Opzegtermijn arbeidsovereenkomst werkgever en werknemer

Als de werkgever of werknemer de arbeidsovereenkomst wil beëindigen, moet er een opzegtermijn in acht worden genomen. In dit artikel: de opzegtermijn voor contracten voor bepaalde en onbepaalde tijd, voor zowel werkgever als werknemer.

Beëindiging arbeidsovereenkomst

Een arbeidsovereenkomst kan op verschillende manieren eindigen.
  • van rechtswege: het contract loopt af.
  • met wederzijds goedvinden
  • door ontbinding door de kantonrechter
  • door opzegging

Bij opzegging moet de opzeggingstermijn in acht worden genomen. Er geldt geen opzegtermijn als de werknemer op staande voet ontslagen wordt of als werkgever of werknemer tijdens de proeftijd opzegt.

Opzegtermijn werknemer

De opzegtermijn van een arbeidsovereenkomst voor de werknemer is een maand. Deze termijn kan schriftelijk worden verlengd of verkort, maar mag niet langer duren dan zes maanden. Bij een langere opzegtermijn van de werknemer geldt een dubbele opzegtermijn voor de werkgever.

Opzegtermijn werkgever

De opzegtermijn die de werkgever in acht dient te nemen, is afhankelijk van het aantal dienstjaren van de werknemer.

Aantal dienstjjaren werknemerOpzegtermijn werkgever
minder dan 51 maand
5 - 102 maanden
10-153 maanden
15-204 maanden

Opzegtermijn in de proeftijd

In de proeftijd kunnen zowel werkgever als werknemer per direct opzeggen. De proeftijd moet wel schriftelijk overeen zijn gekomen en maximaal twee maanden duren.

Opzegtermijn arbeidsovereenkomst bepaalde tijd

In het bovenstaande gingen we uit van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd: een vast contract. Maar de termijn kan ook van tevoren zijn vastgesteld, bijvoorbeeld als het gaat om een project of vervanging tijdens ziekte. Een tijdelijk contract eindigt van rechtswege ("vanzelf") na de termijn waarvoor hij is aangegaan. Er is geen opzegtermijn nodig. Een vakantiekracht kan dus theoretisch gezien op maandag ontslag nemen en de volgende dag niet meer op het werk verschijnen.

Maar in CAO kan er worden afgeweken van het bovenstaande, in het nadeel van de werknemer. Zo kan de werkgever zich beschermen door wel een opzeggingstermijn in te stellen. Tussentijdse opzegging is alleen mogelijk als dit schriftelijk overeen is gekomen en voor beide partijen geldt.

Ontslagvergunning

De werkgever heeft een ontslagvergunning nodig voor het beëindigen van een contract voor onbepaalde tijd en bepaalde tijd. Zonder een ontslagvergunning kan het ontslag nietig worden verklaard, dat wil zeggen dat het niet geldig is.

Ontslag nemen zonder opzegtermijn

Als je ontslag neemt zonder de opzegtermijn in acht te nemen, kunnen zowel werkgever als werknemer in de problemen raken. Voor de werknemer geldt dat de werkgever een procedure kan starten bij de kantonrechter. Als de opzegtermijn een maand is, kan de werknemer een boete krijgen van een maandsalaris.

Lees verder

© 2010 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beëindigen van de arbeidsovereenkomstWelke onderscheid is er met betrekking tot de arbeidsovereenkomsten, welke rechten en plichten heeft een werknemer en wa…
Tijdelijk contract opzeggenEen tijdelijk contract loopt van rechtswege af, dus na afloop van de termijn die in het contract wordt genoemd. Het is e…
Arbeidsovereenkomst opstellen: inhoudArbeidsovereenkomst opstellen: inhoudBij het opstellen van de arbeidsovereenkomst moet de werkgever zich informatie verschaffen aan de werknemer over bijvoor…
Verplichtingen WerknemerVerplichtingen WerknemerEen werknemer heeft bepaalde rechten, maar ook een aantal wettelijke verplichtingen. Het Burgerlijk Wetboek regelt de ve…

Mag een baas de werktijden zomaar veranderen?Soms wil een bedrijf haar bedrijfsvoering veranderen en wordt van medewerkers geëist dat ze op andere tijden gaan werken…
Het Europese Hof van JustitieHet Europese Hof van JustitieMet de oprichting van de Europese Economische Gemeenschap in 1957 is een supranationale rechtsorde ontstaan die bij de i…
Bronnen en referenties
  • De Kleine Gids voor de Nederlandse socizele zekerheid 2010
  • http://zakelijk.infonu.nl/juridisch/58060-ontslag-nemen-rechten-en-plichten.html
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 09-12-2010
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.