Discreet solliciteren: tips om dit het beste aan te pakken

Discreet solliciteren: tips om dit het beste aan te pakken Tegenwoordig moet je blij zijn als je een baan hebt. Misschien is het toch niet helemaal de baan die bij je past, wil je misschien meer uitdaging of meer salaris en wil je ondanks de crisis op zoek naar wat anders. Het kan zijn dat je de zoektocht naar een andere baan verborgen wilt houden voor je werkgever. In dat geval is het beter om discreet te werk te gaan. Hoe kun je op discrete wijze de kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek vergroten?

Toe aan wat anders

Ook al moet je blij zijn tegenwoordig met werk, het kan heel goed zijn dat je baan niet zo goed bij je past en dat je toe bent aan wat anders. Je wilt niet dat je huidige werkgever dit weet. Het is dan niet handig om openlijk te verkondigen dat je op zoek bent naar ander werk. Stel dat het nog een tijdje duurt voordat je succes hebt, dan kun je het beter nog even stil houden voor je werkgever. Als je werkgever erachter komt dat je de functie wilt verlaten, kan het tot vervelende situaties leiden.

Discreet zijn

Je bent stiekem op zoek naar een nieuwe baan. Het is dan beter om dit niet openlijk te verkondigen en je wilt het zo lang mogelijk verborgen houden voor je werkgever. Ook al heb je het niet naar je zin op het werk, of je hebt een conflict met je leidinggevende of collega’s, je doet er verstandig aan om discreet te zijn als het gaat om het zoeken van een andere job. Probeer geen vreemd gedrag te vertonen en blijf je gedragen zoals je altijd doet. Hoe kun je optimaal succes behalen zonder dat een ander dit weet en hoe vergroot je de kans op een sollicitatiegesprek op discrete wijze? Hieronder volgen een aantal tips.

Zwijgen

Ook al vind je dat je te weinig salaris krijgt, heb je een conflict met je leidinggevende of krijg je geen waardering of respect, toch kun je beter zwijgen over het feit dat je op zoek bent naar ander werk. Mocht je dit meedelen aan één verkeerd persoon, zal het nieuws zich als een lopend vuurtje verspreiden. Dit kan zelfs leiden tot ontslag omdat bijvoorbeeld je jaarcontract niet wordt verlengd.

Solliciteer buiten werkuren

Probeer buiten je werkuren om te solliciteren. Mocht je gebeld worden op je werk, loop dan even weg naar een aparte ruimte of vraag of je op een ander tijdstip mag terugbellen. Wees je ervan bewust dat een werkgever kan nagaan wat je op je computer doet en dus kan controleren of je solliciteert tijdens kantooruren. Pas op met het printen van documenten, omdat iemand anders het van de printer kan halen of erger nog: als het papier vastloopt tijdens het printen van jouw CV.

Huidige werkgever als referentie

Let er goed op dat als je je huidige werkgever opgeeft als referentie, dat je toekomstige werkgever pas contact opneemt nadat je jouw huidige baan hebt opgezegd of nadat jij hebt aangekondigd op zoek te zijn naar ander werk. Als je werkgever nog van niets weet, kan het leiden tot vervelende situaties.

Beveilig je CV

Als je een CV plaatst op een vacaturesite, kan het gebeuren dat je huidige werkgever je naam herkent wanneer hij op zoek is naar nieuw personeel. Soms is het mogelijk om een CV anoniem te posten waar een werkgever je eerst toestemming moet vragen om contact met je op te mogen nemen. Een andere mogelijkheid is soms dat je een werkgever kunt uitsluiten in de instellingen, zodat hij nooit je CV kan vinden.

Zoek een baan via e-mail

Je kunt je ook inschrijven op sites waar je vacatures ontvangt in je e-mailbox. Hierdoor hoef je alleen maar buiten kantooruren om je mail te checken en kun je solliciteren naar de functies waar je interesse voor hebt. Het gevaar is dat je hierdoor bepaalde vacatures misloopt omdat je alleen maar vacatures ontvangt met de door jou ingegeven zoekfuncties.

Netwerken

Bouw aan je imago en je netwerk nog voordat je naar een andere baan zoekt. Je helpt jezelf, komt geloofwaardig over en bouwt kennis en ervaring op. Als je dit goed aanpakt en behulpzaam bent naar anderen, komen er vaak vanzelf interessante kansen op je af. Mensen in een opgebouwd netwerk zullen je graag willen helpen als wederdienst voor de hulp die jij eerder aanbood.

Weet wat je wilt

Het is belangrijk dat je kunt aangeven wat je precies wilt, wat je ambities zijn en hoe je je sterke eigenschappen kunt verwoorden. Als er gevraagd wordt wat je precies naar op zoek bent, moet je dit in een paar zinnen kunnen verwoorden. Je mondelinge antwoord is jouw visitekaartje.

Nadelen discreet solliciteren

Als je nog niet vertelt aan je werkgever dat je solliciteert, kun je beter voorzichtig zijn met sociale media. Zo moet je jezelf realiseren dat als je je LinkedIn profiel aanpast, dat bedrijven dit kunnen zien. Het is mogelijk om je anoniem in te schrijven bij online job boards, maar het verhoogt de drempel voor HR medewerkers om contact met je op te nemen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een nieuwe baan zoeken, waar moet ik beginnen?Een nieuwe baan zoeken, waar moet ik beginnen?Veel werknemers zitten in een functie waarin ze niet tevreden zijn. De wil is er om op zoek te gaan naar een andere func…
Op een slimme manier solliciterenOm een baan te kunnen bemachtigen, moet u eerst de sollicitatieprocedure doorlopen. In veel gevallen zult u één van de t…
Netwerken vergroot de kans op een baanNetwerken vergroot de kans op een baanEen nadeel van het solliciteren op een vacature is, dat u één van de vele kandidaten bent. De werkgever heeft zoveel keu…
Klaar met je opleiding, wat nu?Klaar met je opleiding, wat nu?Je bent klaar met je opleiding, en je zoekt een baan. Maar waar moet je het precies zoeken? Het is lastig om in deze tij…

Soms is het beter van baan te wisselenSoms is het beter van baan te wisselenKen je het gevoel: als je een nieuwe baan hebt ben je euforisch. Je gaat er helemaal voor. Je probeert je taken zo goed…
Hoe onderhandel je voor een hoger salarisHoe onderhandel je voor een hoger salarisJe denkt dat je veel meer verdient dan je nu krijgt. Toch wil je de goede relatie met je baas niet vertroebelen. Hoe vra…
Bronnen en referenties
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 30-09-2016
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.