Voor jezelf beginnen? Waar moet je om denken?

Voor jezelf beginnen? Waar moet je om denken? Menig werknemer droomt ervan om zelf een onderneming op te zetten. Er zitten grote voordelen aan het ondernemerschap, maar vergeet vooral de nadelen niet. In dit artikel komt u een aantal tips tegen waar u op moet letten. Onze sociale voorzieningen zijn voornamelijk afgestemd op werknemers. Als zelfstandige moet u bijvoorbeeld zelf zorgen voor een financieel vangnet voor het geval u arbeidsongeschikt raakt. Indien blijkt dat u niet rond kunt komen van uw winst uit onderneming, moet u bij de gemeente aankloppen voor een bijstandsuitkering.

Welke verzekeringen moet u afsluiten als zelfstandige?

De meeste starters zullen financieel niet in staat zijn om de premies voor alle noodzakelijke verzekeringen op te brengen. De hoge kosten komen voornamelijk voort uit de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze verzekering dekt het risico van het arbeidsongeschikt raken. Als zelfstandige bent u niet verzekerd vanuit de WIA. U moet dus zelf een verzekering afsluiten. De hoogte van de premie is onder andere afhankelijk van de gewenste jaarlijkse uitkering bij arbeidsongeschiktheid.

Een andere noodzakelijke verzekering is de aansprakelijkheidsverzekering voor uw beroep of uw bedrijf. U kunt namelijk worden aangesproken door een klant over een fout advies of schade door ondeugdelijke producten. De premie voor deze verzekering verschilt van €25 tot €300 per maand.

Zorg voor een pensioenvoorziening

Werknemers bouwen bij de werkgever vaak pensioen op. Bepaalde beroepsgroepen hebben een verplichte pensioenregeling, maar de meeste zelfstandigen moeten zelf voorzieningen treffen. Het is onder voorwaarden mogelijk om een deel van de winst te reserveren als oudedagsvoorziening. Een andere mogelijkheid is om jaarlijks een bedrag te storten in een lijfrenteverzekering of lijfrentespaarrekening. Het bedrag dat u opzij zet is onder voorwaarden aftrekbaar. Op het moment dat u uitkeringen uit de voorziening gaat ontvangen na pensionering, moet u er weer belasting over betalen.

Wanneer belasting betalen?

Een werknemer krijgt maandelijks een loonstrook en een nettobedrag uitgekeerd. De zelfstandige ontvangt de verdiensten zelf en moet vervolgens zelf een bedrag reserveren aan belastingheffing. Daarnaast moet er ieder kwartaal ook nog BTW-aangifte worden verricht in het geval u als ondernemer BTW-plichtig bent. Ook in kwartalen waarin er geen omzet is geweest moet er wel aangifte worden gedaan.

Is het verplicht om in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK)?

Een ondernemer of rechtspersoon is verplicht om ingeschreven te staan bij de KvK. De vraag is wanneer een activiteit gedefinieerd kan worden als een onderneming of een ondernemer? Het criterium hierbij is dat u een ondernemer bent als u diensten of goederen levert met als oogmerk om winst te maken. Iemand die bij gelegenheid iets verkoopt op Marktplaats, is nog geen ondernemer. Koopt u goederen in om deze met winst weer door te kunnen verkopen, gaat het al lijken op een onderneming.

Onderneming starten vanuit een WW-uitkering?

De UWV staat open voor initiatieven om zo snel mogelijk de WW-uitkering weer te kunnen stoppen. Samen met de UWV kunt u afspraken maken over het starten van een onderneming met behoud van uitkering. In een periode van een half jaar kunt u zich volledig gaan concentreren op het opzetten van een onderneming. In deze periode houdt u recht op de uitkering en hoeft u niet te solliciteren.

Advies inwinnen over zelfstandig ondernemerschap

De KvK staat open voor vragen. U kunt vrijblijvend een afspraak maken om advies in te winnen over de mogelijkheden. U kunt zelfs telefonisch advies inwinnen. Hiervoor kunt u contact opnemen met de regionale KvK.
© 2013 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat wil een investeerder weten?Wat wil een investeerder weten?Investeerders zijn van groot belang voor ondernemers die kapitaal nodig hebben. De onderhandelingen tussen ondernemer en…
In loondienst of zelfstandig ondernemerschapIn loondienst of zelfstandig ondernemerschapDe meeste zelfstandigen zouden niet meer anders willen. Eigen baas zijn geeft de volledige vrijheid om te doen waar u go…
Een zelfstandige ondernemer heeft hoge kostenEen zelfstandige ondernemer heeft hoge kostenHet zelfstandige ondernemerschap wordt vaak geïdealiseerd. Waar vaak niet bij stil wordt gestaan is, dat er flink verdie…
Beginnen als zzp’er of in loondienst blijven?Beginnen als zzp’er of in loondienst blijven?Vele werknemers lopen met een droom rond om ooit iets voor zichzelf te beginnen. De droom omzetten naar een onderneming…

Een faillissement van bedrijven door de zesjesmentaliteitEen faillissement van bedrijven door de zesjesmentaliteitBedrijven hanteren vaak de zesjesmentaliteit. Er wordt een krappe offerte uitgeschreven en daar moet natuurlijk zoveel m…
Oirschot, meubelindustrie en symbool De Grote StoelHalfweg de negentiende eeuw trokken veel ambachtslieden naar Amerika. Zij dachten daar een beter bestaan te kunnen opbou…
Bronnen en referenties
  • Startersmagazine 2012/2013 KvK
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 29-03-2013
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.