De Kamer van Koophandel

Iedere ondernemer in Nederland moet zich verplicht inschrijven in het register bij de Kamer van Koophandel. Maar wat is de Kamer van Koophandel nou precies, wanneer mag of moet je je hier inschrijven, hoe gaat deze inschrijving, welke kosten zitten er aan verbonden en waar worden al deze bedrijven geregistreerd?

Wat is de Kamer van Koophandel?

De Kamer van Koophandel wordt ook wel afgekort als KvK. De KvK is heel kort gezegd een belangenorganisatie voor het bedrijfsleven. De KvK is een zelfstandig bestuursorgaan en alles rondom dit orgaan is geregeld in de Wet op de Kamer van Koophandel, en ondersteund door de Handelsregisterwet 2007. De KvK heeft niet als doel het maken van winst, maar alleen het behartigen van de belangen van iedereen in het bedrijfsleven.

Wat doet de KvK?

Als je een onderneming wil beginnen of je bent al ondernemer maar je wil je bedrijf verder ontwikkelen of een nieuw bedrijf beginnen in of buiten Nederland, helpt de KvK je hierbij. Door alle ondernemingen op één plek te registreren, is het voor iedereen overzicht en blijft het handelsverkeer veiliger. De taken van de KvK zijn bepaald in de Wet op de KvK. Deze taken bestaan uit het beheren van het Nederlands handelsregister, het voorlichten van ondernemers, het ondersteunen van regionale ondernemers, het stimuleren van innovatie bij ondernemers en het inrichten en beheren van ondernemerspleinen.

Wanneer kun je je inschrijven bij de KvK?

Je kunt je inschrijven bij de KvK als je een onderneming hebt. Je hebt een onderneming als je voldoet aan de volgende voorwaarden:
  • Je verricht regelmatige maatschappelijke werkzaamheden.
  • Je krijgt betaald voor je verleende diensten.
  • Je treedt zelfstandig op en voor eigen rekening en eigen risico.
  • Je treedt openlijk op, in concurrentie met andere ondernemers.
  • Je neemt deel aan het economisch verkeer in een georganiseerd verband dat is gericht op de samenwerking van mensen, kapitaal of goederen.
  • Je doel is om wist te maken of om kostenbesparingen te realiseren.

Als het niet duidelijk is of je een onderneming hebt, kun je je inschrijven als je gemiddeld minimaal 15 uur per week besteedt aan je bedrijf.

Wanneer moet je je inschrijven bij de KvK?

Als je in Nederland een eigen onderneming wil opstarten, deze hebt of op een andere manier een rechtspersoon wil oprichten, is het verplicht om je in te schrijven bij de KvK. Hiernaast moeten alle BVs, NVs, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen ieder boekjaar een jaarrekening deponeren bij de KvK.

Hoe moet je je inschrijven bij de KvK?

Om je in te schrijven, moet je eerst weten in welke rechtsvorm je je onderneming wil gieten. Als je dit hebt besloten, kun je op de website van de KvK een afspraak maken voor de inschrijving op een kantoor bij jou in de buurt.

Wat kost het om je in te schrijven bij de KvK?

Het inschrijven van je onderneming bij de KvK kost eenmalig 50,-. Als je ook een uittreksel van de inschrijving en de gegevens van je bedrijf wil, kost dit 15,- extra.

Waar zit de KvK?

Het hoofdkantoor van de KvK zit in Utrecht, daarnaast zijn er vestigingen in de volgende steden: Alkmaar, Almere, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Emmen, Enschede, Groningen, Leeuwarden, Middelburg, Roermond, Rotterdam, en Zwolle.

Waar worden de inschrijvingen geregistreerd?

Iedereen die zich registreert bij de KvK wordt met zijn registratie opgenomen in het digitale Handelsregister. In het handelsregister staan alle ondernemingen en rechtspersonen in Nederland geregistreerd.

Wat zijn de voordelen en nadelen van inschrijven bij de KvK?

Een van de voordelen van je inschrijving is dat je een KvK-nummer ontvangt dat gekoppeld is aan je bedrijf. Bij het handelsregister kan iedereen informatie opvragen over je bedrijf en dan is meteen duidelijk of je hier geregistreerd bent. Hiermee laat je (toekomstige) klanten zien dat je een serieus bedrijf hebt en hiermee komt je onderneming meteen serieuzer over. Vooral bij onbekendere bedrijven onderzoeken potentiële klanten vaak eerst of er een KvK-nummer is.

De Kamer van Koophandel regelt hele leerzame en nuttige bijeenkomsten voor ondernemers. Als je bijvoorbeeld een bedrijf wil beginnen of dit net hebt gedaan, heeft de KvK hier informatieve bijeenkomsten voor waar je alles kunt leren wat je moet weten als je een (beginnende) ondernemer bent. Ook met het innoveren of uitbreiden van je onderneming kan de KvK je helpen.

Als je bent ingeschreven bij de KvK kun je met je KvK-nummer allerlei passen aanvragen van winkels die handig kunnen zijn voor je onderneming. Dit zijn vooral bedrijven die levensmiddelen of kantoorartikelen in grote hoeveelheden voor een aantrekkelijke prijs aanbieden. Je kunt bijvoorbeeld een pas aanvragen van de Sligro, de Makro en van Office Centre.

De nadelen die horen bij een inschrijving bij de KvK zijn heel minimaal en wegen eigenlijk niet op tegen de voordelen. De lage inschrijfkosten van 50 zijn te verwaarlozen en deze heb je als het goed is al snel terug verdiend met je onderneming. Voor sommige ondernemers is de verstrekking van de gegevens een nadeel. De KvK mag je gegevens namelijk verkopen aan alle bedrijven die hiervoor willen betalen. Bedrijven kopen dan bijvoorbeeld je e-mailadres en hierdoor krijg je allerlei mails met aanbiedingen van dingen die mogelijk nuttig kunnen zijn voor je onderneming. Om dit te voorkomen kun je jezelf echter laten registreren bij het bel-me-niet register, hierdoor mag je niet meer zomaar benaderd worden door bedrijven voor aanbiedingen.
© 2015 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Inschrijving Vereniging van Eigenaren in HandelsregisterInschrijving Vereniging van Eigenaren in HandelsregisterSinds 1 juli 2008 is de nieuwe Handelsregisterwet in werking getreden. Dit heeft onder andere tot gevolg dat alle vereni…
Inschrijven bij de Kamer van KoophandelBij het opstarten van een eigen bedrijf komt een hoop kijken. Één van de dingen waar u niet om heen kunt is het inschrij…
ZZP'er worden: starten als ZZP'erEen vast contract is tegenwoordig een zeldzaamheid. Op de arbeidsmarkt is er weinig zekerheid. Steeds meer mensen beslui…

Aquacultuur in Nederland: een nieuwe brancheOnder aquacultuur wordt verstaan: de kweek van dieren en planten in water. Bij dieren kun je denken aan vissen, schaal-…
Een eigen bedrijf startenEen eigen bedrijf startenEen eigen bedrijf beginnen, niet meer hoeven werken voor een baas en je eigen tijd kunnen indelen, is voor veel mensen e…
Bronnen en referenties
  • http://www.kvk.nl/inschrijven-en-wijzigen/inschrijven-bij-de-kamer-van-koophandel/hoe-schrijf-ik-me-in-bij-de-kamer-van-koophandel/
  • http://www.eenmanszaakoprichten.nl/eenmanszaak/inschrijven-kvk-verplicht/
  • http://www.eenmanszaakoprichten.nl/eenmanszaak/voordelen-inschrijven-kamer-van-koophandel/
  • http://www.kvk.nl/contact/kantoren/
Loes_e (147 artikelen)
Gepubliceerd: 24-08-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.