Terughalen werk uit buitenland via resourcing na outsourcing

Terughalen werk uit buitenland via resourcing na outsourcing Economische voorspoed wordt altijd gevolgd met tegenslagen welke weer worden opgevolgd met opleving. Deze werking wordt de conjunctuurbeweging van de economie genoemd. In welke fase we zitten bepaalt direct hoe goed of slecht landen en bedrijven het doen. Afhankelijk van stijgende of dalende ontwikkelingen kunnen ondernemingen besluiten om te outsourcen of te resourcen. Wat is het verschil en waarom kunnen beide gunstig voor het bedrijf zijn?

Resourcing na outsourcing


Verschil tussen resourcing en outsourcing

Groeiende ondernemingen kijken graag over de landsgrenzen om meer omzet te realiseren. Door bepaalde activiteiten van productie over te plaatsen naar opkomende landen ook wel outsourcing genoemd, kan op persoonskosten worden bezuinigd. Op die manier kan een behoorlijke kostenbesparing worden doorgevoerd, zodat producten tegen zeer scherpe concurrerende prijzen kunnen worden aangeboden. Uit kosten overwegingen kan echter bij een dalende economie worden besloten om werk terug te halen. Dit is resourcing waarbij het bedrijf kosten bespaart, door op de hoofdzaak van het ondernemerschap te concentreren. Hoe kan hierbij worden bespaard?

Economische groei versus recessie

Het toepassen van decentrale of juist een centrale manier van werken, hangt puur af van de stand van de economie. Is de conjunctuur gunstig dan profiteert het gehele land daarvan. Investeringen worden uitvoerig gedaan, waarbij slecht een klein deel van de mensen werkloos is. Omzet en winsten zijn voor ondernemers zeer goed, waardoor naar uitbreidingsmogelijkheden wordt gekeken om meer afzetmarktaandeel te bereiken. Het overplaatsen van werk (dat mogelijk niet meer hier kan worden uitgevoerd en/of elders goedkoper kan) lijkt dan logisch. Het omgekeerde is ook van toepassing indien er sprake is van een recessie.

De core business in stand laten houden

Gaat het goed met een land en het bedrijf dan worden mogelijkheden gezocht voor afzetgroei, maar ook om productiekosten te beperken. Een overzeese vestiging is daardoor nuttig, omdat in ontwikkelingslanden of opkomende economieën de arbeidskosten aanzienlijk lager liggen. Inclusief transportkosten kunnen de totaal kosten per product veel lager liggen ten opzichte van hier gemaakte eenheden. De onderneming kan aanzienlijke winsten behalen door elders een departement of fabriek te plaatsen. Gaat het echter minder goed met een bedrijf waarnaast rendementen op elders geproduceerde producten ook daalt, kan het voor de continuïteit van de onderneming verstandig zijn om het beschikbare werk te groeperen. Schaalvergroting of efficiënter hier werken kan besparen. Wat voor ontwikkelingen spelen in het buitenland verder mee?

Lokale ontwikkelingen overzeese vestiging

Binnen een opkomende economie nemen de belangen van de werknemer met de tijd toe. Overheidseisen omtrent werkomstandigheden stijgen, waarnaast ook de loonvergoeding toeneemt. Die correctie kan zeker bij economisch groeiende landen snel gaan en daardoor vindt er een inhaalslag plaats met Europese landen. Dit is zeker van toepassing indien Europa in een recessie zit, waarbij lonen mogelijk jarenlang zijn bevroren. Daarnaast geldt dat de wisselkoers - Euro met de vreemde valuta - ongunstiger is geworden, waardoor het rendement extra snel vermindert. Denk bijvoorbeeld aan een verslechtering van de Euro-Bath koers met 20% binnen een relatief kort tijdsbestek (2008-2010). Toenemende lokale salariseisen, afnemende koersverhoudingen bij economische krimp in Europa kan aanleiding zijn om overzeese vestigingen te sluiten om zo op kosten te besparen.

Invloed op onze werkgelegenheid

Indien een onderneming elders een vestiging gaat sluiten om werk terug te halen, dan neemt het aandeel werk hier toe. Het betekent dat er meer werk op een vestiging kan worden uitgevoerd, waardoor de gemiddelde kosten voor de Nederlandse of Belgische vestiging kunnen worden geminimaliseerd. Ook kan er worden geïnvesteerd in procesoptimalisatie, zodat meer werk per werknemer kan worden verricht. Het zorgt ervoor dat de hoofdvestiging van het bedrijf wederom gezond kan draaien en goede winsten kan behalen. Daarnaast zorgt het voor een groei van arbeidsplekken, waardoor de algehele economie kan profiteren.

Decentralisatie na centralisatie: het vervolg

Na een recessie deze periode kan potentieel langdurig aanhouden zal de economie stabiliseren en na verloop van tijd wederom aantrekken. Resourcing heeft daarbij deels gezorgd voor een gunstig effect op de economische ontwikkeling. Naarmate alles weer gaat aantrekken zullen bedrijven in toenemende mate weer over kapitaal beschikken, waarmee investeringen worden gedaan. Zodra de mogelijkheden binnen de landsgrenzen zijn verbruikt is een logische stap dat er wederom wordt gekeken naar vestigingen elders. Je kunt je dan afvragen of juist het terughalen van werk wel een verstandige keus is geweest. Het antwoord is ja! Het heeft er namelijk voor gezorgd dat de core business is blijven bestaan, waarmee feitelijk faillissement of aanzienlijke verliezen zijn voorkomen. Door de vestiging hier weer financieel gezond te krijgen is een goede basis gelegd voor investeringen in de toekomst. Let wel bij een her-outsourcing hoeft het niet in te houden dat wederom in dezelfde opkomende landen wordt geïnvesteerd, omdat daar mogelijk personeelskosten onaantrekkelijk hoog zijn geworden.

Wat is beter?

Het behouden van een overzeese vestiging kan op de middellange termijn extra kosten betekenen, waardoor hier problemen worden veroorzaakt of de financiële situatie kritisch wordt. Er moet worden gereorganiseerd en personeel komt op straat te staan. Het is in het belang van bedrijven om een stevige voet op Europese bodem te behouden, omdat daarmee de core business van de onderneming in stand wordt gehouden. Vaak is een complete verhuizing van de hoofdvestiging naar het buitenland geen optie en dus dienen de belangen van het bedrijf hier te worden beschermd. Na outsourcing volgt dus resourcing om de invloed op de hoofdvestiging te beperken, waarbij juist in Europa weer meer mensen aan werk komen. Zo kan hier weer een gezond moederbedrijf worden bereikt, zodat in de toekomst betere resultaten wereldwijd kunnen worden behaald.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Definitie van outsourcingDefinitie van outsourcingLees hier alles over outsourcing. Steeds meer bedrijven outsourcen werk naar gespecialiseerde bedrijven, lees hier waaro…
Strategisch managementStrategisch managementEen belangrijke factor in ondernemen is natuurlijk het maken van plannen voor de toekomst. Een ondernemer moet weten wat…
Ondernemen in moeilijke tijdenOndernemen in moeilijke tijdenAls de economie niet floreert, is het voor veel ondernemers moeilijk het hoofd boven water te houden. Maar ook in deze t…
Welke soorten reclames bestaan er?De consument wordt elke dag bestookt met een heleboel reclames. Een onderneming kan hiermee proberen de verkopen van haa…

De onderdelen van een sociaal planDe onderdelen van een sociaal planWaar bedrijven moeten snoeien in personeel, voorziet een sociaal plan in de voorwaarden waaronder het afvloeien van pers…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • Basisboek Markt- en Micro-economie, Van Gend en Van Bergeijk, Wolters-Noordhoff BV, 1997, Derde druk, Groningen
  • http://www.wisselkoersen.nl/forex/chart.aspx?id=514339
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 11-05-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.