Franchise en bankkrediet

Franchise en bankkrediet Voor startende ondernemers kan het een zware opgave zijn om een bankkrediet te krijgen. Aansluiting bij een keten of een franchise-organisatie biedt voordelen. De keten heeft er immers belang bij dat je krediet krijgt om de zaak op te bouwen. Wanneer je te weinig eigen vermogen kunt inbrengen wil de franchise-gever soms helpen bij het zoeken van een oplossing. Bedenk wel: het blijft jouw krediet, en jij zult het moeten aflossen!

Hoe kijkt een bank aan tegen een startende ondernemer?

Juist omdat je starter bent, heb je nog weinig om te laten zien. Wanneer je al ervaring hebt opgedaan in de branche waarin je een bedrijf wilt beginnen (op zich een pluspunt), dan was dat waarschijnlijk als medewerker van een bedrijf, onder een bedrijfsleider of een ondernemer. Je hebt nog niet kunnen laten zien dat je een geboren ondernemer bent. En je hebt waarschijnlijk nog geen groot kapitaal opgebouwd.

Dit vraagt een bank van jou als startend ondernemer:

Een goed ondernemingsplan

Tot in de puntjes onderbouwd. Wat is je missie, waar ga je het bedrijf vestigen, hoe groot is de markt, hoe zit het met de concurrentie, hoe bereik je potentiële klanten, hoeveel ga je omzetten, hoe houd je de kosten in toom, hoe zit het met de geldstromen in en uit het bedrijf, wat zijn je winstverwachtingen? Cijfers, liefst afkomstig van goed bekendstaande adviseurs.

Bewezen ondernemerschap

Een onmogelijke eis, want als starter heb je nog niks bewezen. Je zult de vertegenwoordigers van de bank moeten overtuigen van je talent.

Zekerheden voor (praktisch) de gehele investering

Wanneer je een winkel begint, zal een deel van het krediet worden gebruikt om voorraden in te kopen. Die kunnen in geval van problemen door de bank (met verlies) worden verkocht. Voor de rest van het krediet wil de bank zoveel mogelijk waarborgen dat het geld terugkomt: borgstellingen van de overheid, van familie wellicht.

Eigen vermogen

Een bank wil graag zien dat jij zelf een behoorlijk risico loopt met je eigen onderneming. Minimaal een kwart van de totale investering moet uit je eigen zak komen. Dit geld mag niet geleend zijn en je moet het direct op tafel kunnen leggen. Zit er bijvoorbeeld overwaarde in je huis, dan zal je de hypotheek moeten verhogen om die overwaarde te verzilveren.

Kortom, wanneer je niet uit een ondernemersfamilie komt, geen groot kapitaal tot je beschikking hebt en weinig waarborgen kunt geven, maak je niet veel kans om een belangrijk bankkrediet te krijgen. Tenzij je het krediet aanvraagt via een franchise-organisatie waarmee je een contract wilt afsluiten. Dan is er meer mogelijk.

Zo kan de franchise-gever je kredietaanvraag ondersteunen

De franchise-gever wil graag uitbreiden, ze is voortdurend op zoek naar goede locaties voor nieuwe vestigingen en naar ondernemerstalent. Dat talent is meestal jong, starter, en niet kapitaalkrachtig. Toch wil de franchisegever dat zij bankkredieten krijgen om nieuwe vestigingen te openen. Dus probeert zij te helpen, op de volgende manieren:

Het ondernemingsplan verbeteren

Franchise-gevers hebben cijfers paraat over de markt, de regio en de concurrentie, afkomstig van gerenommeerde adviseurs en onderzoekers. Ze helpen je om een perfect ondernemingsplan in elkaar te zetten.

Je imago als aanstormend talent versterken

Veel franchise-gevers bieden een opleiding, die je moet doorlopen voordat je een contract bij ze kunt tekenen. Daarbij hoort steevast een stage (soms tot drie maanden, onbetaald) in een bestaande vestiging van de keten. Wanneer je die opleiding hebt doorstaan, en de franchise-gever is nog altijd blij met je, is dat ook een teken voor de bank: dit is een talent.

Zekerheden stellen

Hier kan de franchise-gever helpen, zeker wanneer de voorraden die je gaat aanschaffen van hen afkomstig zijn. Als de keten van te voren aangeeft dat ze die voorraden in een noodgeval voor de aanschafprijs terugneemt, heb je al veel minder aanvullende zekerheden nodig. Een keten als Gall & Gall staat bij de bank garant voor zowel de voorraad als de inventaris van een startende franchise-nemer, dat maakt het voor de bank een stuk makkelijker om het krediet te verlenen.

Eigen vermogen

Wie een onderneming wil starten, moet zelf financieel risico durven nemen. De basisregel is: minimaal een kwart van de totale investering moet uit eigen vermogen bestaan. Heb je dat kapitaal niet, maar word je door de franchise-gever beschouwd als een aantrekkelijke kandidaat ondernemer, dan kan ze op zoek gaan naar creatieve oplossingen.

Franchise-gevers die in jou investeren

Doppio Espresso schrijft bijvoorbeeld op haar website: “Je eigen investering is minimaal 20-25% van de totale investering. Je hoeft dit bedrag niet helemaal op je rekening te hebben staan. Wij kunnen je in contact brengen met onze huisbankiers en je begeleiden in het traject met de bank.” Ook de succesvolle modeketen Shoeby helpt bij het opstellen van de financieringsaanvraag, en stelt: "Shoeby begeleidt jou in het hele financieringstraject.”

Deze ketens laten doorschemeren dat ze bereid zijn om eigen geld te steken in jouw ontwikkeling als ondernemer. Een teken van kracht! Natuurlijk blijft het krediet uiteindelijk een last op jouw exploitatie. Je zult het moeten aflossen (of laten zien dat het veilig verlengd kan worden). Het blijft jouw krediet, en jouw ondernemerschap.
© 2011 - 2024 Alexderijke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Franchising: de snelste weg naar een eigen bedrijf?Franchising: de snelste weg naar een eigen bedrijf?Een eigen winkel, café of restaurant beginnen is een enorme klus. Je aansluiten bij een bestaande keten kan een goede ze…
Hoeveel verdien je aan een franchise?Hoeveel verdien je aan een franchise?Voor een startende ondernemer biedt franchising meer zekerheid. De keten steunt je bij het opbouwen van je eigen zaak. I…
Het succes van de franchise-formuleHet succes van de franchise-formuleSteeds meer starters kiezen voor het lidmaatschap van een franchiseketen. De franchise-formule heeft zich immers in deta…
Franchise formules worden harderFranchise formules worden harderHoeveel vrijheid heb je als franchise-nemer om zaken te doen op je eigen manier? In de handboeken wordt verschil gemaakt…

Franchising: de geschiedenisFranchising: de geschiedenisAls grondlegger van moderne systemen van franchising wordt Isaac Singer gezien, de uitvinder van de naaimachine. Hij voe…
Eenmanszaak: voordelen & nadelenEenmanszaak: voordelen & nadelenDe oprichting van een eenmanszaak is eenvoudig, zonder veel formaliteiten. U bent zelf eigenaar en kunt uw beleid naar e…
Bronnen en referenties
Alexderijke (13 artikelen)
Gepubliceerd: 04-04-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.