Wat is een arbeidsovereenkomst?
In de arbeidsvoorwaarden worden de condities die gelden tussen de werkgever en de werknemers vastgelegd. Beide partijen gaan verplichtingen aan door het ondertekenen van de arbeidsovereenkomst.
Werkgevers hanteren arbeidsvoorwaarden om de onderlinge rechten en plichten vast te leggen. Veel werkgevers hanteren naast een individuele arbeidsovereenkomst ook nog een CAO (=collectieve arbeidsovereenkomst). Hierin worden afspraken tussen de werkgevers en de vertegenwoordigers van de werknemers vastgelegd. Een arbeidsovereenkomst kan worden aangegaan voor een bepaalde en voor een onbepaalde tijd. Over de arbeidsovereenkomst dienen de werknemer en de werkgever het akkoord te zijn. Beide moeten het contract namelijk tekenen.
Wat zijn arbeidsvoorwaarden?
Dit zijn de onderling afgesproken voorwaarden waarop de werknemer is aangenomen. Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. De primaire voorwaarde is het inkomen van de werknemer per maand. De overige condities vallen onder de secundaire arbeidsvoorwaarden. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn onder andere:
- Het opbouwen van pensioen
- Mobiele telefoon van de zaak
- Auto van de zaak
- Mogelijkheid om de werktijden flexibel in te delen
Wat zijn de verschillen in rechten tussen een vast en een tijdelijk contract?
De primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden zullen niet verschillen, alleen de duur van het contract maakt het verschil. Het is namelijk niet toegestaan om mensen met een tijdelijk contract op basis van de duur van de overeenkomst te benadelen. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om mensen met een tijdelijk contract uit te sluiten van de pensioenregeling. Een wachttijd is toegestaan, maar dat geldt zowel voor een tijdelijk als een vast contract.
Wat zijn flexibele arbeidsvoorwaarden?
Er zijn veel verschillende soorten arbeidsvoorwaarden. De secundaire arbeidsvoorwaarden die werknemers het liefst willen, verschillen van persoon tot persoon. Door flexibele arbeidsvoorwaarden aan te bieden kunnen de werknemers zelf kiezen voor welke voorwaarden ze kiezen. Ze kunnen bijvoorbeeld jaarlijks kiezen om één of twee uur minder of meer te gaan werken, of om extra vakantiedagen in te kopen.
Zijn arbeidsvoorwaarden vrij af te spreken?
Nee, de partijen zijn vrij om zelf te bepalen wat ze afspreken in de arbeidsvoorwaarden, maar de wet schrijft wel minimale condities voor. Het afgesproken salaris mag bijvoorbeeld niet onder het minimumloon liggen. Ook is het verplicht om minimaal 20
vakantiedagen toe te kennen.
Tijdelijke arbeidsovereenkomst
De meeste werkgevers zullen niet gelijk een vast contract aanbieden. Een arbeidsovereenkomst is tijdelijk indien dit uitdrukkelijk in de overeenkomst staat. Staat er geen periode genoemd, dan betreft het een vast contract. Bij ziekte is de werkgever verplicht om ook tijdelijke werknemers door te betalen tot het contract afloopt. Na afloop van het contract neemt de UWV de loonbetaling over. In een tijdelijke overeenkomst wordt de looptijd genoemd. Hierdoor is de overeenkomst in principe niet tussendoor te beëindigen. In onderling overleg is het uiteraard wel mogelijk. Ook is het mogelijk indien deze optie in de overeenkomst is opgenomen. Zelfs als werknemer kunt u ook niet zomaar een tijdelijk contract opzeggen.
Hoe lang duurt de proefperiode bij het aangaan van een tijdelijk contract?
Deze duurt één of twee maanden. De periode van twee maanden mag de werkgever uitsluitend aanhouden bij een tijdelijk contract met een minimale duur van twee jaar. In alle andere gevallen is de proefperiode één maand.