Auping - een Nederlands beddenbedrijf

Auping - een Nederlands beddenbedrijf Auping, het Nederlandse beddenbedrijf, werd in 1888 opgericht door Johannes Auping. Het is een echt familiebedrijf, dat begon met het maken van ziekenhuisbedden. Auping is maakt nog steeds matrassen, voor de particulier en voor ziekenhuizen. De slogan van Auping is: 'Auping nights, Better days.' Aupingfabrieken staan in Deventer, maar het bedrijf heeft vestigingen in vele landen. De beddenfabrikant, die pionierde met de spiraalbedbodem, heeft het predicaat Koninklijk.

Nederlands beddenbedrijf Auping

Sinds meer dan 125 jaar waakt Auping over onze nachtrust. De fabrieken staan in Deventer, waar ze bedden en matrassen van de hoogste kwaliteit maken. Auping staat voor duurzaam en veilig voor mens en milieu. Auping wil dat we zorgeloos gaan slapen met de zekerheid de volgende dag fris en uitgerust op te staan.

Nederlands beddenbedrijf

Auping is het grootste zelfstandige beddenbedrijf van Nederland. Het bedrijf heeft vestigingen in diverse Europese landen, zoals:
  • België;
  • Denemarken.

Het begon eind 19e eeuw als smederij in Deventer en daarna specialiseerde het bedrijf zich in spiraalbodems. Later werd het assortiment uitgebreid met matrassen en boxsprings. Auping ontwikkelde zich tot een slaapspecialist.

Johannes Auping

Johannes Auping was een echte pionier. In 1868 vestigt hij zich in Deventer als zelfstandig smid. Het was geen vetpot. Noodgedwongen verhuurde hij een zolderruimte aan een graanhandelaar. Ook particulieren huurden zijn zolder om er kachels op te slaan, maar daar was het huis van de Aupings niet tegen bestand. In 1874 stortten de zolders in. Johannes Auping had een nieuw huis en nieuwe werkplaats nodig.

In 1885 keert het tij, wanneer Johannes Auping een opdracht van een nieuw te bouwen ziekenhuis in Deventer krijgt. Hij maakt de bedden en de kwaliteit valt in de smaak. Meer ziekenhuizen willen zijn bedden en het Burgerziekenhuis in Amsterdam wil daarbij iets speciaals. Het ziekenhuis wil een verende en goed ventilerende ondergrond. Johannes Auping gaat aan de slag. Hij moet 40 beden leveren met slechts twee knechten. Hij ontwerpt de spiraalbodem. Op een ingenieuze manier vlecht hij ze in elkaar en in 1890 zijn de 40 bedden klaar. Het is het begin van een beddenimperium.

Koningin

In 1896 is Auping gegroeid naar een fabriek met acht knechten en het oude pand aan de Stromarkt in Deventer is te klein geworden. Auping zoekt wat groters en vestigt een nieuwe fabriek en een winkel in Deventer.

In 1987 treedt de zoon van Johannes, Wilhelmus Johannes Wernerus, in dienst bij het bedrijf. De echte erkenning komt 1898, wanneer ter gelegenheid van de inhuldiging van Koningin Wilhelmina het hof een aantal Auping bedden bestelt voor de gasten uit het buitenland.

Willem Auping

Johannes Auping overlijdt in 1907 en zoon Willem neemt het bedrijf over. De omzet groeit en de catalogus uit 1910 toont de originele Auping Gezondheidsmatrassen met stalen frame en goedkopere types met een houten raamwerk.
De productie is uitgebreid met:
  • spiraalveermatrassen;
  • vouwbedden;
  • stoelen;
  • banken;
  • ledikanten.

Verhuizing

In 1912 verhuist de fabriek nog een keer. Er wordt een nieuwe fabriek gebouwd met een nog breder assortiment:
  • brancards;
  • operatietafels;
  • rolstoelen;
  • bedtextiel;
  • kasten;
  • accessoires.

Vanaf 1919 volgt wederom een uitbreiding.
Auping ontwikkelt het maken van bedden. Comfort staat voorop. De fabriek gebruikt het vakmanschap van specialisten op het gebied van:
  • ventilatie;
  • ondersteuning;
  • drukverlaging.

Verstelbare spriraalbodem

AI in de jaren dertig begint Auping als een van de eerste bedrijven aan zijn merk te werken. Het zet het merk in de markt en bouwt campagnes rondom het merk. Klaas Vaak speelt in die campagnes een rol. In de jaren zestig komt het bedrijf met de verstelbare spiraalbodem en de bewegende ondermatras. In 1988 bestaat het bedrijf honderd jaar en krijgt het een koninklijk predicaat.

Merk en Cradle to Cradle

Ook wat betreft duurzaamheid is Auping een voorloper. In 2011 ontvangt het bedrijf als eerste beddenfabrikant ter wereld een Cradle to Cradle Silver certificaat voor de nieuwe matrassenlijn. Dit certificaat garandeert dat de matras voor meer dan 50% bestaat uit hergebruikte materialen en dat de materialen na gebruik opnieuw zijn te gebruiken.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Elektrische boxspring of spiraalbodem kopenElektrische boxspring of spiraalbodem kopenWil je een elektrisch verstelbaar bed kopen? Kies je dan voor een boxspring of spiraalbodem? Hoe bepaal je je keuze?
Bedden en matrassen uit Nederland: Auping en SilvanaGemiddeld vertoeven we eenderde van ons leven in een bed. Dat komt neer op zo een 200.000 uren per gemiddeld mensenleven…
Een nieuw matras: alle soorten en kenmerken op een rijEen nieuw matras: alle soorten en kenmerken op een rijIs uw matras toe aan vervanging? Even een nieuw matras kopen kan, maar verdiept u zich eerst even in de verschillende so…
Alles over bedden en matrassenAlles over bedden en matrassenEen derde deel van ons leven brengen we door in bed. Des te belangrijker om het juiste bed en de juiste matras te vinden…

De 'Third Space', wat is het?De 'Third Space', wat is het?Wonen en werken: de plekken waar we dit doen vormen zeer belangrijke onderdelen uit ons leven. De plek waar iemand woont…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Koninklijke Auping, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • www.silodesign.nl
  • www.bedsbedding.nl
  • www.auping.nl
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 15-12-2016
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.