Tien tips voor kleine ondernemers om succesvol te blijven

Tien tips voor kleine ondernemers om succesvol te blijven Waarom heeft de ene zelfstandig ondernemer meer succes dan de andere. Hier lees je waarom kleine ondernemers falen maar ook hoe jij als kleine ondernemer succesvol kunt zijn.

Succes voor de kleine ondernemer

Ieder jaar proberen steeds meer mensen als zelfstandig ondernemer hun brood te verdienen. Het is ook een feit dat ieder jaar steeds meer zelfstandig ondernemers failliet gaan. Het gaat hierbij vooral om de kleine ondernemers. Waarom gaat het bij relatief zoveel kleine ondernemers mis? De twee belangrijkste redenen zijn geld en, geloof het of niet, gebrek aan motivatie. De meeste zelfstandig ondernemers willen of kunnen niet langer alle verantwoordelijkheden dragen en werkzaamheden verrichten die nodig zijn om een eigen bedrijf te runnen. Hieronder geef ik tien tips die jou kunnen helpen om succesvol te blijven als zelfstandig ondernemer.

1) Geef nooit op als kleine ondernemer

Het runnen van een eigen bedrijf betekent hard werken. Waarschijnlijk heeft niemand jou vooraf verteld wat je werkelijk te wachten stond als kleine ondernemer. Je loopt tegen allerlei nieuwe dingen aan waar je vooraf nooit bij stil hebt gestaan. Bedenk altijd: “Als het gemakkelijk zou zijn om een eigen bedrijf te runnen, dan zou iedereen dat doen”. Denk hieraan als je weer een tegenslag te verduren krijgt. Door deze tegenslagen te overwinnen ben je op de goede weg naar succes als zelfstandig ondernemer.

2) Houd de geldstroom scherp in de gaten

Één heel belangrijke regel bij het runnen van een eigen zaak is dat als je iets niet kunt veroorloven je dit ook niet moet aanschaffen. Dit betekent natuurlijk niet dat je geen lening mag afsluiten maar doe dit alleen voor de dingen die echt nodig zijn. Zorg er ook voor dat je meerdere mogelijkheden bekijkt om de kosten zo laag mogelijk te houden. Zo zou je misschien geld van familie kunnen lenen en benodigdheden voor de zaak tweedehands kunnen aanschaffen.

3) Blijf het eigen bedrijf verbeteren

Blijf open staan voor veranderingen die kunnen leiden tot verbeteringen. Soms is de sleutel naar succes slechts een kleine aanpassing in de dingen die je al doet. Als kleine ondernemer zul je dingen moeten uitproberen. Als blijkt dat één of meerdere dingen niet goed werken, dan zul je hiermee moeten stoppen of dingen moeten aanpassen zodat ze beter gaan werken. Door continue deze verbeteringen aan te brengen zul je succesvol een eigen zaak kunnen runnen.

4) Niet alles hoeft perfect te zijn in een eigen zaak

Maak je geen zorgen over het feit dat je denkt dat niet alles perfect loopt. Ik ken veel kleine ondernemers die angst hebben om iets nieuws te proberen omdat het in hun ogen niet geheel perfect is zodra ze ermee beginnen. Dit weerhoudt hen ervan om belangrijke aanpassingen te doen die nodig zijn voor een succesvolle onderneming. Ik kan je zeggen dat bijna niets perfect is. Gewoon doen is mijn motto. Je kunt later altijd nog dingen veranderen. Je leert ervan door ermee te beginnen. Wanneer jij vindt dat iets niet perfect is wil ook niet zeggen dat anderen dit zo zullen ervaren.

5) Let op de prijzen

Als je nog geen geld verdient, dan moet je op zoek naar meer klanten of je moet jouw prijzen wat verhogen. Ik heb vele kleine ondernemers gezien die overspoeld waren met werk maar niet genoeg geld verdienden om de eindjes aan elkaar te knopen. Als dit bij jou het geval is dan zul je de prijzen moeten verhogen.

6) Wees een leerling van jouw bedrijf

Je moet weten wie en wat jouw klanten zijn, jouw concurrenten en de markt waarin je opereert. Vraag jouw klanten waar zij behoefte aan hebben en zorg ervoor dat jij ze dat kan leveren. Een eigen bedrijf starten kun je eigenlijk zien als het starten van een eigen Universiteit waar jij de onderwerpen kiest die worden behandeld.

7) Doe aan marketing voor kleine ondernemers

De grootste reden waarom kleine ondernemers niet het aantal klanten hebben waarvan ze dromen is dat ze niet aan marketing doen. Misschien hebben ze het in het verleden wel eens geprobeerd en heeft het niet het beoogde effect gehad waardoor ze gefrustreerd zijn geraakt of misschien weten ze niet wat ze precies moeten doen aan marketing. Wat de reden ook is, als je meer klanten wilt dan zul je aan marketing moeten doen. Lees boeken over marketing, praat met andere kleine ondernemers of ga naar seminars over marketing, als je maar aan marketing doet.

8) Maak gebruik van de mogelijkheden

Ik ben zeker van mening dat geluk een onderdeel is van succes hebben en met geluk bedoel ik dan het zien van mogelijkheden als deze zich voordoen en er daadwerkelijk wat mee gaan doen. Dit betekent dat als je iets ziet of hoort en je denkt: “Oh, dat moet ik gaan doen”, dat je dit dan ook daadwerkelijk gaat doen in plaats van de mogelijkheid voorbij laten gaan.

9) Neem rust als het je teveel wordt

Dit klinkt misschien stom maar het is zeer belangrijk. De kans is groot dat hoe meer gefrustreerd en geërgerd je raakt aan iets, hoe slechter het gaat. Door even wat rust te nemen ben je beter in staat om betere oplossingen voor problemen te zien waardoor je betere beslissingen kunt nemen.

10) Wees gepassioneerd over wat je doet als zelfstandig ondernemer

Als je echt gepassioneerd bent over wat je doet als zelfstandig ondernemer dan straal je dat ook uit. Dit is een zeer positieve uitstraling die zeker opgemerkt en gewaardeerd wordt door potentiële klanten. Aan de andere kant is het ook zo dat als je onverschillig overkomt over wat je doet, dat dit ook bij potentiële klanten merkbaar is en dat daardoor de kans klein is dat zij ooit klant bij jou zullen worden. Door een gepassioneerde kleine ondernemer te zijn werf je ongemerkt jouw eigen klanten.

Ik wens je veel succes als zelfstandig ondernemer en ga ervoor!
© 2009 - 2024 Wubbo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat wil een investeerder weten?Wat wil een investeerder weten?Investeerders zijn van groot belang voor ondernemers die kapitaal nodig hebben. De onderhandelingen tussen ondernemer en…
Ondernemer & Belastingaftrek - Fiscale Faciliteiten (aftrek)Ondernemer & Belastingaftrek - Fiscale Faciliteiten (aftrek)Ondernemers die voldoen aan het urencriterium (1225 uur per jaar) hebben recht op alle faciliteiten c.q. belastingaftrek…
Welke ondernemingsvormen zijn er in Nederland?Welke ondernemingsvormen zijn er in Nederland?Er zijn in Nederland verschillende ondernemingsvormen. De bekendste ondernemingsvormen zijn natuurlijk de BV's en de NV'…

Hoe start je als Zelfstandige Zonder Personeel (ZZP'er)Hoe start je als Zelfstandige Zonder Personeel (ZZP'er)Is "voor jezelf beginnen" niet de droom van elke werknemer? Als je uitsluitend jezelf wilt verhuren en nog geen grote be…
Gevecht fabrikant tegen detaillist gunstig voor consumentGevecht fabrikant tegen detaillist gunstig voor consumentFabrikanten van merkartikelen distribueren via groothandel, grossiers, dealers, detaillisten. De fabrikant wil graag con…
Wubbo (61 artikelen)
Gepubliceerd: 01-03-2009
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.