MKB Innovatie Top 100 - de meest innovatieve bedrijven

MKB Innovatie Top 100 - de meest innovatieve bedrijven Nederland kent een groot aantal innovatieve bedrijven en de Kamer van Koophandel maakt jaarlijks een Top honderd bekend. De Top 100 innovatieve Nederlandse bedrijven wordt samengesteld door de Kamer van Koophandel. Het evenement rondom de prijsuitreiking wordt georganiseerd door de KvK in samenwerking met bedrijven en media. De winnaar kan zijn voordeel doen met alle media-aandacht en het bedrijf verder uitbouwen met een nieuw aangeboord netwerk.

MKB Innovatie Top 100

De Kamer van Koophandel zet jaarlijks de meest innovatieve bedrijven van Nederland op een rij en in het zonnetje. Bedrijven die grensverleggende vernieuwingen toepassen kunnen zich daarvoor aanmelden en een panel van deskundigen op het gebied van innovatie selecteert er honderd. Dat is de Top 100 van Nederland. Uit die honderd wordt het meest innovatieve bedrijf van Nederland van dit jaar gekozen. Ze staan alfabetisch op de lijst. Halverwege het jaar wordt bekend gemaakt wat de exacte notering van elk bedrijf is en dan wordt ook de nummer 1 bekendgemaakt. Er is geen geldprijs verbonden aan de winnaar van de MKB Innovatie Top 100.

Winst en werkgelegenheid

Bedrijven willen graag in de Top 100 staan en ze storten zich van harte op innovatie. De Kamer van Koophandel onderzocht dat innovatie voor groei zorgt en dat is goed voor een bedrijf. De Top 100 bedrijven zagen hun winst toenemen en ze zorgden voor meer werkgelegenheid. Ook werden ze internationaal actiever. Daarbij heeft meedoen aan de MKB Innovatie Top 100 nog een aantal voordelen:
 • Het vergroot de zichtbaarheid van de innovatie van het bedrijf;
 • het vergroot de naamsbekendheid van het bedrijf;
 • het levert publiciteit op in landelijke, regionale en lokale media én de vakpers;
 • het zorgt voor herkenning én erkenning, het is een springplank naar succes;
 • het geeft toegang tot nieuwe netwerken.

MKB

KvK de organiseert de MKB Innovatie Top 100 sinds 2006. De KvK werk samen met verschillende kennispartners, zoals Atradius, TNO, Onlo en de Rijksdienst voor ondernemend Nederland. Ook werkt de Kvk met mediapartners en was Mercedes-Benz een aantal jaren de sponsor en werd van 2011 tot en met 2013 de meest duurzame innovatie op het gebied van mobiliteit geëerd met de Mercedes-Benz BleuEFFICIENCY Award.

MKB Innovatie Top 100

Jaar BedrijfInnovatieSectorPlaatsProvincie
2006Timmer & Interieurbedrijf A. VanderLindenDeurmaatBouwBornLimburg
2007Mampaey Offshore IndustriesDynamic Oval Towing System IndustrieDordrechtZuid-Holland
2008NormTEQ BVHELI gevelverankeringssysteemBouwHengeloOverijssel
2009Agis AutomatiseringCowmanager met SensOorFood & AgriHarmelenUtrecht
2010BioFoamBiopiepschuimIndustrieEtten-LeurNoord-Brabant
2011DacomBodemvochtsensorenFood& AgriEmmenDrenthe
2012Beeter®Vleesvrije gerechtenFood & AgriOchtenGelderland
2013EcofontHet 'groene' lettertypeCreatieve industrieUtrechtUtrecht
2014Micanti BVGifvrije aangroeiwering: niet spuiten maar plakkenIndustrieAmsterdamNoord-Holland
2015SugarCity EventsIndustiële evenementenlocatieCreatieve industrieHalfwegNoord-Holland
2016Yoni.careTampons en maandverband van biologisch katoenZorg/ Human healthAmsterdamNoord-Holland
2017Greentom‘Groene’ kinderwagenCreatieve industrieMaastrichtLimburg
2018Machinefabriek BoessenkoolPrecisie equipment en haar toepassingenCreatieve industrieAlmeloOverijssel

Timmer & Interieurbedrijf A. VanderLinden

Timmer & Interieurbedrijf A. VanderLinden is de eerste winnaar van de MKB Innovatie Top 100. Het bedrijf wint met de deurmaat, waarmee, een afhangsysteem op wieltjes, waarmee tien deuren per dag afgehangen kunnen worden zonder de rug van de bouwvakker te kraken.

Mampaey Offshore Industries

In 2007 wint Mampaey Offshore Industries met het DOT systeem, Dynamic Oval Towing. Het systeem wordt ingezet bij sleepboten waardoor die veiliger en controleerbaarder worden. Sleepboten kunnen met de DOT veilig en gecontroleerd in alle richtingen draaien.

Agis Automatisering

In 2009 is Agis Automatisering de winnaar met de SensOor, een sensor en een computerchip in het oor van de koe, die vitale koesignalen automatisch detecteert en doorstuurt naar de computer van de boer. Op de centrale computer is de data te bekijken en analyseren, waarna de boer eventuele beslissingen voor acties kan nemen.

Biofoam

BioFoam wint in 2010 met groen piepschuim uit plantaardige grondstoffen dat biologisch afbreekbaar is. Biofoam zorgt voor zeventig procent minder uitstoot van CO².

Dacom

Winnaar 2011 is Dacom met het TerraSen™-systeem met bodemvochtsensoren die de dagelijkse wateropname van de verschillende bodemlagen laten zien aan de teler.

Beeter®

Beeter® brengt vleesvrije gerechten met vleesgelijkende eigenschappen op de markt. De producten zijn 100% plantaardig.

Ecofont

Ecofont komt met het 'groene' lettertype, inktbesparing van wel 50% zonder afbreuk aan de kwaliteit van de afdruk. Ecofont kreeg dat voor elkaar door kleine gaatjes in de letters te schieten. Die gaatjes kunnen we niet zien en de inktbesparing loopt op tot wel de helft.

Micantie

De winnaar 2014 is Micanti uit Amsterdam, het bedrijf dat een folie maakt die als een stekelige tweede huid scheepswanden beschermt tegen de aangroei van zeepokken en andere organismen. Er komen geen giftige stoffen bij vrij en de schepen blijven langer verschoond van aangroei van bij het vloeibare anti-fouling systeem.

SugarCity Events

SugarCity maakte van een voormalige suikerfabriek een gedetailleerde industriële decor voor evenementen. SugarCity Events begon in 2014 met de Big Bang Fashion Show van Supertrash en had meteen een klapper.

Yoni Care

In 2016 wint yonicare.nl. Yoni Care maakt tampons, maandverband en inlegkruisjes van biologisch katoen.

Greentom

Greentom is de winnaar van 2017. Het bedrijf ontwerpt 'groene' kinderwagens en is daarmee de eerste van de wereld. De materialen zijn duurzaam en de kinderwagen is snel in elkaar te zetten en boven te recyclen. De duurzame kinderwagens worden wereldwijd lokaal geproduceerd en in het jaar dat Greentom de prijs krijgt al in 20 landen verkocht.

Machinefabriek Boessenkool

Machinefabriek Boessenkool uit Almelo wint in 2018 met vernuftige ontwerpen en fabriceren van knappe oplossingen die met precisie equipment te realiseren zijn. Een voorbeeld is de Emergency drone die kan worden ingezet om gewonde soldaten uit gevaarlijk gebied te kunnen halen zonder dat mensen hun leven hoeven te wagen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Inschrijven bij de Kamer van KoophandelBij het opstarten van een eigen bedrijf komt een hoop kijken. Één van de dingen waar u niet om heen kunt is het inschrij…
De Kamer van KoophandelIedere ondernemer in Nederland moet zich verplicht inschrijven in het register bij de Kamer van Koophandel. Maar wat is…
Radicale en incrementele innovatieHet woord ‘innovatie’ komt van het Latijnse ‘innovare’, wat zoveel betekent als iets nieuws maken. Innovatie kan dus oms…
Zelfstandig OndernemenZelfstandig OndernemenSteeds meer mensen starten een zelfstandige onderneming. Wat is zelfstandig ondernemen precies? Zelfstandig ondernemen i…

De koopovereenkomstDe koopovereenkomstEen koopovereenkomst is een overeenkomst waarbij de verkoper een product/dienst moet leveren aan de koper en waarbij de…
Digitale stress verminderen door minder e-mailsDigitale stress verminderen door minder e-mailsEen niet aflatende dagelijkse stroom e-mails leidt tot steeds meer digitale stress en overbelasting bij werknemers. Twee…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Ruoaa, Pixabay
 • Kamer van Koophandel
 • www.mkbinnovatietop100.nl
 • www.nrcmedia.nl
 • http://www.sprout.nl/artikel/lijstjes/mkb-innovatie-top-100-onze-favorieten geraadpleegd op 12 juni 2014
 • https://www.mkbinnovatietop100.nl geraadpleegd op 26 maart 2018
 • https://www.mkbinnovatietop100.nl/site/Greentom-wint-MKB-Innovatie-Top-100-2017 geraadpleegd op 26 maart 2018
 • https://www.mkbinnovatietop100.nl/site/yoni-care-winnaar-elfde-MKB-Innovatie-Top-100 geraadpleegd op 26 maart 2018
 • http://www.metaalnieuws.nl/machinefabriek-boessenkool-wint-de-nederlandse-innovatie-prijs-2018/ geraadpleegd op 4 oktober 2018
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 04-10-2018
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.