, pensioen, fiscaliteiten en de administratie is in hun handen. Oftewel je hebt zelf geen dure administratie nodig.

Schaalvoordelen voor winst

Het payrollbedrijf kan er ook winst uit halen, omdat er vele mensen op deze manier in dienst zijn. Enerzijds wordt op grote schaal het papierwerk en administratie van al het personeel geregeld, zodat met een enkel systeem alles kan worden gedaan. Anderzijds vergoed je als ondernemer relatief meer voor het op deze manier inhuren van personeel. Door de collectiviteit kan de regelaar via schaalvoordelen er goede winsten uit halen door op vele vlakken te besparen. Oftewel er ontstaat een win-win situatie voor jouw onderneming alsmede de payroll organisatie.

Juridische verantwoordelijkheid payrolling

Omdat het escrow arbeidscontract feitelijk wordt aangegaan met de derde partij draag je als ondernemer geen juridische verantwoordelijkheid. Ontstaat er een arbeidsconflict dan is dit niet jouw probleem aangezien het conflict moet worden opgelost binnen de arbeidsrelatie. De verantwoordelijkheid van jouw onderneming is slechts dat je werkzaamheden aanbiedt, welke door de werknemer op een goede manier moeten worden gerealiseerd. Daarnaast heb je de verantwoordelijkheid om maandelijks de overeengekomen projectkosten te vergoeden. Zijn de projectdoelstellingen behaald dan komt het projectcontract tot een einde, waarmee de werknemers weer vertrekken. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de verdere juridische afwikkeling van het arbeidscontract. Vaak zal dat betekenen dat het arbeidscontract van rechtswege ophoudt wegens het beëindigen van het project mits als er geen aanvullende opdrachten elders beschikbaar komen.

Tevredenheid personeel

Het arbeidscontract wordt uit handen gegeven en dus heeft de regelende partij veel taken om uit te voeren. Denk daarbij aan het:
vinden van goed geschoold personeel passend bij de projectwerkzaamheden:
  • bereiken van goede arbeidsvoorwaarden van de werknemers: loon, pensioen, secundaire arbeidsvoorwaarden;
  • afhandelen van alle afdrachten en juridische verantwoordelijkheden binnen het arbeidscontract;
  • zorgen van de juiste administratie;
  • instanthouden van een goede relatie met opdrachtgevers en personeel.

Het is aan het payroll bedrijf gelegen om een goede arbeidsrelatie te realiseren met de werknemer. De werknemer heeft recht op een goed salaris passend bij de werkzaamheden, waarnaast mogelijk een bepaald CAO wordt gevolgd. Uitgangspunt daarbij is dat het personeel tevreden moet zijn, zodat deze vorm van arbeidsrelatie goed tot stand kan worden gebracht.

Voordelen voor starters

Ondernemers die net beginnen kunnen niet zomaar veel personeel langdurig in dienst nemen. Daarnaast kan men niet een grote administratie opzetten om het simpelweg teveel ruimte en salaris kost. Middels opdrachtverstrekking personeel in te huren heeft men als starter wel de gelegenheid om een goede start te maken zonder juridische verantwoordelijkheid te moeten dragen. Komt het met de tijd goed uit de startblokken dan kan worden overwogen om het ingehuurde personeel voor vast aan te nemen. Zodoende kunnen starters en bestaande ondernemingen op vele manieren profiteren van de mogelijkheden van payrolling.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tijdelijk contract opzeggenEen tijdelijk contract loopt van rechtswege af, dus na afloop van de termijn die in het contract wordt genoemd. Het is e…
Opzegtermijn arbeidsovereenkomst werkgever en werknemerAls de werkgever of werknemer de arbeidsovereenkomst wil beëindigen, moet er een opzegtermijn in acht worden genomen. In…
Beëindigen van de arbeidsovereenkomstWelke onderscheid is er met betrekking tot de arbeidsovereenkomsten, welke rechten en plichten heeft een werknemer en wa…
ArbeidsovereenkomstEen arbeidsovereenkomst is een overeenkomst tussen twee partijen, waarbij de ene partij arbeid verricht voor de andere p…

Retail winstmaximalisatie middels CPFRRetail winstmaximalisatie middels CPFRDoor collaborative planning, forecasting en replenishment toe te passen kunnen voor de toeleverende partij als de retail…
Hoe kun je het auteursrecht aanvragen?Hoe kun je het auteursrecht aanvragen?Zodra een persoon een werk bedenkt middels schrijven, schilderen of ontwerpen, dan heeft diegene daarover het auteursrec…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Payrolling
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 11-05-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.