Beginnen als zzp’er of in loondienst blijven?

Beginnen als zzp’er of in loondienst blijven? Vele werknemers lopen met een droom rond om ooit iets voor zichzelf te beginnen. De droom omzetten naar een onderneming is echter een grote stap. Het grootste obstakel is vaak om de zekerheden los te laten. Mensen in loondienst kunnen putten uit zekerheden waar zzp’ers flink voor moeten betalen. Het zelfstandig zijn wordt vaak als ideaal gezien, maar het neemt vaak ook de nodige kopzorgen met zich mee. Daarnaast wordt het leven als zzp’er vaak onderschat. Er moeten vaak veel uren gemaakt worden, waarvoor in eerste instantie weinig geld terug komt. In de opbouwfase kan de zelfstandige profiteren van extra vrijstellingen, waardoor de belastingdruk laag ligt.

Wat is een zzp’er?

Een zzp’er is een zelfstandige ondernemer die geen personeel in dienst heeft. Letterlijk betekent zzp’er: zelfstandige zonder personeel. Voor een zzp’er is het noodzakelijk om ingeschreven te zijn in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Om te kunnen genieten van onder andere de zelfstandigenaftrek, moet er voldaan worden aan bepaalde eisen. Eén van de eisen is dat er op jaarbasis minimaal 1225 uur gemaakt gaat worden voor de onderneming. Het gaat hierbij om een kalenderjaar.

Baan opzeggen om als zzp’er te beginnen

De meeste zzp’ers zijn begonnen met hun ondernemerschap vanuit een baan. In eerste instantie moet er namelijk een basis worden opgebouwd. Voor een startende ondernemer is het toegestaan om de inkomsten nog hoofdzakelijk uit loondienst te genieten. Zolang maar aan het urencriterium wordt voldaan. Een zzp’er die niet aan het urencriterium voldoet, kan ook als ondernemer worden gezien, maar kan niet profiteren van de gunstige aftrekmogelijkheden.

Is het verstandig om mijn baan op te zeggen?

Zolang u nog twijfelt over het succesvol te kunnen zijn als ondernemer, doet u er verstandig aan om u baan er nog naast te houden. Zodra u uw baan hebt opgezegd, moet u op eigen benen kunnen staan. U moet echter wel een hoog inkomen realiseren om alle extra kosten op te kunnen vangen. U moet namelijk ook geld reserveren voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering, voor pensioenopbouw en voor de periode dat uw inkomsten lager gaan uitvallen. U kunt dus niet zeggen dat u hetzelfde loon moet nastreven dat u bij de werkgever hebt.

Kan loon uit dienstbetrekking en winst uit onderneming tegelijk worden genoten?

Ja, u kunt inkomen genieten uit verschillende inkomstenbronnen. Zowel het loon uit dienstbetrekking als winst uit onderneming komen in box 1 van ons belastingstelsel terecht. U moet er wel rekening mee houden dat de heffingskortingen slechts één keer gerekend kunnen worden. Over de winst uit onderneming worden eerst de kortingen verrekend waar u recht op hebt, vervolgens worden deze inkomsten opgeteld bij uw loon uit dienstbetrekking.

Baan opzeggen is zekerheid opgeven

Indien het te combineren is, kunt u uw baan beter combineren met het ondernemerschap. Na maximaal vijf jaar wordt u door de fiscus echter niet meer gezien als starter. Om nog recht te houden op de meest lucratieve aftrekmogelijkheden, wordt het vanaf dat moment noodzakelijk dat de winst uit onderneming het hoofdinkomen gaat worden. In het geval u aan het urencriterium voldoet, maar uw inkomsten zijn voornamelijk afkomstig uit loon uit dienstbetrekking, dan komen de voornaamste aftrekmogelijkheden te vervallen.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een VAR?Wat is een VAR?Een Verklaring arbeidsverklaring (VAR) geeft aan wat de relatie is tussen een opdrachtgever en een opdrachtnemer. Er zij…
Aftrekposten ZZPAftrekposten ZZPZZP'ers moeten belastingaangifte van hun inkomen doen. Ze kunnen in aanmerking komen voor verschillende aftrekposten, zo…
Hoe stel ik een winst-en-verliesrekening op?Een onderneming stelt naast een balans ook regelmatig een winst-en-verliesrekening op bij het boekhouden. Dit is een ond…

Een zelfstandige ondernemer heeft hoge kostenEen zelfstandige ondernemer heeft hoge kostenHet zelfstandige ondernemerschap wordt vaak geïdealiseerd. Waar vaak niet bij stil wordt gestaan is, dat er flink verdie…
Het bedenken van een bedrijfsnaamEen pakkende bedrijfsnaam zet een bedrijf meteen op de kaart. Een sterke merknaam zorgt ervoor dat klanten de naam gemak…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 30-11-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.