Middenstandsdiploma niet meer nodig om bedrijf te starten

Middenstandsdiploma niet meer nodig om bedrijf te starten Is er nog steeds een middenstandsdiploma nodig om een bedrijf op te starten. Dat vragen veel mensen zich af. Wie zelf ondernemer wil worden, moet zich eerst door een woud van regels en bepalingen wroeten. Iedere branche heeft bovendien zo zijn eigen bepalingen. Wat vroeger nodig was, is dat vaak nu niet meer. Een middenstandsdiploma is niet meer nodig om een bedrijf te starten. Maar wel andere zaken. Lees alles over waarom een middenstandsdiploma niet meer nodig is om een bedrijf op te starten. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat zij nog een middenstandsdiploma moeten halen om zelf een bedrijf te beginnen. Dat hoeft tegenwoordig echter niet meer. De beschikking hebben over een diploma Algemene Ondernemers Vaardigheden is in veel gevallen wel handig, omdat het een startende ondernemer duidelijk maakt wat er allemaal nodig is om een firma op te starten.

Vakdiploma vaak wel nodig

De meeste winkeliers moeten nog wel steeds over een vakdiploma beschikken. In dat geval mogen ze dan wel alles verkopen wat in hun branche verkocht wordt. Vroeger moesten ze dan voor ieder afzonderlijke tak weer een speciaal vakdiploma hebben. Tegenwoordig hoeft dat niet meer.

Sociale hygiëne

Wie een horecabedrijf wil beginnen heeft wel het diploma "sociale hygiëne" nodig. Ook kan gedraaid worden op iemand die bij de firma in loondienst is en over die kwalificatie beschikt. Voor vrije beroepsbeoefenaren is het moeilijk een gemene deler aan te geven. Zij kunnen verschillende papieren nodig hebben als er erkende vakopleidingen bestaan, maar toch is dat niet altijd nodig om te werken. Een journalist of een kunstschilder hoeft echt niet over de papieren te beschikken als er markt is voor wat hij aanbiedt.

Vestigingswet ook vervallen

In 2007 is ook de vestigingswet afgeschaft. Voor een aantal activiteiten is echter wel een vergunning nodig, bijvoorbeeld voor de horeca, transport- en taxibedrijven. Milieubelastende bedrijven hebben bovendien een milieuvergunning nodig, die door de gemeente wordt afgegeven.

Registratie bedrijf- of productschap

In sommige branches moeten bedrijven zich registreren bij een bedrijf- of productschap. Dit is verplicht op basis van de Wet op de Bedrijfsorganisaties. De Kamer van Koophandel weet wel welke bedrijven dit moeten doen.

Vrije beroepen nu ook inschrijven

Hoewel voorheen veel vrije beroepen vrijgesteld waren van inschrijving van het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel is er op dat gebied in 2008 veel veranderd. Veel ondernemingen en rechtspersonen die voor dat jaar niet verplicht waren om zich in te schrijven, moeten dat sinds 1 juli 2008 als gevolg van de Handelsregisterwet wel doen. Hieronder vallen ondermeer:
  • eenmanszaken en maatschappen in de land- en tuinbouw en visserij;
  • eenmanszaken en maatschappen in de vrije beroepen (zoals notarissen en artsen);
  • publiekrechtelijke rechtspersonen zoals ministeries, gemeenten en andere overheidsorganisaties;
  • kerkgenootschappen;
  • verenigingen van eigenaars;
  • vestigingen van verenigingen en stichtingen.

Vrij van inschrijving waren voorheen:

  • advocaat
  • accountant-administratieconsulent
  • alternatieve genezer
  • belastingconsulent
  • bouwkundig architect
  • dierenarts
  • fysiotherapeut
  • gerechtsdeurwaarder
  • huidtherapeut
  • huisarts
  • interieurarchitect
  • juridisch adviseur
  • kunstenaar
  • leraar
  • logopedist
  • medisch specialist
  • notaris
  • oefentherapeut Cesar/Mensendieck
  • organisatieadviseur
  • orthopedagoog
  • psycholoog
  • raadgevend adviseur
  • redacteur
  • registeraccountant
  • stedenbouwkundige
  • tandarts
  • tandarts-specialist
  • tolkvertaler (al dan niet beëdigd)
  • tuin- en landschapsarchitect
  • verloskundige

Zij moeten zich nu echter wel inschrijven in het handelsregister.

Belastingen

Op belastingvoordelen omdat iemand ondernemer is, kan overigens pas aanspraak worden gedaan als de Belastingdienst het desbetreffende bedrijf erkend heeft. De dienst heeft daarvoor eigen normen en is niet afhankelijk van de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Als een onderneming echt van start gaat, moet de persoon in kwestie zich aanmelden bij de belastingdienst. Beter is het om van te voren al met de Belastingdienst in gesprek te gaan over de opzet en aan welke bepalingen voldaan moet worden.

De belastingdienst ziet mensen die in de hobbysfeer zaken doen niet als ondernemer als het maar gaat om een kleine bijverdienste. Iemand die een bedrijf runt moet bovendien een minimaal aantal uren in de onderneming werken. Wie minder dan 1225 uur per jaar aan zijn onderneming besteedt, komt niet in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek

BTW wel of niet

Bij de start van een bedrijf moet BTW worden afgedragen. Overigens geldt dat laatste ook weer niet voor iedereen. Veel journalistieke producties bijvoorbeeld zijn vrijgesteld van BTW. Dat betekent dat het niet geheven wordt en dus ook niet betaald hoeft te worden aan de Belastingdienst. Met de Belastingdienst maak je daarover afspraken. In dat geval moet overigens wel aangifte worden gedaan van inkomstenbelasting, premie volksverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekeringswet (ZVW). Vanzelfsprekend blijkt altijd pas achteraf hoeveel je verdient hebt en hoeveel je af moet dragen. Een ondernemer betaalt echter in dat jaar al weer een voorschot. Dat kan per maand, per kwartaal of ineens. In het laatste geval krijg je korting. Veel (kleine) ondernemingen vinden zo’n bedrag ineens echter wat veel en betalen liever per maand. Wie de indruk heeft dat jaar veel meer te moeten betalen, kan dat aangeven bij de Belastingdienst of zelf wat meer geld opzij te leggen. Na aangifte moet soms vrij snel betaald worden en dat kan dan voor moeilijke financiële situaties zorgen.

De kleine ondernemersregeling

Voor ondernemers die maar weinig BTW hoeven te betalen, is er de kleine ondernemersregeling. Dit betekent dat de onderneming geen of heel weinig BTW hoeft te betalen. Ook kan volledige ontheffing worden aangevraagd. De Belasting stelt wel een aantal voorwaarden in dat geval:
  1. Na aftrek van voorbelasting hoeft minder dan 1883 euro afgedragen te worden aan BTW.
  2. Het gaat om een eenmanszaak, VOF, CV of maatschap
  3. Er wordt aan administratieve verplichtingen voldaan, zoals dat er rekeningen gemaakt en bewaard.
Dit voordeel wordt overigens wel bij de winst opgeteld.

Mensen met een uitkering

Mensen met een uitkering kunnen niet zomaar een bedrijf starten. Zij zijn niet alleen verplicht aan te geven dat ze iets willen starten, maar hebben hiervoor zelfs toestemming nodig. Wel zijn er soms bijzondere subsidieregelingen voor mensen die nog in een uitkeringssituatie zitten.

Personeel in dienst

personeel in loondienst te mogen hebben, moesten bedrijven vroeger aangesloten zijn bij de bedrijfsvereniging voor een bepaalde bedrijfstak. Nu zijn bedrijven met personeel meestal aangesloten bij een ARBO dienst.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Startersgesprek of startersbezoek van de BelastingdienstStartersgesprek of startersbezoek van de BelastingdienstEen beginnend ondernemer kan een startersbezoek of startersgesprek krijgen van de Belastingdienst. Dit is een informeel…
Inschrijven bij de Kamer van KoophandelBij het opstarten van een eigen bedrijf komt een hoop kijken. Één van de dingen waar u niet om heen kunt is het inschrij…
ZZP'er worden: starten als ZZP'erEen vast contract is tegenwoordig een zeldzaamheid. Op de arbeidsmarkt is er weinig zekerheid. Steeds meer mensen beslui…
Durfkapitaal, financiering voor de startende ondernemerDurfkapitaal, financiering voor de startende ondernemerAls startende ondernemer is het vaak moeilijk om de financiering rond te krijgen. Daarom is er voor startende ondernemer…

Investeringsfonds Google Ventures helpt bedrijven groeienInvesteringsfonds Google Ventures helpt bedrijven groeienGoogle heeft een investeringsfonds in het leven geroepen voor mensen die dat nodig hebben. Het investeringsfonds van Goo…
Negen eigenschappen van de succesvolle ondernemerNegen eigenschappen van de succesvolle ondernemerWaarom zijn succesvolle ondernemers succesvol? Een succesvolle ondernemer heeft bepaalde eigenschappen die alle succesvo…
Reacties

Nicky Verbeek, 21-12-2016
Geachte,

Ik heb destijds mijn middenstands diploma gehaald, helaas ben ik die kwijt geraakt, waar zou ik een copy van mijn middenstands diploma kunnen verkrijgen.

MVG

NXAP Verbeek Reactie infoteur, 16-02-2017
Ik zou kijken bij welk instituut u het heeft gehaald en dan vragen of ze u een kopie van uw diploma kunnen sturen.

Edward, 19-09-2016
Mijn vraag is als je een bloemist wil worden moet je dan beschikken over een diploma als eenmanszaak? Reactie infoteur, 27-09-2016
Nee hoor dat hoeft niet. Als je een eenmanszaak wilt beginnen als bloemist heb je daarvoor geen papieren nodig. Wel moet je je natuurlijk in laten schrijven bij de Kamer van Koophandel.

Edwin, 05-01-2016
Ik ben benieuwd of het mogelijk als je in de schuldensanering je zit iets voor jezelf kunt beginnen, hoe klein ook?

vr.gr.

Edwin Reactie infoteur, 21-07-2016
Dat zou je na moeten vragen. Je hebt natuurlijk niet veel geld om iets te beginnen in dat geval en je kredietwaardigheid is er niet. Het lijkt me moeilijk, maar misschien zijn er in jouw gemeente wel regelingen op dit gebied.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 07-11-2010
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.