Het succes van de franchise-formule

Het succes van de franchise-formule Steeds meer starters kiezen voor het lidmaatschap van een franchiseketen. De franchise-formule heeft zich immers in detailhandel en financiële dienstverlening als een succesformule bij uitstek bewezen. Voorbeelden daarvan zijn McDonalds, DA drogisterijen, De Hypotheker en de Pensioendesk. Wat maakt franchising nu zo aantrekkelijk?

Zelfstandig ondernemen op basis van franchising

Steeds meer werknemers kiezen na jaren van loondienst, vaak ook noodgedwongen, voor het zelfstandig ondernemerschap. Soms wordt dat in de hand gewerkt door gedwongen ontslag of bijvoorbeeld de verplaatsing van bedrijfsactiviteiten naar andere oorden.

Maar met het stijgen der jaren moet men helaas ook vaststellen dat de leeftijd vaak een serieus probleem vormt om een nieuwe plek op de arbeidsmarkt te bemachtigen. Niet zelden is werkloosheid dan het weinig aanlokkelijk vooruitzicht. Wie op zo'n moment niet bij de pakken wil gaan neerzitten, besluit vaak om voor zichzelf te beginnen.

Wat is franchising

Van franchising spreekt men als een centrale organisatie haar ondernemersformule beschikbaar stelt aan zelfstandige ondernemers in ruil voor een periodieke vergoeding. De centrale biedt onder meer ondersteuning bij zaken als advertising, financiering, het inrichten van een website en draagt in sommige gevallen ook klanten aan.

Hoewel een franchisenemer gebruik kan maken van de uitgebreide expertise van een centrale organisatie, onderneemt hij toch voor eigen rekening en risico.

Franchisenemer en franchisegever

Een franchisenemer is een ondernemer die tegen betaling van een vergoeding (fee) op één of meer locaties een door de centrale organisatie ontwikkelde verkoopformule in praktijk mag brengen.

En de organisatie die een dergelijke formule voor ondernemers mogelijk maakt, noemen we de franchisegever.

Afnameverplichtingen

Voor de franchisenemer geldt doorgaans de verplichting om bepaalde producten of diensten van zijn franchisegever af te nemen. In de praktijk is een afnameverplichting van 80% heel gewoon maar onder bepaalde omstandigheden is ook een percentage van 100% denkbaar.

Entreegeld en periodieke vergoeding

In de regel wordt van een franchisenemer bij aanvang van de samenwerking entreegeld gevraagd. Hij kan immers in een uitgetest en bewezen concept stappen.

Naast entreegeld is er een periodieke vergoeding (fee) verschuldigd. Die kan bijvoorbeeld bestaan uit een vast bedrag per maand of jaar, maar in de praktijk zien we dat ook een bepaald percentage van de omzet of brutowinst wordt overeengekomen.

Profiteren van netwerk en naamsbekendheid centrale organisatie

Starters missen bij aanvang van hun ondernemerschap uiteraard nog de vereiste klantenkring en kiezen om die reden vaak bewust voor een franchise-organisatie. Zo´n centrale organisatie bezit doorgaans al een wijdvertakt netwerk en dát kan net het steuntje in de rug betekenen dat een beginnend ondernemer nodig heeft. Bovendien bezit een franchise-organisatie uiteraard de nodige expertise die een verdere uitbouw van dat netwerk kan bevorderen.

Andere voordelen van franchising

  • Franchisenemers helpen elkaar waar mogelijk en bouwen op die manier een schat aan kennis op;
  • Via de centrale organisatie kan men met betrekkelijk weinig middelen beschikken over reclamematerialen en een professioneel ogende website;
  • Als franchisenemer kan men meteen vanaf de start meeliften op de naamsbekendheid van de centrale organisatie;
  • Ook kunnen doorgaans via de centrale organisatie interessante inkoopvoordelen worden bedongen.

Nadelen bij franchising

De franchiseformule neemt de ondernemer weliswaar een groot aantal zorgen uit handen, maar beperkt hem tegelijk op een aantal punten in zijn handelen. En zoals hierboven al aangegeven, zijn er ook kosten verbonden aan de deelname in een franchise-organisatie. Maar in de regel wegen de voordelen ruimschoots op tegen de nadelen.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Franchise formules worden harderFranchise formules worden harderHoeveel vrijheid heb je als franchise-nemer om zaken te doen op je eigen manier? In de handboeken wordt verschil gemaakt…
Franchising: de snelste weg naar een eigen bedrijf?Franchising: de snelste weg naar een eigen bedrijf?Een eigen winkel, café of restaurant beginnen is een enorme klus. Je aansluiten bij een bestaande keten kan een goede ze…
Hoeveel verdien je aan een franchise?Hoeveel verdien je aan een franchise?Voor een startende ondernemer biedt franchising meer zekerheid. De keten steunt je bij het opbouwen van je eigen zaak. I…
Franchising: de geschiedenisFranchising: de geschiedenisAls grondlegger van moderne systemen van franchising wordt Isaac Singer gezien, de uitvinder van de naaimachine. Hij voe…

Waarom schrijf je een ondernemingsplanWaarom schrijf je een ondernemingsplanWie een eigen bedrijf start, schrijft vaak een ondernemingsplan. De grootste reden om het bedrijfsplan te schrijven is v…
Rechtsvormen met rechtspersoonlijkheidAls u een bedrijf opricht, moet u een keuze maken uit een rechtsvorm. Er zijn rechtsvormen met en zonder rechtspersoonli…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 13-04-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.