Lekbak kopen: hoe groot moet een lekbak zijn?

Lekbak kopen: hoe groot moet een lekbak zijn? Lekbakken voor opslag gevaarlijke stoffen en olieproducten Diverse bedrijven slaan gevaarlijke stoffen of olieproducten op. Denk aan garagebedrijven die vaten motorolie of accu’s opslaan of fabrieken die chemicaliën opslaan. De opslag van deze stoffen brengt risico’s mee voor het milieu en de leefomgeving. Een lekkage van olie kan bijvoorbeeld de bodem aantasten. Om het risico van de opslag van deze stoffen voor het milieu te beperken worden er vanuit de wet- en regelgeving eisen gesteld.

Inhoud


Eisen vanuit de wetgeving

In Nederland wordt het milieu beschermd middels de wetgeving. Voorbeelden van wetten zijn de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, de Wet milieubeheer, het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer, Besluit landbouw milieubeheer, etc. Milieuvergunningsplichtige bedrijven beschikken over een op maat voor het bedrijf geschreven milieuvergunning.

Vanuit deze wetten zijn eisen gesteld aan de opslag van gevaarlijke stoffen. Een veilige wijze van opslag is door vloeibare gevaarlijke stoffen in verpakking, vloeibare bodembedreigende stoffen in verpakking en CMR-stoffen in verpakking aan boven een vloeistofdichte vloer of verharding of een lekbak op te slaan. Een lekbak is echter een algemeen begrip en niet elke lekbak voldoet. In de wetgeving worden eisen gesteld aan bijvoorbeeld de opvangcapaciteit en de bestandheid tegen de opgeslagen stoffen. Vanuit het bevoegd gezag kunnen verder nog aanvullende eisen aan de opslag worden gesteld.

Opvangcapaciteit lekbak

Over het algemeen geldt dat een lekbak een opvangcapaciteit van tenminste 110% van de inhoud van de grootste verpakkingseenheid of opslagtank moet hebben. Tevens moet de opvangcapaciteit ten minste 10% zijn van de inhoud van alle opgeslagen stoffen. Door deze opvangcapaciteit kunnen calamiteiten niet worden voorkomen, maar de risico’s worden wel als aanvaardbaar geacht. Overigens is het van belang dat een lekbak tegen inregenen is beschermd zodat de opvangcapaciteit niet wordt verminderd. Ook moeten eventueel gelekte vloeistoffen uit de lekbak worden verwijderd. Onderstaand zijn 2 rekenvoorbeelden weergegeven voor een bedrijf dat bijvoorbeeld motorolie op wil slaan boven een lekbak.

Voorbeeld 1:

De volgende vaten zijn aanwezig: 1 vat met 100 liter, 4 vaten met 75 liter en 2 vaten met 50 liter. Gezamenlijk betekent dit een opslag van 500 liter motorolie.
  • 110% van de inhoud van de grootste verpakkingseenheid = 110% x 100 liter = 110 liter
  • 10% zijn van de inhoud van alle opgeslagen stoffen = 10% van 500 liter = 50 liter
De grootste waarde telt, dus de opvangcapaciteit moet 110 liter bedragen.

Voorbeeld 2:

De volgende vaten zijn aanwezig: 1 vat met 30 liter, 20 vaten met 25 liter. Gezamenlijk betekent dit een opslag van 530 liter motorolie.
  • 110% van de inhoud van de grootste verpakkingseenheid = 110% x 30 liter = 33 liter
  • 10% zijn van de inhoud van alle opgeslagen stoffen = 10% van 530 liter = 53 liter
De grootste waarde telt, dus de opvangcapaciteit moet 53 liter bedragen.

Lekbak moet bestand zijn tegen opgeslagen stoffen

Het is van groot belang dat een lekbak bestand is tegen de inwerking van vloeistoffen die worden opgeslagen. Een voorbeeld hiervan is dat accuzuur uit accu’s een stalen lekbak kan aantasten doordat het zuur een reactie aangaat met het metaal. Door accu’s in een kunststof lekbak op te slaan wordt dit gevaar voorkomen.

Soorten lekbakken

Er zijn verschillende soorten lekbakken, zoals kunststof en stalen lekbakken. Ook de wijze waarop de lekbakken worden gebruikt kan variëren. Meestal worden vaten of verpakkingen direct in of op een lekbak geplaatst. Verder kan de opslag boven lekbakken bijvoorbeeld plaatsvinden middels vatenbokken of door het gebruik van stellingen met geïntegreerde lekbakken. Bij opslag in een opslagtank, zoals bijvoorbeeld een dieseltank, is ook vaak een lekbak in gebruik. Deze lekbak is dan uitgevoerd als omhulsel om de gehele opslagtank heen of de opslagtank is in een voldoende grote bak geplaatst. Het bevoegd gezag en/of gespecialiseerde bedrijven kunnen aangeven wat de beste wijze van opslag is.

Lees verder

© 2011 - 2024 Advies-eb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veilig werken en opslag van olieWanneer je met bodembedreigende stoffen werkt moet je bepaalde veiligheidsmaatregelen in acht nemen. Bodembedreigende st…
Gevaarlijke babyproductenGevaarlijke babyproductenBaby’s gaan vaak vanaf 1 maand toch al snel 4 keer per week in bad. Mocht de baby al haren hebben worden deze toch ook a…
Algemene Nederlandse en Europese voedingsmiddelenwetgevingElke dag hebben wij eten en drinken nodig om te kunnen overleven. Maar hoe zit het hele systeem, wat regelgeving betreft…
Veiligheidskast voor gevaarlijke stoffen en chemicaliënWanneer er met gevaarlijke stoffen of chemicaliën wordt gewerkt kunnen risico's ontstaan. Sla daarom deze gevaarlijke st…

Het Freemium verdienmodelFreemium is een samenvoeging van de termen ‘free’ en ‘premium’. Het freemium verdienmodel houdt in dat het product of de…
De impact van het internet op het verdienmodelDe impact van het internet op het verdienmodelDe wijze waarop een bedrijf geld verdient, wordt het verdienmodel genoemd. Nu mensen steeds meer doorbrengen op het inte…
Advies-eb (275 artikelen)
Laatste update: 10-11-2014
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.