Succesvol solliciteren door te oefenen

Succesvol solliciteren door te oefenen Een goede sollicitatiegesprek voeren kan het verschil maken tussen wel of niet aangenomen worden. Een sollicitatiegesprek en de vragen kunt u oefenen. Een sollicitant die al meerdere sollicitatiegesprekken heeft gevoerd, weet wat hij of zij kan verwachten van het interview en zal betere antwoorden geven. De fouten die u maakt in een sollicitatiegesprek, zult u de volgende keer niet nog een keer gaan maken. Solliciteren is dus een kwestie van oefenen.

De sollicitatievragen voorbereiden

De meeste interviewers zijn niet erg origineel in het bedenken van vragen. De meerderheid van de vragen kunt u voorbereiden. Een vraag als: “Waarom zouden wij u moeten aannemen?”, zal er zeker in zitten. Mogelijk dat ze de vraag anders gaan formuleren, maar het antwoord zal bij alle vragen hetzelfde kunnen zijn. Dit soort vragen kunt u zich op voorbereiden door goed op de hoogte te zijn van de taakomschrijving in de vacaturetekst.

Antwoorden niet instuderen, maar een richting bepalen

U moet het letterlijke antwoord niet in gaan studeren, maar u moet weten wat u ongeveer moet gaan antwoorden. Door dit voor te bereiden, kunt u voorkomen dat u gedurende het gesprek het beste antwoord nog moet bedenken. Op deze manier kunt u antwoorden gericht op de gestelde vacaturetekst.

Welke vragen kan ik verwachten in het gesprek?

Onderstaande vragen worden vaak gesteld in een sollicitatiegesprek. Door deze vragen door te nemen en een antwoord te bedenken, zult u de vragen gedurende het gesprek eenvoudiger en beter kunnen beantwoorden. De top vijftien van meest gestelde vragen zijn:
  • 1. Vertel eens iets over jezelf?
  • 2. Wat weet u van ons bedrijf?
  • 3. Wat heeft u aangetrokken in de functie om te solliciteren?
  • 4. Waarom zouden wij u aan moeten nemen voor deze functie?
  • 5. Waarom moeten wij juist u kiezen boven de andere sollicitanten?
  • 6. Wat vind u het aantrekkelijkst aan deze functie?
  • 7. wat spreekt u het minst aan in deze functie?
  • 8. Waarom moeten we u aannemen?
  • 9. Noem drie sterke kwaliteiten van uzelf?
  • 10. Noem drie verbeterpunten punten van uzelf?
  • 11. Waarnaar bent u op zoek in uw werk?
  • 12. Kunt u de functie omschrijven waarop u gesolliciteerd hebt?
  • 13. Hoe houd u ontwikkelingen in uw vakgebied bij?
  • 14. Functioneert uj beter in een team of zelfstandig?
  • 15. Waar wilt u over 5 jaar staan?

Het beste antwoord bestaat niet

Ieder voor zich moet de antwoorden op de sollicitatievragen bedenken. U moet een antwoord zo formuleren, dat de interviewer een goede indruk van u krijgt. Uiteraard moet u wel antwoorden richting de functie. Gaat het gesprek over een functie binnen een team, dan is het waarschijnlijk niet verstandig om te zeggen dat u het beste zelfstandig functioneert . U moet ook niet alleen nadenken over het antwoord dat u gaat geven, maar u moet ook nadenken over vragen die u gaat krijgen naar aanleiding van uw antwoord. Als u aangeeft dat u ambitieus bent, kunt u nadere vragen hierover verwachten.

Ook het gesprek zelf moet u oefenen

Het gesprek zelf zal beter gaan als u meerdere sollicitatiegesprekken gevoerd hebt. In eerste instantie weet u niet wat u te wachten staat en alles is nieuw. Een sollicitant die al meerdere gesprekken gevoerd heeft, zal zich ook zekerder voelen en rustiger blijven.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het beantwoorden van sollicitatievragenHet beantwoorden van sollicitatievragenWerknemers zitten tegenwoordig niet meer veertig jaar bij dezelfde baas. Bij een verandering van baan moet u ook sollici…
Solliciteren, de juiste houding en de juiste vragenSolliciteren, de juiste houding en de juiste vragenDe juiste opleiding en ervaring is belangrijk om een functie te bemachtigen. Het is echter nog veel belangrijker om een…
De STAR-methodeDe STAR-methodeAls je gaat solliciteren wordt er vaak de STAR-methode gehanteerd. De STAR-methode is een gesprekstechniek om te kijken…

Cv zonder werkervaringCv zonder werkervaringAls starter op de arbeidsmarkt is het niet eenvoudig om op te vallen tussen de grote hoeveelheid sollicitanten. Bedrijve…
Solliciteren: de do's en don'tsSolliciteren: de do's en don'tsStel: je bent op zoek naar een baan. Je hebt je wat georiënteerd via internet, de krant of via via. Je vindt precies die…
Bronnen en referenties
  • http://www.budgetrecruitment.nl/24/03/2009/top-15-meest-gestelde-sollicitatievragen/
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 02-03-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.