Opvallende sollicitatie

Opvallende sollicitatie Het aantal reacties op vacatures stijgt explosief waarbij er op een vacature soms wel honderden reacties binnen komen. Hoe selecteren werkgevers tussen al die sollicitaties de beste kandidaat? Voor een sollicitatie wordt soms maar een aantal seconden de tijd genomen om deze te beoordelen. Wat kun je doen om jouw sollicitatie op te laten vallen zodat jij uit al die reacties wordt gekozen?

Meer sollicitanten

In alle sectoren is het aantal sollicitanten explosief gestegen. Bij vacatures waar er eerder ruim honderd reacties binnen komen zijn het er nu ongeveer 500. Hoe algemener de vacature is, hoe meer reacties er binnen komen. Hieruit is op te maken dat de crisis hard toe slaat. Steeds meer mensen zijn op zoek naar een baan. Veel mensen verliezen hun baan uit reorganisatorische redenen of het gaat om schoolverlaters die geen baan kunnen vinden. Om je sollicitatie op te laten vallen bij een werkgever, moet deze eruit springen. Hoe gaat een werkgever te werk om al die sollicitaties te verwerken en de beste eruit te zoeken?

Het CV

Veel werkgever zullen gezien de grote aantallen sollicitaties een snelle schifting maken van de reacties. Er wordt per sollicitatie soms maar een paar minuten uitgetrokken om deze te beoordelen. Het CV wordt als eerste bekeken en moet direct een goede indruk geven. Een juiste CV is omgekeerd chronologisch en moet bij voorkeur niet langer dan twee bladzijden zijn. Als het CV niet klopt of moeilijk leesbaar is, wordt deze al snel aan de kant gelegd. Dit geldt ook als de sollicitant niet de geschikte opleiding of ervaring heeft. De werkgever heeft nu eenmaal veel keuze en zal daarom selectief zijn. Een foto op je CV wordt nog niet altijd gewaardeerd.

De sollicitatiebrief

De brief wordt in een tweede schifting beoordeeld. De brief mag niet te lang zijn en bij voorkeur moet het op één pagina passen. De kandidaat moet hierin duidelijk aangeven wat zijn competenties zijn die belangrijk zijn voor de functie. Spelfouten zijn uit den boze. Ook de toon van de brief en motivatie wordt bekeken. Vermijd de dooddoeners als “passie” en “spin in het web”. Dit geldt voor alle uitspraken die bijna in elke brief voorkomen. Zorg dat je in je motivatie iets aangeeft, waardoor de werkgever nieuwsgierig wordt en je interessant vindt. Dit moet iets zijn waaruit blijkt waarom jij het meest geschikt bent voor de functie. Het komt wel voor dat kandidaten door hun motivatie op gesprek mogen komen terwijl ze niet aan alle functie-eisen voldoen.

Dienstverband

Er wordt meestal gekeken naar de relevante werkervaring en het patroon van de dienstverbanden. Meerdere korte dienstverbanden worden meestal verklaard als weinig commitment en als er sprake is van slechts één dienstverband langer dan tien jaar, komt het vaak weinig innovatief over bij de werkgever. Tenzij er sprake is van een groei waarbij de kandidaat bijvoorbeeld is begonnen als junior en is geëindigd als afdelingshoofd. De werkgever waardeert het als de kandidaat reageert op een functie die meer uitdaging biedt dan zijn huidige baan.

De “do's en don'ts”

Spelfouten worden niet gewaardeerd. Het ligt ook aan de functie waarop gesolliciteerd wordt, maar soms wordt een enkele spelfout door de vingers gezien. Veel spelfouten worden niet geaccepteerd en dat maakt de kandidaat kansloos. Als de kandidaat vaag is met zijn informatie, verkleint dit zijn kans om op gesprek te mogen komen. Sommige kandidaten laten bijvoorbeeld in het midden of een bepaalde opleiding is voltooid en zijn vaag in het omschrijven van de exacte periode waarin ze voor een werkgever hebben gewerkt. Er zijn sollicitanten die een PowerPoint presentatie over zichzelf sturen. Dit getuigt van durf, maar zorg ervoor dat het goed en snel te lezen is. Als een werkgever hier teveel tijd aan moet besteden, is de kans groot dat de sollicitatie aan de kant wordt gelegd. Extra bijlagen meesturen in je sollicitatie zoals een A4’tje met projecten die de kandidaat geleid heeft, worden niet gewaardeerd door de werkgever. Dit is meer iets voor een later stadium. Een met de hand geschreven sollicitatie is ook iets wat niet meer van deze tijd is. Deze worden niet meer door de werkgevers gelezen.

Hoe moet je opvallen?

Je kunt opvallen door van tevoren te bellen met een vraag. Het is wel belangrijk dat de vraag niet te stellen als het antwoord te vinden is op de website. De vraag moet dus een goede vraag zijn. Je kunt bijvoorbeeld aanvullende vragen stellen over wat de functie precies inhoudt. Te vaak bellen is ook niet verstandig omdat het over kan komen als zeuren. Verder kun je de sollicitatie laten opvallen door een ander lettertype te gebruiken of andere lay-out te gebruiken. Let erop dat de sollicitatie professioneel en duidelijk leesbaar blijft.

Het sollicitatiegesprek

Het sollicitatiegesprek geeft de doorslag om de baan wel of niet te krijgen. Allereerst is het belangrijk of er een bepaalde klik is met de kandidaat. Als er meerdere kandidaten zijn, komt het vaak voor dat de klik er met meerdere sollicitanten is. Er wordt daarnaast ook gekeken naar de samenstelling van het team en natuurlijk of de persoon wel verdoet aan de functie-eisen. Als je als sollicitant niet volledig voldoet, maar toch bent uitgenodigd voor een gesprek, is dit de kans om te laten zien dat je het wel zou kunnen of zou kunnen leren. Het is daarom erg belangrijk om de sollicitatie goed van tevoren voor te bereiden.

Lees verder

© 2012 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Solliciteren we in de toekomst via de webcam?Solliciteren we in de toekomst via de webcam?De al jarenlange traditie om een sollicitatiebrief te schrijven wanneer we belangstelling hebben voor een vacature wordt…
Open sollicitatiebrief schrijvenOpen sollicitatiebrief schrijvenEen open sollicitatiebrief wordt vaak geschreven voor het vinden van een stageplaats. Maar ook op de arbeidsmarkt kan ee…
Succesvolle sollicitatiebrieven schrijvenSuccesvolle sollicitatiebrieven schrijvenEen sollicitatiebrief maakt het verschil tussen wel of niet uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Wordt u noo…
Sollicitatievraag – Wat spreekt jou aan in de functie?Sollicitatievraag – Wat spreekt jou aan in de functie?Door de juiste vragen te stellen probeert de werkgever de juiste persoon te selecteren voor de beschikbare functie. Een…

Vragen en tips over solliciteren voor een jobVragen en tips over solliciteren voor een jobWanneer je op een vacature wilt gaan solliciteren moet je perfect voorbereid zijn. Zo zal het de inleidende sollicitatie…
Studiekeuze makenStudiekeuze makenHet is belangrijker dan ooit om de juiste studiekeuze te maken. De langstudeerboete is ingevoerd, om studenten te stimul…
Bronnen en referenties
  • www.intermediair.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 13-12-2016
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.