Belang van financiele strategie voor ondernemingen

Belang van financiele strategie voor ondernemingen Elke onderneming heeft een doelstelling en om die doelstelling te bereiken, zal er onder meer een financiële strategie ontwikkeld moeten worden. Wanneer een bedrijf de kennis hiervoor niet zelf in huis heeft, kan men een financieel adviseur, adviesbureau of interim manager in de arm nemen die deze taak op zich neemt.

Financiele strategie als onderdeel van de gehele bedrijfsdoelstelling

Een financiële strategie is overigens niet op zich zelf staand, maar zal altijd onderdeel zijn van de totale strategie die wordt uitgestippeld om het doel te bereiken. Het opstellen van een financiële strategie zal niet zonder slag of stoot gaan en niet elke ondernemer zal daartoe zelf in staat zijn. In dat opzicht kan het dan ook aangeraden worden om een deskundig bedrijf in te schakelen, dat samen met de ondernemer een strategisch plan zal ontwikkelen.

Onderdelen van een financiële strategie

  • Veelal wordt er om een financiële strategie te ontwikkelen gebruik gemaakt van de volgende aspecten, die ook worden meegenomen in het onderzoek. Het gaat hierbij om kenmerken zoals de markt, de leveranciers, regelgeving en de beschikbare mensen en middelen.
  • Een ander kenmerk wat deel kan uitmaken van de financiële strategie, is het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek als er bijvoorbeeld plannen zijn om een ander beleid te voeren.

Keuze voor een adviesbureau

Als er een deskundig adviesbureau wordt ingeschakeld om een financiële strategie te ontwikkelen, zal er als eerste bij een bestaand bedrijf een analyse plaatsvinden van de huidige situatie. Ook zal er normaliter een haalbaarheidsonderzoek worden uitgevoerd, zeker als er bijvoorbeeld plannen zijn om een ander beleid te voeren. Na afronding van het onderzoek zal men een uitgebreide rapportage uitbrengen waar de concrete stappen in staan vermeld. Als men in contact wil treden met een adviesbureau dat een financiële strategie kan ontwikkelen, is het aan te raden enkele websites van dergelijke adviesbureaus te bekijken.

Keuze voor interim management op financieel gebied

Het doel van financieel interim management is meestal het op beperkte termijn doorvoeren van structurele en eventueel vergaande maatregelen, met als doel het verbeteren van de organisatorische kant van het financiële beleid van de onderneming of organisatie. Financieel interim management kan betrekking hebben op een specifiek onderdeel, zoals het implementeren van een financieel systeem, maar kan ook in een groter verband worden gezien. Denk hierbij aan veranderingstrajecten, een reorganisatie of het tijdelijk vervangen van een financieel manager die door onvoorziene omstandigheden niet kan werken.

Ondernemingsplan en financiële strategie bij start onderneming

Ook bij het starten van een onderneming is de financiële strategie die ontwikkeld moet worden van groot belang, en maakt deze mede onderdeel uit van het ondernemingsplan. Als de financiële strategie in deze fase van opbouw onvoldoende is onderbouwd en er bijvoorbeeld een financiering nodig is van een bank, kan er een afwijzing volgen. Het ondernemingsplan en de daarbij behorende financiële strategie zullen dan ook zodanig opgesteld moeten worden, dat eventuele investeerders of kredietverlenende instellingen overtuigd zijn of worden van het slagen van de onderneming.

Financieringsadvies voor bedrijven

Voor startende ondernemers kan het lastig zijn om een goede financiering rond te krijgen. Bovendien neemt een startend ondernemer vaak genoegen met het aanbod van een bank voor financiering, zonder dat er onderhandelingen plaatsvinden. In dat opzicht kan een expert meer betekenen voor startende ondernemers en bedrijven die willen investeren. Belangrijk is het daarbij om de financieringsbehoefte concreet te krijgen, een financieringsaanvraag te laten opstellen door een expert en vervolgens te gaan onderhandelen met de bank over de voorwaarden van de financiering. Er zijn meerdere bedrijven die experts in dienst hebben om een compleet financieringsadvies op te stellen en de onderhandelingen te laten voeren, zodat het zeker de moeite waard is om deze mogelijkheid te onderzoeken. Het inhuren van een dergelijk bedrijf kost natuurlijk geld, maar als er daardoor veel geld bespaard kan worden op de kosten van de financiering, is het uiteindelijke natuurlijk alleen maar gunstig.
© 2010 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het begrip 'strategie' in de retailHet begrip 'strategie' nader uitgelicht met betrekking op de retail. Wat betekent dit begrip en wat voor functie heeft h…
FOETSJE strategie marketingplanBij het schrijven van een marketingplan komt u vaak op veel ideën en strategieën. Veel van deze ideën worden al eerder i…
Van de SWOT-analyse tot het centraal probleemVan de SWOT-analyse tot het centraal probleemHet bepalen van een centraal probleem is belangrijk voor het maken van een ondernemingsplan. Hiervoor moet een SWOT-anal…
Een ondernemingsplan schrijvenUit verschillende studies is gebleken dat ondernemers die vooraf een ondernemingsplan schrijven een grotere kans van sla…

Netwerkmarketing en de inkomstenbelastingIedereen die in Nederland een bedrijf begint, krijgt vroeg of laat te maken met die overbekende en tevens gevreesde blau…
Danny De Cactus: hippe multicultiwinkel in Rotterdam'Danny De Cactus' is inmiddels een begrip in Rotterdam. Met zijn trendy multicultiwinkel trekt Danny bezoekers uit heel…
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 15-12-2019
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.