Negen eigenschappen van de succesvolle ondernemer

Negen eigenschappen van de succesvolle ondernemer Waarom zijn succesvolle ondernemers succesvol? Een succesvolle ondernemer heeft bepaalde eigenschappen die alle succesvolle ondernemers hebben. Lees hier welke eigenschappen je moet hebben om een succesvolle ondernemer te worden.

Kun jij een succesvolle ondernemer worden?

Wil je weten waarom bepaalde mensen succesvol zijn en anderen niet? Succesvolle mensen hebben bepaalde eigenschappen. Wil je weten of jij deze eigenschappen hebt? Lees dan verder in dit artikel.

Veranderingen voor ondernemers door de jaren heen

In het bedrijfsleven is door de jaren heen veel veranderd. We hebben nu computers, internet en door het internet hebben we nu websites, e-mail en nog veel meer mogelijkheden. Ons telefoonsysteem is drastisch veranderd met de opkomst van de mobiele telefoon en voicemail. Maar zelfs met al deze technische vooruitgang zijn de eigenschappen die van een persoon een succesvolle zakenman of zakenvrouw maken te traceren uit het verre verleden. Voordat je voor jezelf besluit om ondernemer te worden, kijk dan of jij ook dezelfde eigenschappen hebt die succesvolle ondernemers hebben.

De succesvolle ondernemer: negen eigenschappen


1. Een succesvolle ondernemer stelt doelen

Ben jij een persoon die doelen stelt? De meeste succesvolle ondernemers hebben altijd al doelen gesteld. Dit deden ze vaak al vanaf de kindertijd. Zij hebben zich toen als doel gesteld om de beste te zijn in een bepaalde sport, of in een bepaald vak op school. Of als zij iets wilden hebben, en wisten dat hun ouders het zich niet konden veroorloven of het geld er niet voor over hadden, dan gingen zij dat geld zelf verdienen. Zij bereikten dit door het doen van klusjes of het uitvoeren van een bijbaantje.

Op oudere leeftijd ontwikkelt deze persoon andere doelen waar hij ook weer naar toe werkt om deze te bereiken. Misschien hebben zij niet al hun doelstellingen in hun leven bereikt, maar zij wisten en weten altijd wat zij willen bereiken in het leven. Zij hebben een visie voor de toekomst en deze visie verliezen zij nooit uit het oog. Zij blijven doelen herzien en blijven nieuwe doelen stellen voor zichzelf. Voor deze succesvolle ondernemers is het onbegrijpelijk dat niet iedereen dit doet. Zij kunnen niet begrijpen dat andere mensen kunnen leven zonder bepaalde doelen na te streven.

2. Succesvolle ondernemers kennen hun sterke en zwakke punten

De volgende eigenschap is dat de succesvolle ondernemer zijn sterke en zwakke punten kent. De succesvolle zakenman of zakenvrouw kent ook zijn/haar angsten. Succesvolle ondernemers laten nooit hun ego bepalen wat zij wel of niet moeten doen. Zij weten precies wanneer zij nieuwe vaardigheden moeten leren om hun onderneming of zich zelf te verbeteren. De nieuwe vaardigheden en stappen die zij moeten nemen zijn door de technologische vooruitgang door de jaren heen flink veranderd, maar aan de instelling van de ondernemer is niets veranderd. Heb jij de instelling van een succesvolle zakenman of zakenvrouw? Om deze instelling te hebben moet jij je goed realiseren dat je nooit klaar ben met het leerproces, en je moet elke kans om jouw vaardigheden en kennis uit te breiden met open armen aannemen.

3. Een succesvolle zakenman of zakenvrouw is altijd op zoek naar nieuwe kansen

Een andere eigenschap van succesvolle zakenmensen is dat zij altijd op zoek zijn naar nieuwe kansen. Of zij nu al langer als ondernemer bezig zijn of dat zij net zijn gestart, zij weten dat er nieuwe kansen zijn die wachten op hen. Zij weten echter ook dat zij juist die kansen moeten pakken die voor hen goed gaan werken. Succesvolle ondernemers staan altijd open voor nieuwe mogelijkheden.

Succesvolle zakenmensen zullen altijd mogelijkheden zien die andere mensen niet zien. Zij bekijken nieuwe kansen ook altijd objectief en stellen zichzelf altijd de volgende vragen:
  • Is dit werkelijk zo goed als het klinkt?
  • Is dit iets wat ik werkelijk wil gaan doen?
  • Heb ik de benodigde vaardigheden of kan ik deze ontwikkelen?
  • Zal dit mij helpen om mijn financiële doelstellingen te halen die ik mijzelf heb gesteld?
  • Welke impact zal dit hebben op mijn gezin?

Een andere belangrijke eigenschap van een succesvolle zakenmensen is dat ze de kansen grijpen en ervan profiteren. Zij grijpen hun kansen maar dit doen zij niet impulsief. Zij profiteren van kansen die op hun pad komen omdat ze zich later niet willen afvragen van: Wat als ik toen dat had gedaan? Ze willen niet dat zij later terugkijken in hun leven en denken: Had ik dat toen maar gedaan.

4. Succesvolle zakenmensen weten waar zij staan

De volgende eigenschap van succesvolle zakenmensen is dat zij graag weten waar zij staan. Ze weten alles over hun eigen onderneming maar ze willen ook graag alles weten van de concurrentie. Ze weten ook hoe goed hun eigen bedrijf zich ontwikkeld. En sinds ze doelen hebben gesteld weten ze precies waar ze nu staan t.o.v. deze financiële doelen.

5. Succesvolle mensen zijn financieel goed onderlegd

Succesvolle mensen kunnen goed omgaan met begrotingen en financiën. Dit is een zeer belangrijke eigenschap. Ze zijn zich in alle fasen zeer bewust over hun financiële situatie. Hoeveel ze bezitten, hoeveel ze verschuldigd zijn, rentetarieven en verder alles wat van invloed op hen kan zijn. Ze sparen altijd voor slechtere tijden. Ze zijn zich er ook van bewust dat ze moeten investeren om geld te kunnen verdienen en ze wachten met geld uitgeven voor luxe dingen voor zichzelf totdat ze het zich kunnen veroorloven.

6. Een succesvolle zakenman of zakenvrouw wil altijd het beste

Een andere eigenschap die alle succesvolle ondernemers hebben is dat zij altijd gaan voor het beste. Ze houden ervan om dingen op een bepaalde manier te doen. Ze hebben bepaalde normen waaraan moet worden voldaan voor hen zelf en voor hun producten of services. Als ze samenwerken met een ander bedrijf en dit bedrijf stuurt hun iets wat niet aan de normen voldoet, dan wordt het direct geretourneerd. Ze zoeken naar de beste producten en het beste vakmanschap in de prijsklasse waar ze mee werken. Ze zullen nooit half werk leveren voor een klant. Als ze beseffen dat een product niet goed is of er is iets anders niet goed gegaan, dan wordt het nog een keer gedaan of het wordt uitgelegd aan de klant zodat deze een keuze kan maken. Dit is ook de reden waarom klanten loyaal zijn aan succesvolle ondernemers en waarom zij keer op keer weer zaken blijven doen met hen. Vergeet niet dat door terugkerende klanten je succesvol in zaken kunt blijven. Je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk achter te laten bij een klant.

7. Een succesvolle ondernemer heeft plezier in wat hij doet

Succesvolle ondernemers hebben plezier in wat ze doen. Ze vinden waarschijnlijk niet ieder aspect van hun onderneming leuk, maar ze genieten van het werk dat ze doen. Een gemeenschappelijke reden waarom ze het plezierig vinden is dat ze het doen voor hen zelf, en ze weten dat ze aan iets bouwen voor de toekomst.

8. Succesvolle zakenmensen willen best veel uren werken

Zij vinden het ook niet erg om veel uren te maken omdat zij als geen ander weten dat deze tijd nodig is om vooruitgang te boeken met hun onderneming. De eigenaar heeft meerdere functies: het voeren van verkoopgesprekken, administratie, ervoor zorgen dat klanten tevreden zijn en blijven over zijn product of service. Zij moeten zich ook houden aan afspraken en deadlines. Ondanks dit alles weet een succesvolle zakenman of zakenvrouw precies wanneer er serieus gewerkt moet worden in de zaak en wanneer er tijd is om leuke dingen te doen.

9. Succesvolle ondernemers vragen om hulp van derden

Een andere eigenschap die alle succesvolle ondernemers hebben is dat ze hulp inschakelen wanneer dat nodig is. Zij zoeken contact met andere professionals wanneer zij dat nodig achten. Op dit punt kiezen ze voor zekerheid i.p.v. achteraf sorry te moeten zeggen. Ze realiseren zich ook op enig moment dat ze niet alles alleen kunnen en dat ze verantwoordelijkheden moeten delegeren. Dit kunnen zij doen door externe hulp in te schakelen maar het kan ook door het aannemen van werknemers.

Dus, heb jij de eigenschappen van een succesvolle ondernemer?
© 2009 - 2024 Wubbo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dingen die succesvolle ondernemers iedere dag doenDingen die succesvolle ondernemers iedere dag doenWil jij een succesvolle onderneming? Wanneer je bedrijf niet zo goed loopt als je had gedacht, zijn er enkele zaken die…
Wat wil een investeerder weten?Wat wil een investeerder weten?Investeerders zijn van groot belang voor ondernemers die kapitaal nodig hebben. De onderhandelingen tussen ondernemer en…
Tien tips voor kleine ondernemers om succesvol te blijvenTien tips voor kleine ondernemers om succesvol te blijvenWaarom heeft de ene zelfstandig ondernemer meer succes dan de andere. Hier lees je waarom kleine ondernemers falen maar…
Dag van de ZelfstandigeDag van de ZelfstandigeDe Dag van de Zelfstandige, jaarlijks op de tweede woensdag in maart, is een evenement dat sinds 2008 wordt georganiseer…

Middenstandsdiploma niet meer nodig om bedrijf te startenMiddenstandsdiploma niet meer nodig om bedrijf te startenIs er nog steeds een middenstandsdiploma nodig om een bedrijf op te starten. Dat vragen veel mensen zich af. Wie zelf on…
Hoe bouw ik een goed verkoopgesprek opHoe bouw ik een goed verkoopgesprek opEr zijn veel (voor)oordelen over sales. Snelle jongens en meisjes, vooral geconcentreerd om een deal te maken, mooie pra…
Wubbo (61 artikelen)
Laatste update: 22-03-2009
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.