Sollicitatiegesprek voorbereiden

Sollicitatiegesprek voorbereiden Een sollicitatiegesprek voorbereiden is heel belangrijk. Een goede voorbereiding maakt niet alleen het gesprek aangenamer, maar het vergroot ook de kans dat je wordt aangenomen. Een sollicitatiegesprek voorbereiden bestaat uit verschillende onderdelen. Zo moet je weten wat je wilt zeggen, en hoe je bepaalde vragen beantwoordt. Maar het is ook belangrijk om goed na te denken over hoe je je kleed en wat je meeneemt als je gaat solliciteren. Ook je lichaamstaal is van belang, net als een ontspannen houding.

Zorg voor gepaste kleding

Gepaste kleding is belangrijk, maar dat betekent lang niet altijd een driedelig pak. De kledingkeuze heeft alles te maken met het bedrijf of de instelling, en de functie waarop je solliciteert. Als je echt geen idee hebt in wat voor kleren je moet komen, dan is het helemaal niet raar om op te bellen en om kledingadvies te vragen aan bijvoorbeeld de receptioniste. Onthoud dat je niet snel afgewezen zult worden vanwege te sjieke kleding; eerder omdat je kledingstijl niet netjes genoeg is.

Wat neem je mee?

Zorg altijd dat je de volgende documenten bij je hebt:
  • De sollicitatiebrief en je CV.
  • Documenten zoals scripties en stageverslagen of samenvattingen daarvan.
  • Een lijst met vragen die je zelf wilt stellen (zie tip 7).
  • De advertentie waarop de gesolliciteerd hebt.
  • Eventueel een lijst met referenties.

Sollicitatiegesprek voorbereiden door Inlezen

Lees zoveel mogelijk de beschikbare informatie door van het bedrijf of de instelling waarnaar je solliciteert, zodat je op de hoogte bent van de werkzaamheden en (laatste) ontwikkelingen. Het gebeurt vaak dat je op een sollicitatiegesprek de vraag krijgt om iets te vertellen over het bedrijf of over de functie waarop je solliciteert. Zorg dat je niet met een mond vol tanden komt te staan.

Bereid je voor op standaardvragen

De antwoorden moeten daarbij niet te algemeen zijn, maar zoveel mogelijk aansluiten bij de functie waarop je solliciteert en de functie-eisen die daarbij horen. Vragen die kunt verwachten zijn bijvoorbeeld:
  • Waarom moeten wij u nemen voor deze functie?
  • Wat spreekt u zo aan in deze functie?
  • Wat zijn uw goede eigenschappen?
  • Wat zijn uw slechte eigenschappen?
  • Vertelt u ons eens wat over ons bedrijf?

Bereid je ook voor op moeilijke en onverwachte vragen

Hoewel dit standaardvragen zijn, wil dat niet zeggen dat je ze op elk sollicitatiegesprek kunt verwachten. Werkgevers kunnen juist ook kiezen voor lastige vragen door bijvoorbeeld in te zoomen op jouw gedrag in conflictsituaties. Ook daar moet je mee om kunnen gaan. Net als met originele en onverwachte vragen, bijvoorbeeld over je hobby's: Wat is het laatste boek dat je gelezen hebt? Hoe wil je je vakanties in? Wat voor sport doe je? En wat zegt dat over het soort werknemer dat jij bent?

Let op je lichaamstaal

Zorg voor een open en actieve houding. Doe je armen bijvoorbeeld niet over elkaar, maar leg ze losjes op je schoot of op tafel. Ga licht voorovergebogen naar je gesprekspartner toe zitten. Zorg ook voor voldoende oogcontact. Pas op: overdrijf niet met je lichaamstaal. Het is belangrijk dat je tijdens een sollicitatiegesprek open en eerlijk overkomt. Als het niet jouw stijl is om veel te bewegen en oogcontact te maken tijden het praten, accepteer dat dan (of kies een ander moment uit om daar aan te werken). Probeer niet te veel te forceren.

Kom op tijd op het sollicitatiegesprek

Zorg er altijd voor dat je op tijd op je afspraak bent. Ga ruim op tijd weg houdt daarbij rekening met files en vertragingen. Als je ergens ver weg moet zijn, of je moet naar een plek waar je nooit eerder bent geweest, dan is het helemaal niet raar om meer dan een half uur speelruimte te nemen. Reken erop dat je in het gebouw waar je moet zijn, ook nog een bepaalde afstand moet afleggen en eventueel moet zoeken. Op tijd komen betekent ook niet te vroeg komen. Wacht, in de buurt van waar je wezen moet, tot ongeveer 10 minuten vóór het afgesproken tijdstip.

Laat het gesprek niet van één kant komen

Tijdens een sollicitatiegesprek heb je als sollicitant, bijna altijd een 'underdog'-positie: in de meeste gevallen is de keuze of jij de nieuwe werknemer wordt meer aan de werkgever dan aan jou. Zorg er echter altijd wel voor dat het sollicitatiegesprek ook echt een gesprek blijft. Het moet geen vraag-antwoordspelletje worden waarbij jij alleen antwoorden geeft; bereid zelf ook een aantal vragen voor. Dat heeft niet alleen als voordeel dat je meer te weten kunt komen, maar je maakt daarmee ook duidelijk dat je een actieve en geïnteresseerde houding hebt.

Ontspan tijdens het sollicitatiegesprek

Het is voor veel mensen moeilijk om ontspannen naar een sollicitatiegesprek te gaan. Het helpt vaak wanneer je bedenkt dat je niet onder dwang wordt onderworpen aan een verhoor, maar dat je bent uitgenodigd. Je gesprekspartner is in jouw geïnteresseerd. De vragen die hij of zij jou stelt zijn niet bedoeld om je in verlegenheid te brengen, maar om jou beter te leren kennen.

Blijf jezelf en wees eerlijk

Je mag jezelf van je positieve kant laten zien op een sollicitatiegesprek, maar het is belangrijk dat je jezelf blijft en dat je eerlijk bent. Dat betekent dat je misschien zult moeten toegeven dat je op bepaalde punten wat minder sterk bent of dat je iets (nog) niet goed kunt. Dat geeft helemaal niets. Je gesprekspartner snapt ook dat jij een mens van vlees en bloed bent en dat je niet overal een tien op kunt scoren.

Maak je niet te druk!

Je bent zoals je bent en dat is goed genoeg. Kijk eens om je heen wat voor figuren er in bedrijven en instellingen werken (of geld krijgen voor niks doen). Ook die mensen hebben ooit een sollicitatiegesprek gehad en ook zij zijn aangenomen. Waarom jij dan niet?

Lees verder

© 2009 - 2023 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Succesvol solliciteren door te oefenenSuccesvol solliciteren door te oefenenEen goede sollicitatiegesprek voeren kan het verschil maken tussen wel of niet aangenomen worden. Een sollicitatiegespre…
Sollicitatiegesprek: zelf vragen stellenSollicitatiegesprek: zelf vragen stellenDoor in een sollicitatiegesprek zelf ook goede vragen te stellen, kunt u een gemotiveerde en geïnteresseerde indruk acht…
10 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek10 tips voor een succesvol sollicitatiegesprekSolliciteren voor een baan is niet gemakkelijk. Het schrijven van sollicitatiebrieven en opstellen van CV's kan een slop…
Hoe overleef ik een sollicitatiegesprek?Hoe overleef ik een sollicitatiegesprek?Sollicitanten maken zich vooraf vaak al druk om het moeten voeren van een sollicitatiegesprek. Een deel van de stress is…

Wat is een arbeidsovereenkomst?Wat is een arbeidsovereenkomst?In de arbeidsvoorwaarden worden de condities die gelden tussen de werkgever en de werknemers vastgelegd. Beide partijen…
Ontslag nemen of ontslagen wordenOntslag nemen of ontslagen wordenEen werkgever moet zich houden aan regeltjes indien hij iemand wil ontslaan. Ook de werknemer moet zich houden aan wette…
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 31-12-2016
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.