Solliciteren in stijl: handige tips voor de juiste kleding

Solliciteren in stijl: handige tips voor de juiste kleding Het is gelukt en je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Op de dag dat het bijna zover is besluit je wat je aan zult trekken en hoe je jezelf presenteert. Want tenslotte krijg je maar één kans om een juiste eerste indruk te maken. Het is belangrijk om kleding uit te kiezen dat past bij het bedrijf en waarin jij je prettig voelt. Waarmee kun je beter niet voor de dag komen en wat zijn goede tips om jezelf goed te kleden voor dit belangrijke moment?

Kleding bepaalt je persoonlijkheid

Er zijn mensen die klakkeloos de mode volgen en altijd de nieuwste trends dragen. Vaak zoek je wel kleding uit die past bij je persoonlijkheid. Als het gaat om het kleden voor een sollicitatiegesprek wordt het ineens lastig. Kleding bepaalt het beeld dat de werkgever van je krijgt. in de kleding wil je je niet alleen mooi voelen, maar ook zelfverzekerd, prettig en professioneel. Welke kleuren kun je dan het beste dragen? Het spreekwoord: "Kleren maken de man" bestaat niet voor niets. De presentatie van jou in je uitgekozen kleding bepaalt voor een deel de non-verbale communicatie.

Het belang van goede kleding

Als je de juiste kleding uitkiest, toon je respect voor jezelf maar ook voor je omgeving. Zeker bij een sollicitatiegesprek wil je zo goed mogelijk overkomen. Kies je kleding uit dat ongemakkelijk zit, dan kun je erg onzeker overkomen op de werkgever. Het is belangrijk om kleding uit te zoeken waarin je je prettig voelt. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten wat de kledingetiquette binnen het bedrijf is. Het is ook afhankelijk van de functie waarnaar je solliciteert. Door van tevoren op de website te kijken van het bedrijf of door te informeren via iemand die je kent die er al werkt kun je ontdekken welke kleding gebruikelijk is. Het is belangrijk om hier aandacht aan te besteden omdat je maar één keer deze eerste indruk kunt maken.

Veel gemaakte fouten

Hieronder volgt een opsomming van veel gemaakte fouten:

  • kleding dat niet afgestemd is op bedrijfscultuur
  • te kleine of te ruime kleding
  • ouderwetse of versleten kleding
  • onverzorgde handen/nagels
  • teveel parfum
  • slordig of ongewassen haar

Fouten die vrouwen maken

Vrouwen dragen vaak een BH die te klein is waardoor de borsten uitpuilen of een onderbroek die tekent. Goede onderkleding is de basis en moet dus goed passend zijn. Let erop dat je beenbekleding passend is, dus niet te bloot. Indien een deel van de benen zichtbaar is let er dan op dat de benen zijn geschoren. Het is beter dat de kleur van de kousen in de kleur van de rok of schoenen is. Let erop dat de broek of rok niet te kort is en dat het decolleté niet te diep is. Teveel sieraden en make-up is ook af te raden.

Fouten die mannen maken

Mannen kiezen nogal eens de verkeerde sokken uit. Die zijn bijvoorbeeld te kort of de kleur is niet goed zoals witte sokken bij een kostuum. Het is beter om dezelfde kleur sokken te kiezen als de pantalon of schoenen. De schoenen bepalen grotendeels je outfit, dus zorg ervoor dat ze goed gepoetst zijn en niet versleten zijn. Draag geen gedateerde kostuums. Ouderwetse kostuums zijn herkenbaar aan de breedte van de revers, de grootte van de overslag en de stof. Ouderwetse pantalons zijn te herkennen aan pijpwijdte, plooidiepte en de stof. Zorg ervoor dat de kleding niet gekreukt is en niet glimt vanwege het vele oppersen. Vermijd goedkope accessoires zoals een nepleren riem of plastic tas. Let erop dat zichtbare haren die uit neus en oren steken zijn verwijderd.

Het opbouwen van een garderobe in stijl

Om de keuze niet te kleurrijk te maken is het beter om te kiezen voor één of twee basiskleuren zoals zwart, grijs, donkerblauw, bruin en camel. Kies voor een effen stof die het hele jaar door te dragen is en van goede kwaliteit is. De stof moet niet te dik zijn en ook niet van linnen. Let erop dat de assecoires mooi en duurzaam zijn. Dit zijn bijvoorbeeld schoenen, ceintuurs, tas, koffer, horloge en stropdas van goede kwaliteit. Door een goede kleur uit te kiezen wordt bepaald of je er goed uitziet of niet. Goede kleuren maken je frisser en daardoor vallen oneffenheden zoals een puist minder op. Met kleuren kun je gemakkelijk je positieve punten benadrukken en minder fraaie punten verdoezelen. Onthoud als basisregel dat: donkere kleuren camoufleren en dat lichte kleuren accentueren.

Kleine mensen kunnen beter alles in één kleur dragen omdat dit een harmonieus geheel geeft. De accesssoires kunnen beter niet te groot zijn. Lange mensen hebben meer mogelijkheden zoals laagjes mode en verschillende kleuren gebruiken. Dit zijn basisregels waar uitzonderingen soms best goed kunnen staan.

Het belangrijkste is natuurlijk dat je je goed moet voelen in de kleding die je draagt zodat je een goede uitstraling hebt en zelfverzekerd overkomt. Zo is de kans dat het sollicitatiegesprek goed verloopt groter.

Lees verder

© 2011 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Solliciteren we in de toekomst via de webcam?Solliciteren we in de toekomst via de webcam?De al jarenlange traditie om een sollicitatiebrief te schrijven wanneer we belangstelling hebben voor een vacature wordt…
Open sollicitatiebrief schrijvenOpen sollicitatiebrief schrijvenEen open sollicitatiebrief wordt vaak geschreven voor het vinden van een stageplaats. Maar ook op de arbeidsmarkt kan ee…
Succesvolle sollicitatiebrieven schrijvenSuccesvolle sollicitatiebrieven schrijvenEen sollicitatiebrief maakt het verschil tussen wel of niet uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Wordt u noo…
Online solliciteren: hoe doe je dat?Online solliciteren. Vroeger stuurde iemand die op een baan wilde solliciteren een brief. Eerst was die met de hand gesc…

Originele sollicitatiebrief schrijvenOriginele sollicitatiebrief schrijvenSommige vacatures leveren tientallen sollicitanten op. Dan is het belangrijk om jezelf te onderscheiden van de andere ka…
Internationale banen & internationale vacaturesIn deze wereld komen maatschappijen, culturen en economieën steeds dichter bij elkaar. Als je ervan houdt om vreemde tal…
Bronnen en referenties
  • www.stepstone.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 13-12-2016
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.