Solliciteren bij Albert Heijn, hoe werkt dat?

Solliciteren bij Albert Heijn, hoe werkt dat? Albert Heijn is de grootste supermarktketen van Nederland en een populaire werkgever onder jongeren. Het werk in een supermarkt is voor vele jongeren vaak het eerste contact met het bedrijfsleven. Het kan daarom best spannend zijn om voor het eerst te solliciteren. Hoe werkt het sollicitatieproces in 2019 bij Albert Heijn en wat moet je weten als je gaat solliciteren bij Albert Heijn?

Hoe kun je solliciteren bij Albert Heijn?

Er zijn twee manieren om te solliciteren bij Albert Heijn. Je kunt naar de Albert Heijn bij jou in de buurt gaan en vragen om een sollicitatieformulier of je kunt online solliciteren op werk.ah.nl. Solliciteren via een sollicitatieformulier kan altijd, houd er wel rekening mee dat de supermarkt waar jij solliciteert op dat moment mogelijk niet opzoek is naar nieuwe medewerkers. Als je online solliciteert kun je direct zien of er een vacature openstaat bij de Albert Heijn waar jij graag wilt werken, zo kun je direct zien voor welke functies er nieuwe medewerkers worden gezocht.

Welke gegevens moet mijn sollicitatie bevatten?

Er is een aantal dingen die de Albert Heijn van jou moet weten wanneer je gaat solliciteren bij Albert Heijn. De gegevens die van jou worden gevraagd, worden gebruikt om te bepalen of jij een geschikte kandidaat bent voor de winkel, daarnaast worden deze gegevens gebruikt om een reactie te geven op je sollicitatie. Verder heb je de mogelijkheid om een curriculum vitae in te sturen en word je gevraagd om je motivatie en beschikbaarheid.

Curriculum vitae (CV)

Je curriculum vitae geeft een samenvatting van je werkervaring, diploma's en andere relevante papieren. Aan de hand van je curriculum vitae kan de Albert Heijn zien of je al werkervaring hebt en welke opleidingen je hebt gevolgd. Het meesturen van een curriculum vitae is niet verplicht, maar wel aan te raden. Upload een CV altijd in PDF-formaat, zo weet je zeker dat de opmaak van het document niet anders wordt weergegeven dan jij hebt bedoeld.

Motivatie

Bij je sollicitatie word je ook gevraagd een motivatie te geven waarom je graag wilt werken bij Albert Heijn. Veel kandidaten vullen een extrinsieke motivatie in, zij geven bijvoorbeeld aan dat ze een bijbaan willen om geld te verdienen. Het is beter om een intrinsieke motivatie in te vullen, hiermee laat je zien dat je vanuit jezelf gemotiveerd bent om aan de slag te gaan bij Albert Heijn. Een voorbeeld van een intrinsieke motivatie is bijvoorbeeld dat je jezelf wilt ontwikkelen. Verder is het bij een motivatie belangrijk dat je deze positief omschrijft. Schrijf dus niet dat je graag een bijbaan wilt omdat je anders toch maar thuis zit, maar schrijf dat je een bijbaan wilt om bezig te zijn of om een bijdrage te leveren aan de maatschappij.

Beschikbaarheid

Tot slot zal er worden gevraagd om je beschikbaarheid, deze geeft aan wanneer je beschikbaar bent om te werken bij Albert Heijn. Geef hier niet aan wanneer je wil werken, maar wanneer je kunt werken. Een ruime beschikbaarheid is zeer positief, maar wees wel altijd eerlijk over je beschikbaarheid. In een sollicitatiegesprek bij Albert Heijn wordt altijd nog een keer op je beschikbaarheid ingegaan.

Wat gebeurt er met mijn sollicitatie?

Nadat de supermarkt jouw sollicitatie heeft ontvangen zal er een selectie worden gemaakt van de kandidaten die hebben gesolliciteerd. Albert Heijn hanteert de regel dat er binnen 14 dagen wordt gereageerd op een sollicitatie. Er wordt door Albert Heijn altijd telefonisch of per mail gereageerd op een sollicitatie. Deze reactie kan bestaan uit een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek of uit een afwijzing.

Uitnodiging voor een sollicitatiegesprek

Op het moment dat Albert Heijn jou een geschikte kandidaat vindt, zal er telefonisch of per mail contact met je worden opgenomen. hierin word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Op de dag van je sollicitatiegesprek kun je je melden bij de servicebalie en zeggen dat je een sollicitatiegesprek hebt. De teamleider of supermarktmanager komt dan naar je toe en loopt met je mee naar een rustige ruimte oom het sollicitatiegesprek te voeren. Een sollicitatiegesprek bij Albert Heijn duurt ongeveer 15 tot 30 minuten. Hierin wordt geprobeerd om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van jou als persoon en je dagelijkse leven. Aan het einde van je sollicitatiegesprek zijn er drie mogelijkheden: je wordt aangenomen, je wordt afgewezen of je mag op een tweede gesprek komen. Wanneer er meerdere kandidaten op dezelfde dag op sollicitatiegesprek komen kan het zijn dat je later op de dag telefonisch of per mail een reactie krijgt op je sollicitatiegesprek. In het geval dat je op een tweede gesprek mag komen, zal je nogmaals een sollicitatiegesprek hebben met iemand anders dan de eerste keer. Op deze manier wordt er door twee personen bepaald of je geschikt bent om aan de slag te gaan bij Albert Heijn.

Tip: Bereid je sollicitatiegesprek goed voor, denk na over vragen die mogelijk gesteld kunnen worden. Zo kun je bijvoorbeeld de vraag verwachten of je iets over jezelf kunt vertellen, wat je motivatie is om bij Albert Heijn te werken of wat goede eigenschappen van jezelf zijn. Het is wel zo handig als je direct een antwoord kunt geven op deze vragen. Neem ook een bankpas en identiteitsbewijs mee, de gegevens die hierop staan zijn nodig om je in te kunnen voeren in het systeem van Albert Heijn als je bent aangenomen.

Afwijzing

Het kan ook gebeuren dat er aan de hand van de door jou ingevoerde gegevens wordt besloten dat je niet volledig voldoet aan de kandidaat die Albert Heijn zoekt. Je wordt dan telefonisch of per mail afgewezen en niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Probeer te achterhalen wat de reden is van de afwijzing, deze informatie kun je gebruiken wanneer je op een later moment opnieuw ergens gaat solliciteren. Vanzelfsprekend heb je ook de vrijheid om op een later moment nogmaals te solliciteren bij hetzelfde filiaal of bij een ander filiaal van Albert Heijn.

Wat gebeurt er nadat je bent aangenomen bij Albert Heijn?

Zodra je bent aangenomen bij Albert Heijn wordt er een afspraak met je gemaakt voor een computercursus. Tussen het moment dat je bent aangenomen en het moment van de computercursus worden je gegevens ingevoerd in het systeem van Albert Heijn. Je contract wordt opgesteld en er wordt een account aangemaakt voor de digitale omgeving van Albert Heijn (SAM). De eerstvolgende keer dat je bij Albert Heijn bent mag je je weer melden bij de servicebalie en mag je zeggen dat je komt voor een computercursus. Tijdens deze computercursus krijg je de theorie bij de functie waarvoor je bent aangenomen, daarnaast moet je enkele toetsen afronden over deze theorie. Verder onderteken je de arbeidsovereenkomst (het contract) en ontvang je de inloggegevens en uitleg voor je Albert Heijn-account. In overleg worden je eerste werkdagen afgesproken, deze kun je online terugvinden in je werkrooster.

Op je eerste werkdag word je opgeleid voor de functie waarvoor je bent aangenomen. De eerste dagen zal je meelopen met collega's en heb je de tijd om alles over de functie te leren. Na verloop van tijd zal je alle kennis hebben opgedaan om zelfstandig de werkzaamheden uit te kunnen voeren.

Tip: Neem een agenda mee naar de computercursus, dit maakt het een stuk makkelijker om je eerste werkdagen in te plannen. Als je je eerste werkdagen direct in je agenda zet, heb je bovendien direct een goed overzicht voor jezelf. Verder word je gevraagd om een bankpas en legitimatiebewijs (paspoort of ID-kaart) mee te nemen op de dag van de computercursus. Vergeet deze niet, hier moet namelijk een scan van worden gemaakt voor in het personeelsdossier.
© 2019 - 2024 Rminfo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Albert Heijn vacatures: werken bij AHAlbert Heijn vacatures: werken bij AHAlbert Heijn, ook wel bekend onder de afkorting AH, is de grootste supermarktketen van Nederland met bijna duizend winke…
Vakkenvuller bij Albert Heijn (AH)Vakkenvuller bij Albert Heijn (AH)Ongelofelijk veel jongeren werken bij de supermarktketen Albert Heijn. Het grootste deel van deze jongeren is vakkenvull…
Bijbaan als caissière bij Albert Heijn (AH)Bijbaan als caissière bij Albert Heijn (AH)Veel jongeren zoeken een bijbaan om extra geld te verdienen. Een populaire bijbaan is caissière bij Albert Heijn. Achter…

Als freelancer geld verdienen met UpworkAls freelancer geld verdienen met UpworkDankzij het internet kunnen enorm veel beroepen vanuit huis beoefend worden. Dit heeft een aantal voordelen; zo bespaart…
Kort-parttimer bij Albert Heijn; uitbetaaldataKort-parttimer bij Albert Heijn; uitbetaaldataAls kort-parttimer bij Albert Heijn ontvang je vierwekelijks salaris voor de door jou gewerkte uren in jouw supermarkt.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Albert Heijn, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Sam.ah.nl
  • https://werk.ah.nl/
Rminfo (10 artikelen)
Laatste update: 22-01-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.