In loondienst of zelfstandig ondernemerschap

In loondienst of zelfstandig ondernemerschap De meeste zelfstandigen zouden niet meer anders willen. Eigen baas zijn geeft de volledige vrijheid om te doen waar u goed in bent en waar u zelf alle beslissingen in neemt. Zolang de zaken goed gaan, zal de ondernemer niets te klagen hebben. Op het moment dat het slecht gaat met de zaken zijn de financiële zorgen groot. In het geval de zelfstandige zijn onderneming niet meer kan voortzetten, zijn er nauwelijks voorzieningen wat betreft de sociale zekerheid. Er bestaan wel rechten op bijstandsniveau, maar de terugval in inkomen kan zeer groot zijn.

Zieke ondernemer

Voor werknemers in loondienst bij een baas zijn er betere sociale voorzieningen. Op het moment dat de werknemer ziek is geworden, volgt er een uitkering ter vervanging van het inkomen. De huidige regeling is de afgelopen jaren voor de werknemers slechter geworden, maar voor de ondernemer zijn er helemaal geen voorzieningen. Bij gezondheid kunnen ze wel een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten, maar deze verzekeringen zijn erg duur.

Een beginnende ondernemer zal nog geen geld vrij kunnen maken voor een dergelijke dure verzekering. De maandelijkse premie is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de branche waar de ondernemer in werkzaam is, de hoogte van de uitkering en de leeftijd van de ondernemer.

Maandelijks inkomen

Als werknemer in loondienst krijgt u minimaal het minimumloon en u werkweek bestaat uit maximaal 40 uren. Werkt u meer uren, dan krijgt u ook meer uitbetaald. Een zelfstandige ondernemer zal gemiddeld veel meer werken dan 40 uren. Vooral de startende ondernemers zullen minder verdienen dan het minimumloon. Dit geldt zeker als u nagaat dat de ondernemer meer dan 40 uren moet besteden aan zijn werk.

De ondernemers die wel goed verdienen, moeten rekening houden met slechtere tijden. Het inkomen is niet vast en constant. Iedere maand moet de ondernemer weer zorgen voor een inkomen. Een deel van het inkomen in een goede maand moet gereserveerd worden voor slechtere tijden.

Ondernemer verliest zijn onderneming

Afhankelijk van de rechtsvorm kan een faillissement van de onderneming ook het faillissement van de ondernemer betekenen. Een faillissement betekent in ieder geval dat de ondernemer het geïnvesteerde vermogen kwijt is. Daarnaast kan er geen aanspraak worden gemaakt op een WW-uitkering.

Onder voorwaarden kan er recht bestaan op een bijstandsuitkering, maar dan wordt wel eerst gekeken in hoeverre de voormalig zelfstandige ondernemer zelf in staat is om rond te komen van zijn vermogen. Het is zelfs mogelijk dat een deel van de overwaarde in het huis moet worden opgemaakt.

Werknemers in loondienst hebben meer rust

De zelfstandige ondernemers hebben meer zorgen over het werk en het inkomen. Op het moment dat de werknemer naar huis gaat, kan het werk achter worden gelaten. De zelfstandige maakt meer uren en zal ook minder gemakkelijk van het werk los kunnen komen. Eigenlijk blijft het werken altijd doorgaan.

Zelfstandig ondernemerschap blijft toch lonken

Veel werknemers hebben de wens om ooit zelfstandig verder te gaan. Het geeft een gevoel van vrijheid en de verdiensten kunnen zeer goed zijn, maar succes is een vereiste.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een zelfstandige ondernemer heeft hoge kostenEen zelfstandige ondernemer heeft hoge kostenHet zelfstandige ondernemerschap wordt vaak geïdealiseerd. Waar vaak niet bij stil wordt gestaan is, dat er flink verdie…
Arbeidsongeschiktheid en inkomen als zelfstandig ondernemerArbeidsongeschiktheid en inkomen als zelfstandig ondernemerWerknemers zijn in de regel goed verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Het loon wordt door de werkgever betaald. Bij bl…
Beginnen als zzp’er of in loondienst blijven?Beginnen als zzp’er of in loondienst blijven?Vele werknemers lopen met een droom rond om ooit iets voor zichzelf te beginnen. De droom omzetten naar een onderneming…
Starten als deeltijd ondernemerStarten als deeltijd ondernemerStoppen als werknemer en starten als zelfstandige neemt de nodige risico’s met zich mee. Door het ondernemen te combiner…

Bedrijfsresultaat verbeteren: klanten bindenBedrijfsresultaat verbeteren: klanten bindenTevreden, trouwe en vaste klanten kunnen de bedrijfsresultaten positief verbeteren. Een klant is het belangrijkste onder…
Zelf aanvragen van een faillissementZelf aanvragen van een faillissementWanneer u ziet dat uw bedrijf failliet aan het gaan is kunt u het beste zelf het faillissement aanvragen. Dit is om te v…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 19-05-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.